Menu

Παπασταθόπουλος, ο 25ος Έλληνας της Premier League

Παπασταθόπουλος, ο 25ος Έλληνας της Premier League

Σύμφωνοι, γνωστό το κλισέ, ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις. Για την Premier League ειδικότερα, όποιο γήπεδο κι αν κοιτάξεις, συμπατριώτη μας θα δεις να παίζει.

Η επικείμενη μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου αυξάνει τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν περάσει από την Premier League στους 25. Προσοχή, η αναφορά είναι μόνο για παίκτες στη μεγάλη κατηγορία, όχι πιο κάτω.

Εξ αυτών, άλλοι έκαναν σπουδαία καριέρα στο Νησί, άλλοι… καλούτσικα και άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν, άπαντες όμως θαύμασαν το μεγαλείο του αγγλικού ποδοσφαίρου…

Ο «Ντάμπι», το… τρένο και ο ΓουΧου

Το… άνοιγμα των συνόρων, με την εφαρμογή του νόμου Μποσμάν στο ποδόσφαιρο, άνοιξε τις πύλες του αγγλικού ποδοσφαίρου και για τους Έλληνες παίκτες με το νυν… δίδυμο του Παναθηναϊκού (προπονητής και τεχνικός διευθυντής), Γιώργο Δώνη και Νίκο Νταμπίζα να παίρνουν μεταγραφή στα τέλη των 90s σε Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ αντίστοιχα. Κι αν το «τρένο» αποχώρησε αργότερα (πέρασε από ΑΕΚ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χάντερσφιλντ), ο «Ντάμπι» παρέμεινε στο Νησί έως και το 2004 καθώς αργότερα έπαιξε και στη Λέστερ.

Στην οποία Λέστερ πήγε το καλοκαίρι του 1997 ο Θοδωρής Ζαγοράκης, χρόνια προτού σηκώσει το Euro 2004 ως αρχηγός της Εθνικής, μένοντας μάλιστα για τρεις σεζόν. Το δε 1998 στην Αγγλία… μετακόμισαν ο Γ.Χ. Γεωργιάδης του Παναθηναϊκού με προορισμό τη Νιούκαστλ, αλλά και ο Βασίλης Μπορμπόκης για την Ντέρμπι Κάουντι.

Λίγο αργότερα δε, πήγε στην Αγγλία, για λογαριασμό της Μπόλτον, και ο Κώστας Κωνσταντινίδης.

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του Στάθη Ταυλαρίδη, στον οποίο επένδυσε η Άρσεναλ το 2001 αλλά μέτρησε μόλις μια συμμετοχή και πέρασε δανεικός από Πόρτσμουθ και Λιλ, προτού αγοραστεί από τους «λιλουά» το 2004 και παραμείνει συνολικά επτά χρόνια στη Γαλλία.

Η καριέρα του Stelios

Μέτρησε, σε έξι σεζόν, 137 συμμετοχές και 20 γκολ. Και έγινε σύνθημα στο στόμα των οπαδών της. Αν υπάρχει ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε πραγματικά μεγάλη καριέρα στο Νησί, αυτός είναι ο Στέλιος Γιαννακόπουλος που αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το 2003 για την Μπόλτον και την πρώτη του χρονιά έπαιξε στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Αποχώρησε το 2008 και αγωνίστηκε στη Χαλ, προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2010.

Οι μεταγραφές του Euro

Απόρροια του θριάμβου στο Euro 2004, τα ευρωπαϊκά γήπεδα και, δη, τα αγγλικά, γέμισαν από Έλληνες τα επόμενα χρόνια. Χωρίς ωστόσο οι περισσότεροι να διακριθούν.

Πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο Αγγελος Μπασινάς που πέρασε από την Πόρτσμουθ το 2008-10, όπως κι από την ίδια ομάδα ο Κώστας Χαλκιάς το 2004-05 και ο Φάνης Γκέκας το 2008-09.

Γενικώς η Πόρτσμουθ το… είχε με τους Ελληνες, πιο ξεχνά ότι μετά το ελληνικό έπος της Πορτογαλίας είχε πάρει από το Αιγάλεω τον Γιάννη Σκοπελίτη που στα 40 του έπαιξε φέτος για το «Σίτι» στη Γ’ Εθνική!

Επίσης μετά το Euro βρήκε ομάδα στο Νησί ο Βασίλης Λάκης, αγωνιζόμενος με την Κρίσταλ Πάλας και, λίγο αργότερα, ο Γιώργος Σαμαράς που έμεινε τρεις σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι (2005-08), προτού μεταβιβαστεί στους Αραβες και… εκτιναχθεί αγωνιστικά και οικονομικά.

Λίγα χρόνια αργότερα άλλα δύο μέλη της εν λόγω γενιάς (αλλά όχι το 2004 αφού ο Σωτήρης δεν ήταν στην 23άδα) βρήκαν συμβόλαια στην Premier League. Ο Γιώργος Καραγκούνης μετά την Ιντερ, την Μπενφίκα αλλά και την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, έπαιξε το 2012-14 στη Φούλαμ όπου και αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο ενώ ο Σωτήρης Κυργιάκος το 2009-12 αγωνίστηκε για λίγο στη Λίβερπουλ και κατόπιν στη Σάντερλαντ.

Τα ταλέντα

Μετά το 2010, συχνά πυκνά αγγλικές ομάδες της μεγάλες κατηγορίας στρέφονταν προς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το έπραξε ο Σουόνσι το 2011-12 με τον Βαγγέλη Μόρα, το έκαναν και η Φούλαμ με τον Κώστα Μήτρογλου και η Σάντερλαντ με τον Χάρη Μαυρία το 2013-14, το είχε κάνει από το 2013 και η Εβερτον με την απόκτηση του αμούστακου τότε Απόστολου Βέλλιου, νυν φορ της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Οι… νυν

Σήμερα σε ομάδες της Premier League αγωνίζονται συνολικά τρεις συμπατριώτες μας. Ο Χοσέ Χολέμπας, που πήγε από τον Ολυμπιακό στη Γουότφορντ το 2015, ίδια ομάδα στην οποία αγωνίζεται και ο Ορέστης Καρνέζης. Στη δε Αρσεναλ ο Παπασταθόπουλος θα συναντήσει τον ταλαντούχο Κώστα Μαυροπάνο.

Αντιθέτως, ο Κώστας Σταφυλίδης γνώρισε τον υποβιβασμό με τη Στόουκ και επιστρέφει στην ομάδα όπου ανήκει, στη γερμανική Αουγκσμπουργκ.


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο Sputniknews.gr στις 5/6/2018