Menu

Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης. Δαίμονας, «ξόρκισμα» και αήττητο από τότε που έπαιζαν Μακούν και Γκοβού!

Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης. Δαίμονας, «ξόρκισμα» και αήττητο από τότε που έπαιζαν Μακούν και Γκοβού!

Κάποτε η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν ο… κακός δαίμονας της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρώπη, δαίμονας που… ξόρκισε εντός της τριετίας που σάρωσε τα πάντα με τρεις σερί κατακτήσεις Champions League. Η φετινή θα είναι η πέμπτη φορά που Παριζιάνοι και Μαδριλένοι ανταμώνουν, 4-2-2 υπέρ της «βασίλισσας» ο απολογισμός σε όλα, 1-2-1 στο Παρίσι, 2-1 οι προκρίσεις για την Παρί καθώς έδωσαν και ματς σε όμιλο, όπως φέτος.

Πρώτη φορά συναντήθηκαν τον Μάρτιο του 1993, στα προημιτελικά του UEFA. Η Ρεάλ του Μπενίτο Φλόρο, έχοντας Ιέρο, Ζαμοράνο, Μπουτραγένιο, τον γνωστό μας Μίτσελ, τον Κροάτη Προσινέτσκι μα και τον… Λουίς Ενρίκε (!) στην ενδεκάδα επικράτησε 3-1 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με γκολ των Μπουτραγένιο, Ζαμοράνο και Μίτσελ, με τον Ζινολά να μειώνει. Ωστόσο η «βασίλισσα» στη ρεβάνς έζησε εφιαλτικό βράδυ: 4-1 η Παρί του Πορτογάλου Ζόρζε Τεϊσέιρα με Γουεά, Ζινολά, Βάλντο, Κομπουαρέ, για να μειώσει στο 94’ ο Ζαμοράνο. Η Παρί αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους που πήρε το τρόπαιο, στους τελικούς με την Ντόρτμουντ. Βασικοί ήταν τότε και οι μετέπειτα γνωστοί προπονητές Αντουάν Κομπουαρέ, Πολ ΛεΓκεν, Ρικάρντο Γκόμες.

Δεύτερο «ραντεβού», ξανά Μάρτιο, ένα χρόνο μετά, ξανά στα προημιτελικά αλλά του Κυπελλούχων. Και τούτη τη φορά η Παρί απέκλεισε τη «βασίλισσα», που είχε εκείνη τη χρονιά τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο, με 1-0 στη Μαδρίτη χάρη σε γκολ του Ζορζ Γουεά στο 32’, και 1-1 στο Παρίσι με τέρματα των Ρικάρντο Γκόμες (51’) και Μπουτραγένιο (20’). Η Παρί στη συνέχεια έμεινε εκτός από την Αρσεναλ, η οποία πήρε το τρόπαιο (1-0 την Πάρμα στην Κοπεγχάγη).

Oι δυο τους έπαιξαν ξανά σε όμιλο το 2015-16: 0-0 στο Παρίσι και 1-0 η Ρεάλ του Ράφα Μπενίτεθ στη Μαδρίτη με γκολ του Νάτσο στο 35’, η ΠΣΖ του Λοράν Μπλαν έπαιζε τότε με Ντι Μαρία, Καβάνι, Ιμπραχίμοβιτς μπροστά και Νταβίντ Λουίζ, Τιάγο Σίλβα στα στόπερ. Φυσικά αμφότερες πέρασαν από όμιλο που συμπλήρωναν η Σαχτάρ και η Μάλμε, η Παρί αποκλείστηκε από τη Σίτι στα προημιτελικά και η Ρεάλ πήρε το τρόπαιο, στα πέναλτι, στο Μιλάνο ενάντια στην Ατλέτικο…

Και, φυσικά, έπαιξαν και τον Μάρτιο του ’18 στους «16» του προπέρσινου Champions League με τη «βασίλισσα» να προκρίνεται με δύο νίκες: 3-1 στη Μαδρίτη με δύο γκολ του Ρονάλντο κι ένα του Μαρσέλο, είχε ανοίξει το σκορ ο Ραμπιό στο 33’. Και 2-1 στο Παρίσι με Ρονάλντο και Κασεμίρο, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Καβάνι στο 71’ λίγο μετά την αποβολή του Βεράτι. Και πάλι η Ρεάλ πήρε το τρόπαιο, νικώντας τη Λίβερπουλ στον τελικό του Κιέβου. Γουρλού μας είναι η Παρί, τελικά!

Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης. Δαίμονας, «ξόρκισμα» και αήττητο από τότε που έπαιζαν Μακούν και Γκοβού!

Απέναντι σε ισπανικές ομάδες η Παρί μετρά 11-7-12 γενικά και, επιμέρους, 7-4-3 στο Παρίσι, οι ήττες από Ντεπορτίβο το ’00, Μπάρτσα το ’15 και Ρεάλ το ’18. Αντίστοιχα, η Ρεάλ έχει 19-6-7 κόντρα σε γαλλικές ομάδες και, επιμέρους, εκτός έδρας, 6-3-6 και αήττητη εδώ και εννέα χρόνια (3-2-0 έκτοτε), ήτοι από το 1-0 από τη Λιόν στου «16» του 2019-10, με γκολ μάλιστα του (μετέπειτα «ερυθρόλευκου») Ζαν Μακούν. Βασικός τότε για την ομάδα του Κλοντ Πιέλ ήταν ένας άλλος… θεούλης, ο Σίντνεϊ Γκοβού, που έπαιξε αργότερα στον Παναθηναϊκό. Ο Μανουέλ Πελεγρίνι ήταν τότε στον πάγκο της Ρεάλ που είχε Κακά, Τσάμπι Αλόνσο και τον Ιγουαΐν δίπλα στον Ρονάλντο…

Η Παρί, χάρη στην γκολάρα (με «ψαλιδάκι») του Νεϊμάρ στο 90’ νίκησε το Στρασβούργο αλλά περισσότερο απασχολεί το γεμάτο δελτίο… απουσιών: τιμωρημένος ο Νεϊμάρ, τραυματίες οι Καβάνι, Εμπαπέ, Ντράξλερ, Κερέρ, Νταγμπά, ντεμπούτο ως βασικός θα κάνει ο Ικάρντι, ως λέει το ρεπορτάζ. Ντεμπούτο έκανε ο Αζάρ για μια Ρεάλ που τον… περίπατο, με τα τρία γκολ νωρίς, με τη Λεβάντε διαδέχθηκε στο τέλος το άγχος (3-2). Εκτός ο τιμωρημένος Σέρχιο Ράμος, ο επίσης τιμωρημένος Νάτσο (άρα θα κατέβει με Βαράν – Μιλιτάο στα στόπερ) και οι τραυματίες Μόντριτς, Μαρσέλο, Ασένσιο, Βαλβέρδε και Ισκο.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 19/9/2019