Menu

Η Ρωσία στο Μουντιάλ. Ο δικός της «Μεγάλος Πατριωτικός Αγώνας»

Η Ρωσία στο Μουντιάλ. Ο δικός της «Μεγάλος Πατριωτικός Αγώνας»

Από το 1941 έως το 1945 έφτασε από το ναδίρ στο ζενίθ. Από τον κίνδυνο του πλήρους αφανισμούς στη νίκη. Στον θρίαμβο.

Οι Σοβιετικοί ονόμασαν ως ο «Μεγάλος Πατριωτικός Αγώνας» την επικράτησή τους από της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, με μια αντεπίθεση διαρκείας που διήρκησε για μήνες, ξεκίνησε με τη μεγάλη νίκη στο Στάλινγκραντ και ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση της σημαίας της ΕΣΣΔ στον ιστό του γερμανικού κοινοβουλίου, του Ράιχσταγκ.

Υπερβολή, θα πείτε, να συγκρίνεται μια μεγάλη στρατιωτική νίκη στην πλέον αιματηρή σύγκρουση της ιστορίας, με ένα… σπορ. Έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Ίσως. Ωστόσο η σημερινή νίκη της Ρωσίας επί της Σαουδικής Αραβίας ήταν η νίκη μιας, και παραπάνω ίσως, ποδοσφαιρικής γενιάς. Ένα σκορ που άφησε άφωνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Μια εμφάνιση που έκανε πολλούς να υποκλιθούν.

Μα, κυρίως, ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε σχεδόν κανείς. Ίσα ίσα οι Ρώσοι δήλωναν βέβαιοι πως η διοργάνωση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι άρτια, αλλά η ομάδα, εεε… δεν ξέρω. Και όχι άδικα. Είχε δώσει πλειστάκις δικαιώματα.

Μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, η Ρωσία έχασε τρία Μουντιάλ: το ’98 στη Γαλλία, το 2006 στη Γερμανία και το 2010 στη Νότια Αφρική ήταν απούσα. Αποκλεισμένη από τα προκριματικά. Δεν είχε λείψει σε κανέναν. Στα άλλα τρία, μετείχε στους ομίλους και δεν είχε προκριθεί.

Στα δε Euro, τα ίδια: απούσα το 2000, παρούσα το ’96 στην Αγγλία, το ’04 στην Πορτογαλία, το ’12 σε Ουκρανία και Πολωνία, και το ’16 στη Γαλλία. Ε, και; Πάντα αποκλεισμός από τον όμιλο, πλην του 2008 που πήγε ως τα ημιτελικά για να ηττηθεί από την πανίσχυρη Ισπανία… Κι όλα αυτά για μια ομάδα που έχει ηττηθεί και αποκλειστεί με κάθε πιθανό τρόπο.

Στο σήμερα, στο τώρα, η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ (απ)έδειξε ότι μόνο κομπάρσος δεν θα είναι στο φετινό Μουντιάλ: έπαιξε με τη δική της λογική, δίνοντας χώρους και παίζοντας στην κόντρα, ιδανικά. Είχε 40% κατοχή, μόνο! Είχε 13 προσπάθειες, εκ των οποίων μόλις 7 προς την εστία και έβαλε… 5.

Σαν να της χαμογελά και λίγο η τύχη πια, δεν βρίσκετε;


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο Sputniknews.gr στις 16/6/2018