Menu

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Σε 24 γράμματα, από το «Α» ως το «Ω», τι άφησε και τι χαρακτήρισε το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία και ανέδειξε νέα πρωταθλήτρια Κόσμου τη Γαλλία.

Άψογη. Η διοργάνωση από τους Ρώσους ήταν, δίχως υπερβολή, σχεδόν τέλεια. Τα γήπεδα ήταν σε άριστη κατάσταση, ο κόσμος πολύς και γέμισε τα περισσότερα, οι τελετές έναρξης και λήξης φαντασμαγορικές, η φιλοξενία αναφέρθηκε από τουρίστες και παίκτες… Εν κατακλείδι είχαμε χρόνια να δούμε τόσο άρτια διοργάνωση Μουντιάλ.

Βαλκάνια. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έλεγε πως «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από αυτήν που μπορούν να καταναλώσουν» και η Κροατία παρήγαγε, στο Μουντιάλ της Ρωσίας, περισσότερη ιστορία από όση θα μπορούσε να φανταστεί και ο πλέον φανατικός υποστηρικτής της. Η πρώτη, μετά την Ελλάδα το 2004, βαλκανική χώρα που έπαιξε σε τελικό, ηττήθηκε μεν αλλά κέρδισε φίλους και άφησε παρακαταθήκη για το μέλλον.

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Γυναίκες. Στη Ρωσία είδαμε την πρώτη γυναίκα σπίκερ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη Ρωσία είδαμε τις Ιρανές να ξεφεύγουν από το εγχώριο καθεστώς και να πηγαίνουν, επιτέλους ελεύθερα, στα γήπεδα. Στη Ρωσία είδαμε, για να τα λέμε και όλα, πανέμορφες γυναίκες σε κάθε γήπεδο. H FIFA βέβαια θεωρεί σεξιστικά τα πλάνα και θέλει να τα «κόψει» μελλοντικά…

Δεν μπορούν τα παλικάρια. Το Βέλγιο ξανά απέτυχε. Διότι είναι αποτυχία όταν έχεις αποκλείσει κοτζάμ Βραζιλία στον προημιτελικό, να εμφανίζεσαι όχι υποδεέστερος, διότι δεν ήταν, αλλά ανήμπορος να αντιδράσεις ενάντια σε μια Γαλλία που έκανε τα… απλά. Τα λογικά. Τρίτο σερί τουρνουά που οι Βέλγοι δεν ανταποκρίθηκαν των προσδοκιών μιας εκπληκτικής «φουρνιάς» ποδοσφαιριστών…

Εμπαπέ. Ο μικρός Κιλιάν είναι μεν 19 αλλά μεγάλωσε απότομα. Και είναι ώριμος για την ηλικία του όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και ως άνθρωπος, εξ ου και το σχεδόν μισό εκατ. ευρώ που θα λάβει για την κατάκτηση του τροπαίου, θα το χαρίσει σε κοινωφελή ιδρύματα! Ποιος, ο Γάλλος που κάνει, για την ηλικία του, επιδόσεις ανάλογες του Πελέ, και το «μαύρο διαμάντι» τον αποθεώνει.

Ζενίθ. Εκεί έφτασε η Γαλλία κατακτώντας το τρόπαιο που ήταν σαν να της το χρωστούσε η ιστορία. Διότι, φτάνοντας στον τελικό της Μόσχας, ή που θα το κατακτούσε και θα εγκαθίδρυε μια νέα αυτοκρατορία, ή που θα το έχανε και θα στιγμάτιζε την ιστορία της με ένα μεγάλο βάρος. Βάρος που… κουβαλούσε από το χαμένο τελικό του Παρισιού μόλις δύο χρόνια πριν, από την Πορτογαλία στο Euro 2016. Οι «μπλε» ανέβηκαν στην κορυφή ύστερα από δύο δεκαετίες, πανάξια.

Ηλιθιότητα. Από πού να το πιάσει κανείς; Χρόνια τώρα η FIFA είναι κατηγορηματικά αντίθετη στα πολιτικά μηνύματα στις διοργανώσεις της, όπως και η UEFA. Εδώ καλά καλά ο ΑΠΟΕΛ πλήρωνε πρόστιμα για τις ελληνικές σημαίες των φιλάθλων του στο γήπεδο, μέχρι να εξηγήσει πως το «Ε» στο όνομά του σημαίνει «Ελλήνων»! Στο Μουντιάλ της Ρωσίας οι κοσοβάρικης καταγωγής Ελβετοί Ερντάν Σακίρι και Γκρανίτ Τσάκα πανηγύρισαν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό και δεν τιμωρήθηκαν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Θεός. Προ της σέντρας του Μουντιάλ 2018, ποιοι ήταν οι σταρ; Ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Νεϊμάρ μα, κυρίως, ο Μοχάμεντ Σαλάχ που σήκωνε στις πλάτες του τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους. Τραυματίας όμως, από τη φάση με τον Σέρχιο Ράμος στον τελικό της Λίβερπουλ με τη Ρεάλ, έλειψε από το ματς με την Ουρουγουάη και δεν ήταν ο εαυτός του στα ματς με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Κι όμως, οι Αιγύπτιο πήγαν στο σπίτι που έχει ο «Μο» στο Κάιρο και τον έβγαλαν στο δρόμο για να τον αποθεώσουν!

Ιδια κατάληξη. Από το 2002 έχει ξεκινήσει στα Παγκόσμια Κύπελλα μια ιστορία που τη λες και… κατάρα. Όποια ευρωπαϊκή ομάδα έχει κατακτήσει στο αμέσως προηγούμενο Μουντιάλ το τρόπαιο, όχι μόνο αποτυγχάνει αλλά δεν προκρίνεται καν από τον όμιλο. Το είδαμε με τη Γαλλία το 2002. Το έκανε και η Ιταλία το 2010 στη Νότια Αφρική. Την πάτησε και η Ισπανία το 2014 στη Βραζιλία. Κι όμως, την έπαθε και η Γερμανία φέτος, χάνοντας με 2-0 από την πρακτικά αδιάφορη βαθμολογικά, Νότια Κορέα! Ας το θυμούνται οι Γάλλοι, το 2022 στο Κατάρ…

Κατάρα στο Καζάν. Τυχαίο ή όχι αλλά εκεί είπαν… αντίο τρία από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας… κατάρας. Στέκει ή όχι, εκεί ηττήθηκε η Γερμανία από τη Νότια Κορέα, εκεί ηττήθηκε η Αργεντινή από τη Γαλλία και, ναι, στο Καζάν ηττήθηκε η Βραζιλία από το Βέλγιο. Τρεις αποκλεισμοί αν μη τι άλλο… ηχηρότατοι.

Λίγη. Κακά τα ψέματα, η Αργεντινή ήταν ένα συνονθύλευμα παικτών και όχι ομάδα που ήθελε να πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ισοπαλία με την Ισλανδία και η «τριάρα» από την Κροατία σκεπάστηκαν με λίγο χώμα, από τη νίκη-πρόκριση επί της Νιγηρίας, για να έρθει το 4-3 από τη Γαλλία στους «16» να… στείλει πρόωρα σπίτι την «αλμπισελέστε», της οποίας το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν οικτρό. Έφτασαν σε σημείο οι παίκτες να ζητούν από την ομοσπονδία να προπονήσουν οι ίδιοι την ομάδα και όχι ο Χόρχε Σαμπάολι! Εντέλει, άπαντες είδαν τη συνέχεια του Μουντιάλ από την τηλεόραση ενώ ο Σαμπάολι απολύθηκε.

Μέλλον. Στη Ρωσία ταξίδεψε με τη δεύτερη πιο νεανική αποστολή στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο και, πρακτικά, με αναγκαστική λύση τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον πάγκο μετά την απρόσμενη απόλυση του Σαμ Αλαρντάις. Κι όμως η Αγγλία… έκλεψε καρδιές, για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτο από το 1990 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, εντέλει κατετάγη 4η αλλά έχει όλο το μέλλον δικό της. Όπως είπε και ο Σάουθγκεϊτ, το φετινό Μουντιάλ θα δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας ενώ ο ίδιος είδε το όνομά του σε… στάση μετρό του Λονδίνου.

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Ντιέγο. Ένας είναι και τον λένε Μαραντόνα, απασχόλησε εντέλει περισσότερο κι από την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. ΟΚ, γνωστό ότι ο «Pibe de Oro» ζει και αναπνέει για την «αλμπισελέστε», τη λατρεύει αλλά οι αντιδράσεις του και οι εμφανίσεις του σε κάθε αγώνα, έγιναν viral. Ειδικά στον αγώνα με τη Νιγηρία τα… έδωσε όλα, τόσο πολύ που εντέλει ένιωσε στο τέλος ζαλάδα και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια. Συν ότι αποδείχθηκε πως το σόου ήταν καλοστημένο αφού γυρίζει ντοκιμαντέρ για τον εαυτό του. Τα πάντα για το χρήμα… 

Ξανά! Η Γαλλία και πάλι πρωταθλήτρια Κόσμου, όπως το 1998, τότε όμως ως διοργανώτρια. Ξανά με τον Ντιντιέ Ντεσάν παρόντα, τότε ως αρχηγό στην ενδεκάδα, φέτος ως εκλέκτορα. Εκ νέου με τον βασικό της φορ να μη σκοράρει, τότε ο Στεφάν Γκιβάρς, τώρα ο Ολιβιέ Ζιρού. Πολλές οι γαλλικές συμπτώσεις. For the record, η Γαλλία τότε κατέκτησε στη συνέχεια και το Euro, το 2000, αλλά δύο χρόνια μετά δεν πέρασε καν από τον όμιλο στη Μουντιάλ της Άπω Ανατολής.

Οικοδέσποινα. Ο φόβος υπήρχε, να γίνει η Ρωσία η χειρότερη διοργανώτρια Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη Νότια Αφρική, η οποία το 2010 δεν είχε καν προκριθεί από τον όμιλο. Κι όμως ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ παρουσίασε μια ομάδα που χαιρόσουν να τη βλέπεις! Πέντε στη Σουηδική Αραβία, τρία στην Αίγυπτο, πρόκριση επί της Ισπανίας στα πέναλτι, αποκλεισμό στον προημιτελικό από την Κροατία, ξανά στα πέναλτι. Στη σούμα; Πολύ παραπάνω από «μια χαρά», τέτοια επιτυχία που έκανε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καλεί, πριν και μετά τους αγώνες, τον Τσερτσέσοφ, για να τον εμψυχώσει και να τον συγχαρεί.

Πάνθεο. Εκεί πέρασε, στη μουντιαλική ιστορία, ο Εσάμ ελ Χανταρί καθώς στη Ρωσία πήρε το ρεκόρ του γηραιότερου που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ηλικία 45 ετών, 5 μηνών και 10 ημερών! Κι αν μερικοί «γερόλυκοι» μπαίνουν ως αλλαγή σε τέτοια ματς, όπως το αδιάφορο της Αιγύπτου με τη Σαουδική Αραβία, μόνο και μόνο για το ρεκόρ, ο Ελ Χανταρί όχι μόνο ξεκίνησε βασικός αλλά απέκρουσε και πέναλτι. Όχι, παίζουμε…

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Ρετσινιά. Η Βραζιλία έχει να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2002 και την Άπω Ανατολή. Μετά τη αποτυχία της στα ρωσικά γήπεδα, η αναμονή θα φτάσει τουλάχιστον τα είκοσι χρόνια, ήτοι μέχρι το Κατάρ το 2022. Συν ότι δεν έχει κατακτήσει το Μουντιάλ στην Ευρώπη από το 1958 και τη Σουηδία. Η «σελεσάο» του Τίτε ήταν… εξευρωπαϊσμένη, δεν ήταν εντυπωσιακή αλλά ήταν ουσιαστική. Στον προημιτελικό με το εκρηκτικό Βέλγιο όμως, απέτυχε παταγωδώς και το μόνο που, πρακτικά, έμεινε από την παρουσία της στη Ρωσία ήταν τα… θεατράκια του Νεϊμάρ, ο οποίος κατάντησε γραφικός…

Συγύρισαν. Να το θέσουμε πιο απλά: πήγαν, είδαν, δεν απήλθαν αμέσως οι Ιάπωνες αφού πέρασαν στους «16» (και, δη, για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε Μουντιάλ) αλλά ύστερα από κάθε, μα κάθε, αγώνα, δίδαξαν πολιτισμό. Διότι πόσες φορές έχετε δει φιλάθλους να καθαρίζουν το γήπεδο, και όχι μόνο γύρω από το μέρος που κάθονταν; Σπάνια. Ωστόσο για την ιαπωνική λογική θεωρείται δεδομένο. Μάλιστα η συμπεριφορά των Ασιατών φιλάθλων έκανε και τους Σενεγαλέζους να πράξουν το ίδιο, μετά τον μεταξύ τους αγώνα.

Τιμωρία, επειδή έγινε «έγκλημα». Η τιμωρία ήταν για μια εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, της Ισπανίας, η οποία προκρίθηκε μεν στους «16» αλλά… έμεινε εκεί μιας και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την παθιασμένη Ρωσία. Ποιο ήταν το «έγκλημα»; Η απόλυση, μόλις δύο 24ωρα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, του εκλέκτορα Χουλιέν Λοπετέγι επειδή υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τον αντικατέστησε άρον άρον ο Φερνάντο Ιέρο αλλά το ποτάμι δεν γύριζε πίσω.

Το αλφαβητάρι του Μουντιάλ της Ρωσίας

Υπηρεσία. Δεν είναι δα και τόσο… νέα αλλά τώρα επεκτείνεται και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ο VAR έπαιξε σημαίνοντα ρόλο: διαμόρφωσε αποτελέσματα, έδωσε διαιτητές από τα λάθη και, γενικώς, άλλαξε την ιστορία όχι μόνο του Μουντιάλ αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Ο Πιερλουίτζι Κολίνα εκ μέρους της FIFA δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος ωστόσο υπήρξαν και 2-3 φάσεις που ίσως ο video assistant referee έσφαλε. Κύριο παράδειγμα το πέναλτι της Γαλλίας στον τελικό με την Κροατία, από απόφαση του Νέστορ Πιτάνα.

Φαβορί. Καταποντίστηκαν! Με εξαίρεση τη Γαλλία που, ακραιφνώς στοιχηματικά ήταν, προ τη σέντρας στην 3η με 4η θέση, τα άλλα φαβορί ούτε καν μπήκαν στην τετράδα. Θυμίζουμε απλά ότι πρώτο φαβορί για τον τίτλο στη Ρωσία ήταν η Βραζιλία, με τη Γερμανία από κοντά, τρίτο η Γαλλία, τέταρτο η Ισπανία, πέμπτο το Βέλγιο κι ακολουθούσαν ομάδες όπως η Αργεντινή και η Πορτογαλία. Η δε Κροατία ήταν… 12ο φαβορί, και έφτασε ένα βήμα πριν.

Χάρι. Στο Νησί έχουν δύο Χάρι που αγαπούν να ασχολούνται. Ο ένας είναι ο πρίγκιπας Χάρι και ο άλλος ο Χάρι Κέιν. Στα 25 του κατόρθωσε να κάνει σε ό,τι είχαν αποτύχει παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Γουέιν Ρούνεϊ: αφενός να ηγηθεί της Αγγλίας, αφετέρου να βγει πρώτος σκόρερ. Και τα κατάφερε, με 6 γκολ αναδείχθηκε ως ο καλύτερος γκολτζής του Μουντιάλ της Ρωσίας και έγινε ο πρώτος Άγγλος που τα καταφέρνει στο τουρνουά μετά τον Γκάρι Λίνεκερ. Σπουδαία η επίδοση του άσου της Τότεναμ…

Ψάχνουμε. Ποιους; Τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι. Οι δύο σταρ, που είναι σε κόντρα για τον τίτλο του GOAT (σ.σ. greatest of all time, ήτοι ο καλύτερος -ποδοσφαιριστής- όλων των εποχών), δεν κατόρθωσαν να οδηγήσουν την Πορτογαλία και την Αργεντινή πιο πέρα από τους «16». Η Ουρουγουάη και η Γαλλία τους έστειλαν… πρόωρα σπίτι, απέτρεψαν μάλιστα τον μεταξύ τους προημιτελικό, και οι δύο τους απογοήτευσαν στο ίσως τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας τους. Διότι ο CR7 είναι ήδη 33 και ο «Λίο» 31…

Ωραία ήταν. Ήταν όντως ωραία στη Ρωσία, όπου το Μουντιάλ εξελίχθηκε στο… Μουντιάλ των μεγάλων ρεκόρ, των φοβερών επιδόσεων αλλά και των εκπλήξεων. Σημειώθηκαν 169 γκολ σε 64 ματς, ήτοι 2,64 ανά αγώνα: not bad! Ραντεβού λοιπόν στο Κατάρ, σε… 1.588 ημέρες και σήμερα. Διότι, ως γνωστόν και ελέω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Μέση Ανατολή, για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί χειμώνα, σε τεσσερισήμισι χρόνια από τώρα.


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο Sputniknews.gr στις 16/7/2018