Menu

Τα μοναδικά ρεκόρ της Αγγλίας και το σπάνιο επίτευγμα της Δανίας

Τα μοναδικά ρεκόρ της Αγγλίας και το σπάνιο επίτευγμα της Δανίας

Μετά το Ισπανία – Ιταλία, συντέθηκε και ο δεύτερος ημιτελικός του φετινού Euro, επίσης στο «Γουέμπλεϊ», με την Αγγλία να αντιμετωπίζει τη Δανία.

Κι όλα αυτά σε ένα τουρνουά που έχει κάνει ήδη ρεκόρ σε αυτογκόλ (10) αλλά και σε γκολ με κεφαλιές (27).

Οι Αγγλοι διέλυσαν με 4-0 στη Ρώμη την Ουκρανία, στον πρώτο τους προημιτελικό Euro που… δεν κρίθηκε στα πέναλτι! Το 1996 απέκλεισε την Ισπανία (0-0), το 2004 έμεινε έξω από την Πορτογαλία (2-2) και το 2012 αποκλείστηκε από την Ιταλία (0-0). Και έβαλαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους 4 γκολ σε νοκ άουτ αγώνα, ο προηγούμενος ήταν μεν το 1966 επί της Δυτικής Γερμανίας, στον τελικό, αλλά στην παράταση.

Τα «τρία λιοντάρια» για πρώτη φορά στην ιστορία τους (!) μετρούν επτά σερί ματς δίχως να δεχθούν γκολ (στα 662 λεπτά το σερί του Πίκφορντ), έγιναν η πρώτη ομάδα με μηδέν παθητικό μετά τα πρώτα πέντε ματς ενός Euro ενώ ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα γίνει μόλις ο δεύτερος προπονητής που την οδηγεί σε ημιτελικό και Μουντιάλ και Euro μετά τον Αλφ Ράμσι (1966 και 1968).

Άλλη μια πρωτιά ήταν ότι έγιναν η πρώτη ομάδα σε Euro που σημειώνει 3 γκολ στο ίδιο ματς από κεφαλιές, φτάνοντας τα 9 στις τελευταίες δύο τελικές φάσεις (Μουντιάλ 2018 και Euro 2020) ενώ σημείωσε το δεύτερο γρηγορότερο γκολ της σε Euro: ο Κέιν σκόραρε στο 03:32, το ρεκόρ κατέχει ο Μάικλ Οουεν στο ματς με την Πορτογαλία το 2004 (02:25).

Επιμέρους, ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 31 γκολ όσο καιρό είναι εκλέκτορας ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, μόνο ο Γκάρι Λίνεκερ έχει περισσότερα υπό έναν προπονητή: 35 με τον σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Παράλληλα ο Κέιν ξεπέρασε τον Γουέιν Ρούνι σε γκολ σε μεγάλα τουρνουά (Μουντιάλ και Euro δηλαδή): έφτασε τα 9, ισοφαρίζοντας τον Αλαν Σίρερ, μόνο ο Γκάρι Λίνεκερ (10) έχει περισσότερα.

Ο Κέιν πέτυχε και κάτι άλλο: έγινε ο πρώτος Αγγλος με 2+ γκολ σε νοκ άουτ Euro, τόσα (αλλά σε όμιλο) είχαν βάλει οι Αλαν Σίρερ, Τέντι Σέριγχαμ και δις ο Γουέιν Ρούνι.

Ο, δε, Τζόρνταν Χέντερσον, σκόραρε για πρώτη φορά με το αγγλικό εθνόσημο, στην 62η διεθνή του συμμετοχή και ύστερα από 43 σουτ.

Η Ουκρανία έφτασε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε προημιτελικά, η άλλη ήταν στο Μουντιάλ του 2006 όταν ο νυν προπονητής, Αντρέι Σεφτσένκο, ήταν βασικός και είχε αποκλειστεί από την Ιταλία. Και φέτος αποκλείστηκε από την Αγγλία επίσης με μεγάλο σκορ (3-0 τότε, 4-0 απόψε).

Τα μοναδικά ρεκόρ της Αγγλίας και το σπάνιο επίτευγμα της Δανίας

Νωρίτερα, η Δανία υπέταξε με 2-1 στο Μπακού την Τσεχία και δηλώνει παρούσα σε ημιτελικό Euro για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το έπος του 1992. Τότε είχε αποκλείσει στα πέναλτι την Ολλανδία και κατακτήσει το τρόπαιο με 2-0 επί της Δυτικής Γερμανίας. Οι Δανοί νίκησαν μάλιστα για πρώτη φορά τους Τσέχους σε Euro καθώς τόσο το 2000 (2-0) όσο και το 2004 (3-0) είχαν αποτύχει.

Εγραψαν και ιστορία: καμία ομάδα στο παρελθόν δεν είχε πάει στα ημιτελικά γνωρίζοντας δύο ήττες στον όμιλο (από Φινλανδία και Βέλγιο)!

Εφτασαν και τα 11 γκολ στο τουρνουά, μόνο η Ισπανία (12) έχει περισσότερα ενώ με 3 γκολ ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ… ισοφάρισε τους Γιον Νταλ Τόμασον, Μπρίαν Λάουντρουπ, Χένρικ Λάρσεν και Φρανκ Αρνεσεν ως top σκόρερ της χώρας τους στο τουρνουά.

Για την Τσεχία, ο Πάτρικ Σικ έφτασε τα 5 γκολ, μόνο ο Τσεχοσλοβάκος Ολντριχ Νέζεντλι έχει βάλει περισσότερα στην ιστορία των Euro για τη χώρα τους.


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 3/7/2021