Menu
Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Ισπανία και Ιταλία διεκδικούν απόψε το εισιτήριο για την πρόκριση στον τελικό του Final-4 του UEFA Nations League, η ματσάρα διεξάγεται στο «Ντε Γκρολς Βέστε» του Ενσχεντε, έδρα της Τβέντε.

«Ρόχας» και «ατζούρι» έχουν συναντηθεί 11 φορές σε οκτώ μεγάλα τουρνουά, στο παρελθόν: Παγκοσμίου Κυπέλλου, Euro και Συνομοσπονδιών με την Ιταλία να έχει τη… μερίδα του λέοντος στις νίκες. Οι «ατζούρι» μέτρησαν, σε τελικές φάσεις, τρεις νίκες, έξι έληξαν ισόπαλες, ενώ η μόνη ισπανική νίκη ήταν και… βαρβάτη: το 4-0 στον τελικό του Euro 2012!

Συνολικά έχουν αναμετρηθεί, σε επίσημα και φιλικά, 37 φορές με την Ισπανία να έχει 11 νίκες, την Ιταλία 10 ενώ 16 ματς έληξαν ισόπαλα.


1934, ο σκανδαλώδης επαναληπτικός

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Στο Μουντιάλ του Μπενίτο Μουσολίνι, με διαιτησίες και οργάνωση που… έσπρωξαν τους διοργανωτές έως το τρόπαιο, η μοίρα τις έφερε αντιμέτωπες δύο φορές, ενώ ο «Ντούτσε» είδε την ανάληψη του τουρνουά ως την καλύτερη προπαγάνδα για τη χώρα του, πάντως αρκετές απείχαν όπως η νικήτρια του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ουρουγουάη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ιταλοποίηση» των αστεριών της Ενρίκε Γκουάιτα και Ραϊμούντο Ορσι.

Δεν υπήρχε φάση ομίλων ακόμη, μόνο νοκ άουτ ματς μέχρι τέλους και στον β’ γύρο, ήτοι στα προημιτελικά, αναμετρήθηκαν Ιταλοί και Ισπανοί στη Φλωρεντία. «Δεν μπορώ να το κάνω εγώ, αλλά η Ιταλία πρέπει να κερδίσει αυτό το Μουντιάλ. Είναι διαταγή» ήταν τα λόγια του Μουσολίνι πριν τη σέντρα του αγώνα ενάντια σε μια Ισπανία πανίσχυρη τότε, με ηγετική μορφή τον αξεπέραστο τερματοφύλακα Ρικάρδο Θαμόρα. Αποτέλεσμα του ματς; 1-1 (44’ Φεράρι / 30’ Ρεγέιρο), δύο σπασμένα πλευρά του Θαμόρα κι ένα σπασμένο χέρι του Σκιάβιο στο ιταλικό γκολ.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Σιγά μην έχανε η Ιταλία… Ο Θαμόρα αποχωρεί κλαίγοντας από τον πόνο όντας ο ήρωας του ματς με απίστευτες αποκρούσεις αλλά, εκτός από τα δύο σπασμένα πλευρά, το σώμα του ήταν γεμάτο μελανιές αφού οι Ιταλοί έπεφταν με απίστευτη δύναμη πάνω του… Τα πέναλτι δεν είχαν ακόμη… εφευρεθεί στο ποδόσφαιρο και η άτυχη Ισπανία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ιταλία μόλις μια ημέρα αργότερα, σε επαναληπτικό, στο ίδιο γήπεδο και φυσικά με απόντα τον Θαμόρα.

Οι Ισπανοί λύγισαν στο 11ο λεπτό (1-0) από γκολ του Τζιουζέπε Μεάτσα, ενώ ακυρώθηκαν (λανθασμένα φυσικά!) δύο γκολ των «φούριας ρόχας» από τον Ελβετό διαιτητή Ρενέ Μερσέ, ο οποίος τιμωρήθηκε μετά το Μουντιάλ από την ομοσπονδία της χώρας του.

Ευλόγως, η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο επειδή… έτσι έπρεπε να γίνει (2-1 την Τσεχοσλοβακία στην παράταση).


1980, όλα μηδέν

Οι δύο χώρες βρέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες, αλλά στο πλαίσιο τού (τότε) Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης στα ιταλικά γήπεδα και μάλιστα στην πρεμιέρα του ομίλου, ερχόμενες ισόπαλες χωρίς τέρματα, με τους «φούριας ρόχας» του Λαντισλάο Κουμπάλα να έχουν την υπεροχή αλλά τους Καμπρίνι, Οριάλι και Τζεντίλε να κρατούν το μηδέν για τους «ατζούρι» του Βιντσέντζο Μπέαρζοτ.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Τον όμιλο συμπλήρωναν Βέλγιο και Αγγλία, οι Βέλγοι τερμάτισαν πρώτοι και πήγαν στον τελικό (έχασαν 2-1 από τη Δυτική Γερμανία), ενώ η Ιταλία, ως δεύτερη του ομίλου, έπαιξε στον μικρό τελικό και έχασε στα πέναλτι από την Τσεχοσλοβακία.


1988, το γκολ του Βιάλι

Οκτώ χρόνια αργότερα συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος (Φρανκφούρτη, στο τουρνουά της Δυτικής Γερμανίας), στον όμιλο του… θανάτου μαζί με την πανίσχυρη διοργανώτρια και την αδύναμη Δανία. Ολες νίκησαν, έστω και οριακά, τους Σκανδιναβούς και εκτός πρόκρισης έμεινε η Ισπανία εξαιτίας ήττας της από την Ιταλία με 1-0.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Το γκολ του Τζιανλούκα Βιάλι στο 73’ έκρινε το ματς υπέρ της ομάδας του Αντζελο Βιτσίνι, ενώ το συγκρότημα του Μιγκέλ Μουνιόθ, χάνοντας στο επόμενο ματς και από τη Δυτική Γερμανία (2-0 με ισάριθμα τέρματα του Ρούντι Φέλερ) αποχαιρέτισε πρόωρα τη διοργάνωση.

Οι «ατζούρι» στα ημιτελικά υποτάχθηκαν με 2-0 στη μεγάλη, τότε, Σοβιετική Ενωση…


1994, η αγκωνιά του Τασότι στον Λουίς Ενρίκε

Η πρώτη τους μουντιαλική… μονομαχία ύστερα από 60 χρόνια έλαβε χώρα στο Φόξμπορο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, για τα προημιτελικά. Η μεν Ισπανία, δεύτερη στον όμιλο πίσω από τη Γερμανία (δεν είχε νικήσει καν τη Νότιο Κορέα, 2-2), απέκλεισε στα νοκ άουτ την Ελβετία (3-0 με Ιέρο, Λουίς Ενρίκε και Μπεγκιριστάιν), η δε Ιταλία πέρασε ως τρίτη (!) σε όμιλο μαζί με Μεξικό, Ιρλανδία και Νορβηγία όπου ισοβάθμησαν όλες οι ομάδες με 4 βαθμούς και έμειναν εκτός οι Σκανδιναβοί για ένα γκολ! Και στους «16» απέκλεισε στην παράταση τη Νιγηρία του Ρασίντ Γεκινί με δύο γκολ του Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Στο… ραντεβού τους στο Φόξμπορο ο Μπάτζιο έβαλε ξανά δύο γκολ (25’ Ντίνο Μπάτζιο και 88’ Ρομπέρτο Μπάτζιο / 58’ Καμινέρο) ωστόσο το ματς στιγματίστηκε από μια… αγκωνιά: ο Μάουρο Τασότι χτύπησε τον (νυν εκλέκτορα της «ρόχα»!) Λουίς Ενρίκε, σπάζοντάς του τη μύτη και προσφέροντας ορισμένες διάσημες φωτογραφίες μέχρι και σήμερα με τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης (τότε!) να αιμορραγεί ακατάπαυστα. Ο Ούγγρος διαιτητής Σάντρο Πουλ δεν αντιλήφθηκε τη φάση και δεν απέβαλε τον διεθνή άσο της Μίλαν και ήταν ο ρέφερι του τελικού, όπου η Ιταλία έχασε στα πέναλτι από τη Βραζιλία με το διάσημο άστοχο σουτ του Μπάτζιο. Οσο τον Τασότι; Τιμωρήθηκε με ποινή οκτώ αγώνων από τη FIFA.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά. Όταν ο Ισπανός τεχνικός ήταν προπονητής στη Ρόμα και ο Τασότι βοηθός στη Μίλαν. Συνομίλησαν και είχαν μια εγκάρδια χειραψία πριν από το παιχνίδι ενώ ο Ιταλός ζήτησε συγγνώμη για εκείνη την απαράδεκτη ενέργεια του.  «Από τότε, έχουν περάσει 17 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι είμαστε 17 χρόνια μεγαλύτεροι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο γήπεδο και μένουν εκεί», είχε πει τονίσει ο Ισπανός.

Σημειωτέον ότι επτά από τις οκτώ ομάδες των προημιτελικών του 1994 προέρχονταν από την Ευρώπη, ωστόσο το τρόπαιο το σήκωσε η… Βραζιλία.


2008, στα πέναλτι

Δέκα χρόνια μετά τη Φρανκφούρτη, αναμετρήθηκαν ξανά σε Euro, αυτή τη φορά σε έναν μεγάλο προημιτελικό αν και γκολ δεν μπήκε ποτέ (0-0). Η Ισπανία στον όμιλο είχε κάνει μόνο νίκες ενάντια σε Ρωσία, Ελλάδα και Σουηδία, ενώ η Ιταλία τα είχε βρει… σκούρα σε όμιλο με Ρουμανία, Ολλανδία και Γαλλία, νικώντας τους «τρικολόρ» με 2-0 στο ματς που έκρινε την πρόκριση.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Η ιστορία γράφεται (και) από τα πέναλτι και η Ισπανία προκρίθηκε (με 4-2, κατακτώντας και το Euro τότε, και δύο χρόνια αργότερα το Μουντιάλ) με «μοιραίους» για την Ιταλία τούς Ντε Ρόσι και Ντι Νατάλε, τα σουτ των οποίων απέκρουσε ο Κασίγιας.


2012, ο ιταλικός διασυρμός

Ξανά (όπως το 1934)… διπλό ραντεβού, και μάλιστα ξανά το «ζευγάρι» της πρεμιέρας ενός Euro… βγήκε και στον τελικό, όπως ισχύει ανά οκταετία από το 1988! Στο πρώτο ματς του ομίλου ήρθαν ισόπαλες 1-1 στο Γκντανσκ της Πολωνίας (61’ Ντι Νατάλε / 64’ Φάμπρεγας) με την ανανεωμένη Ιταλία του Τσέζαρε Πραντέλι να παίζει καλύτερα πάντως, απέναντι στην τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου. Οι δύο τους έφτασαν ως τον τελικό, με την Ισπανία να αποκλείει στα πέναλτι την Πορτογαλία και την Ιταλία με 2-1 τους Γερμανούς.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Ο τελικός του Κιέβου εξελίχθηκε όμως σε αποφράδα νύχτα για τους «ατζούρι» καθώς η ισπανική μηχανή του Βιθέντε ντελ Μπόσκε ανέβηκε ξανά στον θρόνο, με το εμφατικό 4-0 (14’ Σίλβα, 41’ Αλμπα, 84’ Τόρες, 88’ Μάτα). Επιμέρους, το 2012 ο τελικός ήταν η πρώτη, και η μόνη, ισπανική νίκη στα επίσημα (και η πρώτη ύστερα από… 92 χρόνια αν προστεθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες!).


2013, σαν… φιλικό

Ενα χρόνο πριν το Μουντιάλ της Βραζιλίας, έχοντας παραταχθεί με ελεγχόμενες αλλαγές στις αποστολές τους, έφτασαν έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Τούτη τη φορά το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι με την Ισπανία να επικρατεί 7-6 ευστοχώντας σε όλα, μόνος με χαμένο σουτ ήταν ο Μπονούτσι. Το τρόπαιο κατέληξε όμως στη Βραζιλία που έριξε τριάρα στους Ισπανούς, στον τελικό…


2016, η εκδίκηση

Η Ιταλία περίμενε καιρό για να πάρει ρεβάνς για την βαριά ήττα 4-0 στον τελικό του προηγούμενου Euro από την Ισπανία και το έκανε με πειστικό τρόπο νικώντας της 2-0 και αφήνοντας την εκτός συνέχειας. Η Ισπανία έδειξε κάποια δείγματα των ικανοτήτων της μόνο στο τελευταίο 20λεπτο, αλλά η νίκη ήταν απόλυτα δίκαιη για τη «σκουάντρα ατζούρα»: μπήκε με μεγαλύτερη ενέργεια στο ματς, και το άξιζε, είχε και δοκάρι με τον Τζιακερίνι.

Ο Θαμόρα, η αγκωνιά, τα πέναλτι, η 4άρα. Stories για το Ιταλία – Ισπανία!

Ο Κιελίνι με προβολή στο 33’ άνοιξε το σκορ. Εκτοτε έχασε ευκαιρία ο Εντερ και το σκορ έκλεισε στις καθυστερήσεις ο Γκατσιάνο Πέλε.

Εντέλει όμως την Ιταλία περίμενε… ίδια μοίρα στα προημιτελικά, καθώς αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Γερμανία.

 


2021, ξανά στα πέναλτι

Στο… καθυστερημένο, ελέω πανδημίας, Euro 2020 η μοίρα τις έφερε αντιμέτωπες στον ημιτελικό του Γουέμπλεϊ. Η Ισπανία ήταν ανά διαστήματα πιο απειλητική όμως ο Φεντερίκο Κιέζα έβαλε τους «ατζούρι» μπροστά στο 60′, ο Νικολό Μπαρέλα απώλεσε ευκαιρία για δεύτερο γκολ και ο Αλβαρο Μοράτα, που είχε στο στο ματς μετά το γκολ, ισοφάρισε στο 80′.

Τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι, με τους Λοκατέλι και Ολμο να αστοχούν στα πρώτα και τον Μοράτα από ωραίος να γίνεται… μοιραίος για τους Ισπανούς.

Ιταλία VS Ισπανίας σε τελικές φάσεις

  • Μουντιάλ 1934, Φλωρεντία (προημιτελικά): Ιταλία – Ισπανία 1-1 παρ. (44’ Φεράρι / 30’ Ρεγκέιρο)
  • Μουντιάλ 1934, Φλωρεντία (προημιτελικά): Ιταλία – Ισπανία 1-0 (11’ Μεάτσα)
  • Euro 1980, Μιλάνο (όμιλοι): Ιταλία – Ισπανία 0-0
  • Euro 1988, Φρανκφούρτη (όμιλοι): Ιταλία – Ισπανία 1-0 (73’ Βιάλι)
  • Μουντιάλ 1994, Μασαχουσέτη (προημιτελικά): Ιταλία – Ισπανία 2-1 (25’ Ντίνο Μπάτζιο, 88’ Ρ. Μπάτζιο / 58’ Καμινέρο)
  • Euro 2008, Βιέννη (προημιτελικά): Ισπανία – Ιταλία 0-0 (4-2 πέν.)
  • Euro 2012, Γκντανσκ (όμιλοι): Ιταλία – Ισπανία 1-1 (61’ Ντι Νατάλε / 64’ Φάμπρεγας)
  • Euro 2012, Κίεβο (τελικός): Ισπανία – Ιταλία 4-0 (14’ Σίλβα, 41’ Αλμπα, 84’ Τόρες, 88’ Μάτα).
  • Συνομοσπονδιών 2013, Φορταλέζα (ημιτελικός): Ισπανία – Ιταλία 0-0 (7-6 πέν.)
  • Euro 2016, Παρίσι (2ος γύρος): Ιταλία – Ισπανία 2-0 (33’ Κιελίνι, 91’ Πέλε)
  • Euro 2021, Λονδίνο (ημιτελικός): Ιταλία – Ισπανία 1-1 και 4-3 πέν. (60′ Κιέζα / 80′ Μοράτα)

Δημοσιεύτηκε στο koubanezos.gr στις 5/7/2021