Menu

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. All time… classic derby

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. All time… classic derby

Ο Ολυμπιακός (12-8) υποδέχεται απόψε στο ΣΕΦ την Μπαρτσελόνα (11-9). Δύο ομάδες ιστορικές και τοποθετημένες στην ελίτ της Ευρώπη.

Ενα ζευγάρι με έντονο παρελθόν τόσο σε κανονική διάρκεια της σεζόν, όσο και σε Final 4 με την παράδοση σχεδόν μοιρασμένη στο ΣΕΦ στην εποχή της Euroleague αλλά, συνολικά, την Μπάρτσα να υπερέχει ελέω έδρας.

Στη… νέα εποχή λοιπόν, ήτοι από το 2001-02, το… κοντέρ γράφει 5-5 στο ΣΕΦ και, συνολικά, 9-15 υπέρ των Καταλανών κυρίως ελέω της υπεροχής τους στα ματς του «Παλάου Μπλαουγκράνα», εκεί όπου η παράδοση είναι 8-3 με τις νίκες του Ολυμπιακού να έρχονται μόλις την τελευταία τετραετία. Αν βάλουμε στο… μίξερ όλες τις συναντήσεις τους, ήτοι από την πρώτη το 1993-94, τότε συνολικά ο Ολυμπιακός έχει 12 νίκες κι η Μπαρτσελόνα 17.

All time classic ζευγάρι πια λοιπόν με δύο τελικούς, έναν μικρό τελικό, έναν ημιτελικό καθώς και στα play offs της σεζόν 2014/15, με το αξέχαστο τρίποντο του… Αη Γιώργη Πρίντεζη. Πέρσι η Μπάρτσα έκανε το 2/2 περνώντας με το εκκωφαντικό 90-63 από το Φάληρο, ο Ολυμπιακός ωστόσο «απάντησε» με το ίδιο νόμισμα φέτος, βγάζοντας διπλό με 69-60.

Ο τελικός

Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στις 15 Δεκεμβρίου του 1993 στη Βαρκελώνη όπου οι Καταλανοί νίκησαν με 73-69 (21 πόντους ο Σαν Επιφάνιο αλλά 29 ο Πάσπαλι). Aμφότερες προκρίθηκαν στο Final 4 του Τελ Αβίβ, αλλά με τη λογική της αναγκαστικής αναμέτρησης των ομάδων από την ίδια χώρα στους ημιτελικούς, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό, ενώ η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε από την Μπανταλόνα, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Δεν τους… έμελλε τότε να ανταμώσουν σε τελικό αλλά τούτο έγινε το 1997 στη Ρώμη. Τότε καμία τους δεν είχε κατακτήσει μέχρι τότε τον τίτλο, αμφότερες είχαν χαμένους τελικούς με την Μπάρτσα το ’96 από τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς «κλείδωσε» τον Σάσα Τζόρτζεβιτς (έμεινε στους 6 πόντους με 2/11 σουτ), ο Καρνισόβας (14 π.) πάλευε μόνος του για την ομάδα του Αΐτο Ρενέσες και οι Τόμιτς (9 π.), Τάρλας (11 π.) οδήγησαν τον «δαφνοστεφανομένο» στο πρώτο του τρόπαιο, με τον Παναγιώτη Φασούλα στον πάγκο να ανάβει πούρο… 50 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη!

Ιδιο νόμισμα

Η δε σεζόν 2009-10 δεν τους βρήκε αντιμέτωπους παρά μόνο την τελευταία βραδιά της διοργάνωσης, στο Παρίσι. Στους ημιτελικούς ο μεν Ολυμπιακός απέκλεισε στην παράταση την Παρτίζαν, η δε Μπαρτσελόνα την ΤΣΣΚΑ και στον τελικό πλήρωσε τους «ερυθρόλευκους» με το νόμισμα της Ρώμης, νικώντας τους με 86-68.

Ο τελικός έμοιαζε ως μη γενόμενος, από τη στιγμή που η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη εγκλωβίστηκε από τον γρήγορο και πιεστικό ρυθμό των Καταλανών. Μείωσε βεβαίως (με την ενέργεια που του έδωσε ο Πάτρικ Μπέβερλι) σε 52-47 στο 25ο λεπτό, αλλά το «γκολ-φάουλ» του Ν’ Ντονγκ αποτέλεσε το εφαλτήριο της αντεπίθεσης της Μπάρτσα και το τέλος του δικού του ονείρου.

Η… άλωση

Στις ετήσιες παρουσίες του στα ευρωπαϊκά γήπεδα ο Ολυμπιακός είχε ένα «αγκάθι» που το έλεγαν… Βαρκελώνη και θύμιζε πολύ εκείνες τις δύο δεκαετίες που η ποδοσφαιρική «έκδοση» του συλλόγου δεν νικούσε… στην Τούμπα. Σε εννέα αγώνες οι Καταλανοί είχαν ισάριθμες νίκες μέχρι που είδαν το… κάστρο τους να γκρεμίζεται για πρώτη φορά.

Τούτο έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου 2015, όταν στον δεύτερο αγώνα της σειράς των play offs οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν με 76-63, άρπαξαν το πλεονέκτημα έδρας και έβαλαν τα θεμέλια για την πρόκριση τους στο Final 4 της Μαδρίτης. Σημαδιακό ή όχι, 17 Απριλίου ήταν, το 1961, όταν ο Μάνος Χατζηδάκις πήρε το Οσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά», που τραγουδούσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή»!


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 30/1/2019