Menu

Ρεκόρ 67 ετών για την Ελβετία και Μπενζεμά όπως… Πλατινί

Ρεκόρ 67 ετών για την Ελβετία και Μπενζεμά όπως… Πλατινί

Μετά την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, αποκλείστηκε και η πρωταθλήτρια Κόσμου Γαλλία, πρωτόγνωρα διαμορφώνεται η σύνθεση των προημιτελικών του Euro 2020.

Η απίστευτα ψυχωμένη Ελβετία απέκλεισε στα πέναλτι τους Γάλλους και πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro, πρόκριση από τα νοκ άουτ μετά τους ομίλους! Ως φέτος ποτέ δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί. Κι αν στο παλμαρέ της φαίνεται μια παρουσία στους «8», στο Μουντιάλ του 1954, ήταν ακριβώς μετά τους ομίλους, άρα… και πάλι, γιοκ. Δύο φορές στο 90λεπτο, μια στην παράταση και δύο στα πέναλτι, έσχατη σε Euro το 2016 στα πέναλτι από την Πολωνία, έσχατη σε Μουντιάλ το 2018 με 1-0 από τη Σουηδία, τα… έσβησε όλα με τη φετινή της επιτυχία.

Τότε μάλιστα, το 1954, ως οικοδέσποινα του Μουντιάλ είχε περάσει από τους ομίλους στους «8», όπου αποκλείστηκε με το ιστορικό 7-5 από την Αυστρία: πέρασαν 67 χρόνια για να… φανεί ξανά σε 8άδα! Επίσης από τότε είχε να σκοράρει +3 γκολ σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια: τότε 4-1 την Ιταλία και το 7-5, φέτος είχε προηγηθεί η 3άρα επί της Τουρκίας.

Επιμέρους ο Χάρις Σεφέροβιτς έγινε ο πρώτος Ελβετός που σκοράρει σε δύο σερί ματς Euro μετά τον Χακάν Γιακίν το 2008 και μόλις ο τέταρτος στην ιστορία του Euro με δύο γκολ με κεφαλιές στο ίδιο ματς της διοργάνωσης (μετά τους Μάριο Μάντζουκιτς, Αντρέι Σεφτσένκο και Νίκλας Μπέντνερ, όλοι το 2012) ενώ ο Στίβεν Ζούμπερ έφτασε ήδη τις 4 ασίστ, ουδείς άλλος είχε περισσότερες σε Euro από τότε που η Opta κρατά στατιστικά (1980)!

Ρεκόρ 67 ετών για την Ελβετία και Μπενζεμά όπως… Πλατινί

Η, δε, Γαλλία για πρώτη φορά από το Μουντιάλ του 2010 έμεινε εκτός προημιτελικών τελικής φάσης, τότε μάλιστα είχε μείνει ουραγός σε όμιλο με Ουρουγουάη, Μεξικό και Νότια Αφρική. Επιπροσθέτως για τρίτη σερί φορά που κρίνεται αγώνας της μετά το 90λεπτο σε τελική φάση, απέτυχε (μετρά 4/7 προκρίσεις)

Ωστόσο, μιας και το 90λεπτο έληξε ισόπαλο 3-3, η Γαλλία διατήρησε το αήττητο σερί της ενάντια στην Ελβετία σε επίσημα: 2-5-0, εκ των οποίων 2-3-0 σε τελικές φάσεις.

Επιμέρους, ο Πολ Πογκμπά σκόραρε με εκπληκτικό εκτός περιοχής σουτ, ως έπραξε στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε γκολ του με τους «μπλε» και ο Αντουάν Γκριζμάν μέτρησε 23η συνεχόμενη συμμετοχή με τους «μπλε» σε τελικές φάσεις: από τον τελικό του Euro 2012 με την Ισπανία έχει να λείψει!

Παράλληλα, ο Ούγο Γιορίς έγινε ο πρώτος Γάλλος που αποκρούει πέναλτι σε διάρκεια αγώνα Euro από τον Φαμπιάν Μπαρτέζ με την Αγγλία το 2004. Και ο πρώτος γενικά από τον Οκτώβριο του 2012: τότε είχε αποκρούσει ο Γιορίς σε ματς με την Ισπανία απέναντι στον Φάμπρεγας, έκτοτε δέχθηκε 15 ο Γιορίς και ένα ο Μανταντά!

Ο Καρίμ Μπενζεμά αποχώρησε από το Euro 2020 με 4 γκολ, δεν είχε βάλει πάλι γκολ στο τουρνουά κι έγινε ο πρώτος Γάλλος με δύο σερί ματς που βάζει από 2+ μετά τον Μισέλ Πλατινί το 1984 (και τα χατ-τρικ του ενάντια σε Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία).

Σε ένα… άλλο 3-3, αλλά με την Ισπανία να αποκλείει με 5-3 στην παράταση την Κροατία, η «ρόχα» έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Euro που σημειώνει 5+ γκολ σε δύο σερί ματς, για το δεύτερο βέβαια χρειάστηκε παραπάνω από 90 λεπτά – και η πρώτη με πέντε προκρίσεις μετά το 90λεπτο. Το ρεκόρ κρατούσε η Ολλανδία από το 2000 με 9 γκολ σε δύο συνεχόμενα ματς Euro: 3-2 τη Γαλλία και 6-1 τη Γιουγκοσλαβία.

Στο ίδιο ματς σκόραραν τρεις παίκτες που είχαν μπει ως αλλαγή: κάτι ανάλογο έγινε άλλες δύο φορές. Το 1996 στο Ρωσία – Τσεχία και… φέτος, στο Ιταλία – Αυστρία.

Ρεκόρ 67 ετών για την Ελβετία και Μπενζεμά όπως… Πλατινί

Επιμέρους, ο Αλβαρο Μοράτα έφτασε τα 5 γκολ σε τελικές φάσεις Euro, ισοφαρίζοντας τον Φερνάντο Τόρες για τη χώρα του (στα 4 έχει μείνει ο Νταβίδ Βίγια), ο Φεράν Τόρες έγινε ο νεότερος Ισπανός με γκολ και ασίστ στο ίδιο ματς (21 ετών και 120 ημερών) μετά τον Σεσκ Φάμπρεγας το 2008 (21 ετών και 37 ημερών), ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα έγινε (σε ηλικία 31 ετών και 340 ημερών) ο γηραιότερος σκόρερ σε Euro και ο Πέδρι, σε ηλικία 18 ετών και 215 ημερών και ο νεότερος που ξεκινά βασικός σε φάση νοκ άουτ Euro ξεπερνώντας τον Γουέιν Ρούνι από το 2004 (ήταν 18 ετών και 244 ημερών στο ματς της Αγγλίας με την Πορτογαλία).

Για την Κροατία, ο Μίσλαβ Ορσιτς έγινε ο πέμπτος Κροάτης που μπαίνει αλλαγή σε ματς, και σκοράρει και βγάζει ασίστ σε αγώνα Μουντιάλ και Euro (!)

Σημαντικό για την… Αταλάντα ότι με το γκολ του Μάριο Πάσαλιτς έφτασε τους πέντε διαφορετικούς σκόρερ σε αυτό το Euro: στην ιστορία της διοργάνωσης, καμία άλλη ομάδα δεν είχε περισσότερους σε ένα τουρνουά! Ποιοι άλλοι έβαλαν; Ο Ματέο Πεσίνα με την Ιταλία, ο Ζόακιμ Μέλε με τη Δανία, ο Ολεξέι Μίραντσιουκ με την Ουκρανία και ο Ρόμπιν Χόσενς με τη Γερμανία!


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 29/6/2021