Menu

Η διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού από τον Μπουσέλι

Η διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού από τον Μπουσέλι

Ο Μάρκους Μπεργκ αποκτήθηκε πριν λίγο καιρό από την Κρασνόνταρ, επιστρέφοντας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματά μετά το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό για τέσσερις σεζόν. Ο καλύτερος… πελάτης βέβαια του Σουηδού, όσο καιρό αγωνιζόταν στα… μέρη μας, ήταν ο ΠΑΟΚ με 10 γκολ σε 13 αγώνες εναντίον του «δικεφάλου» κι ακολούθησε ο Αστέρας Τρίπολης με 7 τέρματα σε 10 εμφανίσεις.

Ενάντια στον Ολυμπιακό δε, ο Μπεργκ αγωνίστηκε έξι φορές, σκοράροντας τρεις φορές. Το πρώτο του τέρμα ήταν στο 3-0, υπέρ των «πράσινων», στο Καραϊσκάκη στις 2/3/2014 , σημειώνοντας το δεύτερο του ματς, οι Πράνιτς και Αμπεΐντ είχαν βάλει τα άλλα δύο για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου. Το δεύτερο γκολ του Σουηδού ενάντια στους «ερυθρόλευκους» ήταν στη νίκη του Ολυμπιακού με 3-1 στις 13/3/2016 (με Μάρκο Σίλβα και Αντρέα Στραματσόνι στους πάγκους) και, το τρίτο και τελευταίο, στο 1-0 της Λεωφόρου στις 19/3/2017, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη προπονητή του. Κοντολογίς, ο Μπεργκ σκοράρει στον Ολυμπιακό μόνο… τον Μάρτιο.

Η διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού από τον Μπουσέλι

Είναι η δεύτερη… ή η τρίτη φορά που οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν ρωσική / σοβιετική ομάδα. Το «η» έχει να κάνει με τις αναμετρήσεις των Πειραιωτών με την τότε σοβιετική, νυν ουκρανική Ντινάμο Κιέβου το 1975 στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ας είναι.

Τότε λοιπόν η ομάδα του Βικ Μπάκιγχαμ έφερε 2-2 με την αρμάδα του Βαλερί Λομπανόφσκι, και κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, σε ματς που διεξήχθη… στην κατάμεστη από 40.000 κόσμου Τούμπα (ελέω τιμωρίας του Ολυμπιακού από ματς με τη Σέλτικ, λίγους μήνες νωρίτερα). Ο Βίκτορ Κολότοφ σκόραρε δις με κεφαλιές και τους Κρητικόπουλο (35’) και Αϊδινίου (64’) να ισοφαρίζουν. Στη ρεβάνς του «Ολιμπίνσκι» ο Παναγιώτης Κελεσίδης έπιανε… τα άπιαστα αλλά στο 66’ ο σπουδαίος φορ της εποχής, Βλάντιμιρ Ονισένκο, έκανε το τελικό 1-0.

Νωρίτερα, το 1971-72 ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίζει την Ντινάμο χάνοντας με 2-0 στο Καραϊσκάκη από τα γκολ του Κοζλόφ (83’ και 87’) ναι νικώντας 2-1 στη Μόσχα με γκολ των Τριαντάφυλλου και Γκαϊτατζή. Στο εν λόγω ματς μάλιστα υπήρξαν έντονα παράπονα για τη διαιτησία του Ελβετού Μπουσέλι που αδίκησε την ομάδα του Αγγλου Αλαν Ασμαν: είχε μετρήσει το σοβιετικό γκολ καίτοι είχε προηγηθεί φάουλ ενώ δεν έδωσε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.

Η διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού από τον Μπουσέλι

Εσχατη, ως φέτος, αναμέτρηση του Ολυμπιακού με Ρώσους ήταν το 2011-12 στους «32» του Europa League ενάντια στη Ρούμπιν Καζάν, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες: 1-0 στη Μόσχα (όπου διεξήχθη, ελέω του παγετού, και μάλιστα στη 13:00 τοπική ώρα!) με γκολ του Φουστέρ και 1-0 στο Καραϊσκάκη με τέρμα του Τζιμπούρ στο 14’.

Η δε Κρασνοντάρ αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά ελληνική ομάδα, και πρώτη σε νοκ άουτ στον δρόμο για την παρθενική της παρουσία σε ομίλους. Το 2015-16 είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa, αποσπώντας 0-0 στην Τούμπα και επικρατώντας 2-1 επί ρωσικού εδάφους (33’ Αρι, 67’ πέν. Ζοαοζίνιο / 91’ Μακ).

Στα… του σήμερα, οι Ρώσοι έκαναν τεράστιο ματς για ένα ημίχρονο στο «Ντραγάο» αποκλείοντας την Πόρτο κι ενώ στο Κρασνοντάρ ήταν κακοί, λυγίζοντας στο τέλος με γκολ από φάουλ. Δεν βγάζεις άκρη… Ο δε Ολυμπιακός απέκλεισε Πλζεν και Μπασάκσεχιρ αλλά με τα πρώτα ματς εκτός, παίζει τον ρόλο του πώς θα διαχειριστεί τη σειρά με τους Ρώσους. Και έχει να αντιμετωπίσει μια καλοδουλεμένη ομάδα ενός 35χρονου προπονητή, που δεν έχει καν δίπλωμα UEFA ακόμη (εξ ου και στις συνεντεύξεις Τύπου παρίσταται ο βοηθός Σερχέι Ματβέεφ). Σημαντική δε είναι η απουσία του στόπερ Μαρτίνοβιτς για την Κρασνοντάρ…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 21/8/2019