Menu

Κατάρ, μια… πολύφερνη νύφη

Κατάρ, μια… πολύφερνη νύφη

Μολονότι το Κατάρ είναι πληθυσμιακά μικρή χώρα με μόλις 2,3 εκατ. κατοίκους, όπου οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αλλοδαποί εργαζόμενοι (κατά 88%!),  διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ελέω της ισχυρής οικονομικής παρουσίας του.

Προ λίγων ετών ήταν δεύτερη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 100.000 δολάρια ανά κάτοικο, απόρροια της κατοχής μεγάλης ποσότητας υδρογονανθράκων.

Είναι επίσης στην 3η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου και στην πρώτη στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου υπερβαίνουν το 13% στην παγκόσμια διαθεσιμότητα ενώ παράγει 25 δισ. βαρέλια πετρελαίου ανά έτος, με την παραγωγή να προβλέπεται στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα… 70 χρόνια.

Το Κατάρ επιθυμεί να καταστεί ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή. Σε τούτο συνηγορούν, εκτός από την περίοπτη θέση που κατέχει στους φυσικούς πόρους, τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera (που επηρεάζει τα μάλλα την κοινή γνώμη στον αραβικό κόσμο), όσο και οι συνεχείς προσπάθειες ανάληψης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως το Μουντιάλ του 2022 ώστε διαφοροποιήσει τη θέση του από τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής. Μέσω δε του Al Jazeera ασκείται δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις των υπολοίπων γειτονικών χωρών, γνωστός ο ρόλος του δικτύου στη διάδοση των εξεγέρσεων της «Αραβικής Ανοιξης» που πλήττουν την περιοχή από το 2011.

Το ντόμινο των εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό από το Κατάρ, θεωρώντας το ως μια ιστορική ευκαιρία για να «σπάσει» η περιφερειακή κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας, άλλωστε οι περισσότεροι Αραβες ηγέτες ήταν σύμμαχοι είχαν τη στήριξή της.  Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπό την σφαίρα επιρροής του Κατάρ, γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις στο περιβάλλον του, ιδίως από τη Σαουδική Αραβία.

Η οποία Σαουδική Αραβία πρωταγωνίστησε στη διπλωματική απομόνωση του Κατάρ προ ενάμισι έτους, με ην κατηγορία ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις (και κυρίως το Ισλαμικό Κράτους). Οι Καταρινοί θεωρούν έωλες τις κατηγορίες ωστόσο είδαν εξ αποστάσεως, τον Μάιο, τον Ντόναλντ Τραμπ να υπογράφει συμφωνία για την προμήθεια όπλων ύψους 110 δισ. δολαρίων με τους Σαουδάραβες.

Το βασίλειο του 84χρονου Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, μέσω της απομόνωσης του Κατάρ, επιθυμεί εμμέσως να πράξει το ίδιο και με τον έτερο μεγάλο αντίπαλο στη Μέση Ανατολή, το Ιράν. Πέρσες και Καταρινοί, παρά τις θρησκευτικές διαφορές τους (σιίτες και σουνίτες, αντίστοιχα), έχουν συμμαχήσει σε πολλούς εμπορικούς τομείς ενώ μοιράζονται και το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το South Pars / North Dome.

Πίσω από τα… φώτα, η αντιπαλότητα των δύο χωρών εκφράζει την αέναη των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί έχουν στηρίξει όσο καμία άλλη χώρα το καθεστώς των Σαούντ ενώ οι Ιρανοί αποτελούν μόνιμο σύμμαχο των Ρώσων, νομοτελειακά τις ακολουθεί και το Κατάρ.

Ενα Κατάρ που οι Σαουδάραβες αντιμετωπίζουν όχι τόσο ως ένα ανεξάρτητο κράτος αλλά περισσότερο ως μια de facto επαρχία και με αέναη φιλοδοξία να το προσαρτήσουν. Κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει πια αφού η αραβική… γλώσσα γης είναι πια πανίσχυρη οικονομικά. Επόμενο πλάνο του σαουδαραβικού θρόνου; Να δημιουργηθεί ένα… κανάλι μήκους 60 χιλιομέτρων και πλάτους 200 μέτρων, ώστε να αποχωριστεί το Κατάρ από την υπόλοιπη αραβική ενδοχώρα (!), κόστους 645 εκατ. ευρώ. Αμα εχεις λεφτά για πέταμα…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 16/1/2019