Menu

Ιταλία. 33 ματς αήττητη με ρεκόρ γκολ και… τελικών

Ιταλία. 33 ματς αήττητη με ρεκόρ γκολ και… τελικών

Η Ιταλία απέκλεισε στα πέναλτι την Ισπανία και προκρίθηκε σε τελικό Euro για τέταρτη φορά στην ιστορία της ωστόσο δεν το έχει κατακτήσει από το 1968 (μόνο της τρόπαιο), χάνοντας και το 2000 και το 2012.

Και συνεχίστηκε και η παράδοση που θέλει την Ισπανία να μη νικά την Ιταλία στο 90λεπτο αγώνα Euro ή Μουντιάλ πλην… τελικού: μόνο το 2012 τη νίκησε (4-0) και, πλέον, μετρά 1-6-4.

Παράλληλα η Ιταλία πέρασε για 10η φορά σε τελικό Euro ή Μουντιάλ, μόνο η Γερμανία (14) έχει περισσότερους για ευρωπαϊκή χώρα.

Οι «ατζούρι» συνεχίζουν όμως το αήττητο σερί τους που πλησιάζει να κάνει… παγκόσμιο ρεκόρ. Έμειναν αήττητοι για 33ο συνεχόμενο επίσημο παιχνίδι (27-6-0) και… κυνηγούν το παγκόσμιο ρεκόρ των Ισπανίας και Βραζιλίας (από 35) ενώ ήδη ξεπέρασε το δικό της, που κρατούσε από το 1939, με 30 αγώνες. Μαζί, δε, με τα προκριματικά παραμένουν αήττητοι στα τελευταία 16 ματς του Euro (14-2-0).

Σε ημιτελικά Μουντιάλ και Euro μετρά πλέον 8/9 προκρίσεις με μόνη αποτυχία το 1988 από τη Σοβιετική Ενωση (2-0).

Παράλληλα, με 12 γκολ στο… τουρνουά ισοφάρισαν τα περισσότερα τέρματα που έχουν βάλει σε Μουντιάλ ή Euro: ποτέ δεν έφτασαν στα 13.

Επιμέρους, η Ιταλία έχει τουλάχιστον πέντε παίκτες με 2+ γκολ σε μεγάλο τουρνουά (Κιέζα, Πεσίνα, Ινσίνιε, Ιμόμπιλε και Λοκατέλι), μόνο η Γαλλία το 2000 πέτυχε κάτι ανάλογο σε Euro (Ανρί, Ντζοργκαέφ, Τρεζεγκέ, Βιλτόρ, Ζιντάν).

Ο, δε, Τζιόρτζιο Κιελίνι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αντιμετωπίζει πέντε φορές την ίδια ομάδα σε Euro (!), ο Λεονάρντο Μπονούτσι έφτασε τις 17 συμμετοχές… ισοφαρίζοντας τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν στο Euro.

Η Ισπανία αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ημιτελικό, είτε σε Euro είτε σε Μουντιάλ (!): μετρούσε 5/5 προκρίσεις. Και αποκλείστηκε για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της σε πέναλτι ή παράταση, μετρά 5/7  προκρίσεις: η προηγούμενη ήταν το 1996 από την Αγγλία.

Ο Αλβαρο Μοράτα, που νικήθηκε από τον Τζίτζι Ντοναρούμα στα πέναλτι, έφτασε τα 6 γκολ σε Euro και είναι ο πρώτος σκόρερ της Ισπανίας στη διοργάνωση (ξεπερνώντας τον Φερνάντο Τόρες που έχει 5) ενώ ο Ζόρντι Αλμπα έφτασε τα 16 ματς στον θεσμό… ισοφαρίζοντας τους Σεσκ Φάμπρεγας και Αντρές Ινιέστα.


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 7/7/2021