Menu

LASK Λιντζ, η ομάδα του Αδόλφου

LASK Λιντζ, η ομάδα του Αδόλφου

Μία από τις ομάδες που ουδέποτε γεύτηκαν τη χαρά να μετάσχουν στη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή του Champions League είναι η Λίντσερ Αθλέτικ Σπορτ Κλαμπ, ευρύτερα γνωστή ως LASK Λιντζ (ή… Λίντζερ, κατά κουπόνιον εκ νέου).

Προπολεμικά το Λιντζ ήταν μια μεγάλη πόλη, ιδρυμένη από Κέλτες με το όνομα «Lentos» ενώ την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ονομαζόταν «Lentia». Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στην παραμεθόρια πόλη Μπράουναου αμ Ιν, αλλά μετακόμισε στο Λιντς σε παιδική ηλικία και, από όταν ανέβηκε στην εξουσία της Γερμανίας το 1933, ανέφερε το Λιντζ ως «το σπίτι μου». Τα δα πλάνα του τρελού για με μεταπολεμική Γερμανία, η οποία είχε προσαρτήσει την Αυστρία τότε, περιελάμβαναν πλάνα (με δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια, αφού μεταξύ άλλων ο Αδόλφος πίστευε ότι ήταν μεγάλος αρχιτέκτονας) για τη διαμόρφωση του Λιντς με νεοκλασικά κτίρια, μνημειώδες θέατρο και μέγαρο όπερας.

Η LASK, καίτοι δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα στην Αυστρία, τερμάτισε στη 2η θέση της εγχώρια Bundesliga, απέκλεισε με δύο νίκες τη Βασιλεία και αναμετράται με την Μπριζ. Η LASK ήταν στη βαθμολογία πίσω από τη Σάλτσμπουργκ, η οποία μπήκε απευθείας στους ομίλους ως η πρώτη αυστριακή ομάδα που θα μετάσχει στους «32» μετά από 13 χρόνια (τότε η Ραπίντ), παίζοντας τότε μάλιστα σε όμιλο με τους μετέπειτα φιναλίστ του τελικού, Αγιαξ και Μίλαν, αλλά και την… ΑΕΚ.

Η Σάλτσμπουργκ είναι και η πρώτη μετά από πέντε χρόνια και την Αούστρια, μόνο η Στουρμ Γκρατς συμπληρώνει τη λίστα και η LASK θέλει να γίνει η πέμπτη, στην πρώτη της παρουσία στον θεσμό από το 1965-66 και τον αποκλεισμό από την, ισχυρή τότε, πολωνική Γκόρνικ.

Η LASK του Βαλεριέν Ισμαέλ, που προ διετίας πανηγύριζε την (επ)άνοδο στην πρώτη κατηγορία και πέρυσι (στην πρώτη της ευρωπαϊκή εμφάνιση ύστερα από 19 χρόνια) αποκλείστηκε οριακά από την Μπεσίκτας, αντιμετωπίζει για πρώτη φορά βελγική ομάδα. Η δε Μπριζ ανταμώνει για έβδομη φορά με Αυστριακούς, μετρώντας 4-2-5 και 1-3 προκρίσεις ενώ, επί αυστριακού εδάφους, απαριθμεί 1-1-4 με μόνη νίκη το ’05, στη Βιέννη επί της Ραπίντ, για τους ομίλους του Champions League.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 20/8/2019