Menu

Οι Πορτογάλοι προπονητές και… ο Κυράστας

Οι Πορτογάλοι προπονητές και… ο Κυράστας

Πολλαπλή η κουβέντα των τελευταίων ημερών. Από τις μεγαλύτερες, αν ήταν ή δεν ήταν πέναλτι της Κρασνοντάρ στο Καραϊσκάκη, και με το σκορ στο 0-0. Δεν είναι οπαδική η κουβέντα, είναι στοιχηματική (στο 3.30 το είχα ποντάρει) και… διαιτητική, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς δεν ήταν. Για να τα λέμε όλα έτσι;

Στο ίδιο ματς ο Ολυμπιακός, όχι τόσο ελέω του 4-0 (αφού μπήκε μέσα ό,τι… δοκίμασε) αλλά ελέω αυτοπεποίθησης και ψυχολογίας, σκόρπισε έκσταση στους φίλους του. Κυρίως όμως η διοίκηση… εκτέθηκε.

Όταν τόσο χρόνια ξεκινούσε ένα μοντέλο και δεν το στήριζε, τα αποτελέσματα τα είδατε. Κι όμως, ενώ πέρυσι δεν πήρε… τίποτε, ενώ μετά την Τούμπα σε άλλες εποχές θα μπορούσε κάλλιστα τη νύφη να την έχει πληρώσει ο προπονητής, στηρίχθηκε ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος είναι εξαιρετικός, αλλά δεν περιμέναμε την Κρασνοντάρ για να το μάθουμε.

Γενικώς οι Πορτογάλοι προπονητές σπάνια θα σου βγουν… σαπάκια. Ενας… στους 20, στους 30. Η ΑΕΚ μάλλον έπεσε σε τέτοια περίπτωση. Κακά τα ψέματα, δύο σοβαρά δείγματα, ένα με την Ουνιβερσιτάτεα κι ένα χθες, με την Τράμπζονσπορ, (απ)έδειξαν ότι η αλλαγή προπονητή είναι μονόδρομο. Αν το ρυάκι ξεκινήσει στραβά, δεν ορθοδρομεί πάλι εύκολα.

Αντίθετα, γούσταρα εξ αρχής την κίνηση του ΠΑΟΚ που, όταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον παράτησε στα κρύα του λουτρού, πήγε και πλήρωσε, αγόρασε από την Μπράγκα ένα προπονητή που σε 2-3 χρόνια θα ήταν στην Πόρτο ή την Μπενφίκα. Έχει περγαμηνές ο Αμπελ Φερέιρα, έχει ταλέντο, έχει κοφτερό μυαλό. Θα κριθεί βεβαίως αλλά, ως τώρα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Οι τρεις Πορτογάλοι προπονητές στους, εν δυνάμει, ισάριθμους διεκδικητές του τίτλου της Super League μου θυμίζουν εκείνη την αλήστου μνήμης χρονιά των… τριών Γιάννηδων στο ΠΟΚ: Γιάννης Ματζουράκης, Γιάννης Κυράστας και Γιάννης Παθιακάκης, δυστυχώς οι δύο έχουν φύγει πια από τη ζωή…