Menu

Ο νεότερος Γερμανός σε τελική φάση, ο Κριστιάνο και τα πέναλτι της Ισπανίας…

Ο νεότερος Γερμανός σε τελική φάση, ο Κριστιάνο και τα πέναλτι της Ισπανίας…

Σε αυτό το απίθανο Euro τα αυτογκόλ έφτασαν ήδη τα… 8! Κι όμως…

Ματς-θρίλερ, Σουηδία – Πολωνία 3-2 σε ματς όπου το γκολ του Εμίλ Φόρσμπεργκ στο 81ο δευτερόλεπτο ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο στην ιστορία του Euro, πρώτο παραμένει του Ντμίτρι Κιριτσένκο στο Ρωσία – Ελλάδα 2-1 το 2004, στα 65’’. Στο ίδιο ματς ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σκόραρε δις φτάνοντας τα 69 γκολ με την εθνική του, μακράν ο πρώτος σκόρερ ενώ ο Σουηδός Ντέγιαν Κουλουσέφσκι σε ηλικία 21 ετών και 59 ημερών έγινε ο δεύτερος νεότερος με δύο ασίστ σε ένα ματς Euro μετά τον Σεσκ Φάμπρεγας: 21 ετών και 53 ημερών το 2008 ενάντια στη Ρωσία.

Στο άλλο ματς του 5ου ομίλου, η Ισπανία διέλυσε με 5-0 τη Σλοβακία έχοντας και χαμένο πέναλτι, μάλιστα η «ρόχα» μετρά 7/12 χαμένα πέναλτι σε Euro και πέντε συνεχόμενα χαμένα! Και έγινε η πρώτη με 2+ χαμένα πέναλτι σε τουρνουά μετά την Ολλανδία το 2000. Το εν λόγω σκορ είναι το μεγαλύτερο σε Euro μετά το Σουηδία – Βουλγαρία 5-0 το 2004. Ο, δε, Σλοβάκος κίπερ Μάρτιν Ντουμπράβκα έβαλε αυτογκόλ, σε ματς με δύο αυτογκόλ που δεν είχε ξαναγίνει ως και το πρόσφατο Γερμανία – Πορτογαλία 4-2 (!).

Ρεκόρ και για τον Φεράν Τόρες που σκόραρε 44 γκολ μετά την είσοδό του, ως αλλαγή, στο γήπεδο: η γρηγορότερη αλλαγή που σκοράρει μετά από έναν άλλον Ισπανό, τον Χουάν Κάρλος Βαλερόν, το 2004 ενάντια στη Ρωσία.

Στη Βουδαπέστη, Πορτογαλία και Γαλλία έμειναν στο 2-2, στο ματς του Euro με τα περισσότερα πέναλτι ever: δύο έβαλε ο Ρονάλντο κι ένα ο Μπενζεμά.

Ο Καρίμ Μπενζεμά έγινε ο γηραιότερος που σημειώνει 2+ γκολ για τη Γαλλία σε αγώνα Euro: είναι 33 ετών και 186 ημερών, ξεπέρασε τον Ζινεντίν Ζιντάν που το 2004 κόντρα στην Αγγλία ήταν 31 ετών και 356 ημερών ενώ οι «μπλε» έχουν 22/22 νίκες όποτε ο Μπενζεμά σκοράρει! Ο οποίος Μπενζεμά έβαλε το πρώτο του γκολ με την εθνική Γαλλίας μετά από 5 χρόνια και 258 ημέρες, ήτοι από τις 8/10/2015 (μόνο ο νυν προπονητής του, Ντιντιέ Ντεσάν… περίμενε περισσότερο: περί τα 7 χρόνια).

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σάρωσε στα ρεκόρ: έφτασε τα 109 με την Πορτογαλία, όσα είχε ο Αλί Νταεΐ με τον Ιράν, θέμα χρόνου για το ρεκόρ… Γκίνες, έβαλε 5 σε όμιλο και μόνο ο Μισέλ Πλατινί (7 το 1984) είχε βάλει περισσότερα στα πρώτα τρία. Θέμα χρόνου να γίνει ο πρώτος σκόρερ του πλανήτη σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Και τα δύο γκολ του Ρονάλντο μπήκαν με πέναλτι, η Γαλλία έχει δεχθεί γκολ και από τα 16 πέναλτι που εκτελέστηκαν εις βάρος της από τον Οκτώβριο του 2012: τότε είχε αποκρούσει ο Γιορίς σε ματς με την Ισπανία απέναντι στον Φάμπρεγας, έκτοτε δέχθηκε 15 ο Γιορίς και ένα ο Μανταντά.

Α, και το ρεκόρ συνεχίζεται: όποτε ξεκινούν στην ενδεκάδα οι Πολ Πογκμπά και Ενγκολό Καντέ, η Γαλλία είναι αήττητη, στο 22-8-0 πλέον!

Ματς – θρίλερ και το Γερμανία – Ουγγαρία 2-2, όπου το γκολ του Ανταμ Σζάλαϊ στο 11ο λεπτό ήταν το πιο γρήγορο που δέχθηκαν τα «πάντσερ» σε Euro μετά τη Ρουμανία το 2000 (στο 5ο λεπτό) ενώ ο Τζαμάλ Μουσιάλα, σε ηλικία 18 ετών και 177 ημερών, έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ με τη Γερμανία σε τελική φάση Μουντιάλ ή Euro.


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 24/6/2021