Menu

Αήττητοι οι «ατζούρι» σε τελικές φάσεις ενάντια στο Βέλγιο

Αήττητοι οι «ατζούρι» σε τελικές φάσεις ενάντια στο Βέλγιο

Άλλες 22 αναμετρήσεις μετρούν Βέλγιο και Ιταλία, εκ των οποίων 16 σε φιλικά, τρεις σε Euro, μία σε Μουντιάλ και δύο σε προκριματικά. Στο 14-4-4 ο απολογισμός υπέρ των «ατζούρι» σε όλα, επιμέρους στα επίσημα είναι 3-2-1 με μόνη βέλγικη νίκη τον Μάιο του 1972 στα προκριματικά του Euro.

Σε τελικές φάσεις αντάμωσαν σε καρέ περιπτώσεων. Στη μόνη τους μουντιαλική, το μακρινό 1954 στην Ελβετία, οι «ατζούρι» νίκησαν εύκολα με 4-1 αλλά δεν κατόρθωσαν να περάσουν το γκρουπ, μένοντας πίσω από την Αγγλία και τους οικοδεσπότες Ελβετούς. Κι ακολούθησαν τρεις συναντήσεις τους σε Euro.

Αήττητοι οι «ατζούρι» σε τελικές φάσεις ενάντια στο Βέλγιο

Η πρώτη το 1980, όταν το Βέλγιο είχε αντίστοιχη (και για μερικούς, καλύτερη) ομάδα με την τωρινή, με Βαν ντερ Ελστ, Κέλεμανς, Βαντερέικεν και άλλους, βγήκε πρώτο σε όμιλο που υπήρχαν Αγγλοι και Ισπανοί και με τους «ατζούρι» έμεινε στο 0-0, στο τρίτο και τελευταίο ματς. Αν η Ιταλία νικούσε, θα περνούσε αυτή στον τελικό καθώς υστερούσε στην ισοβαθμία με τους Βέλγους, ως κι έγινε, παρά την ανά διαστήματα υπεροχή της ομάδας του Εντζο Μπέαρτζοτ και τις φάσεις με Μπέτεγκα και Γκρατσιάνι.

Το 2000 το Βέλγιο συνδιοργάνωσε το Euro με την Ολλανδία και έπεσε σε όμιλο με Ιταλία, Τουρκία και Σουηδία. Στο ματς της 2ης αγωνιστικής οι «ατζούρι» του Ντίνο Τζοφ επιβλήθηκαν εύκολα με 2-0, σε εποχή που επικρατούσε το δίλλημα «Φραντσέσκο Τότι ή Αλεσάντρο ντελ Πιέρο» στην ενδεκάδα τους. Οι Βέλγοι αποκλείστηκαν πρόωρα, οι Ιταλοί προχώρησαν ως τον τελικό όπου ηττήθηκαν από τη Γαλλία από το «χρυσό γκολ» του Τρεζεγκέ.

Και, τέλος, το 2016 και για τρίτο σερί Euro σε όμιλο, στην πρεμιέρα η «σκουάντρα ατζούρα» του Αντόνιο Κόντε επιβλήθηκε με 2-0  της ομάδας του Μαρκ Βίλμοτς. Αμφότερες πέρασαν στα νοκ άουτ, αφήνοντας πίσω Ιρλανδία και Σουηδία, αλλά σταμάτησαν στους «8» από Γερμανία (στα πέναλτι) και Ουαλία αντίστοιχα.

Βέλγιο VS Ιταλίας σε τελικές φάσεις

  • Μουντιάλ 1954, Λουγκάνο (όμιλοι): Ιταλία – Βέλγιο 4-1 (41’ πέν. Παντολφίνι, 48’ Γκάλι, 58’ Φρινάνι, 78’ Λορέντζι / 81’ Ανουλ)
  • Euro 1980, Ρώμη (όμιλοι): Ιταλία – Βέλγιο 0-0
  • Euro 2000, Βρυξέλλες (όμιλοι): Ιταλία – Βέλγιο 2-0 (6’ Τότι, 66’ Φιόρε)
  • Euro 2016, Λιόν (όμιλοι): Ιταλία – Βέλγιο 2-0 (32’ Τζιακερίνι, 92’ Πέλε)

 

 

 


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 1/7/2021