Menu

Πότε παίχτηκε για πρώτη φορά αγώνας ποδοσφαίρου;

Πότε παίχτηκε για πρώτη φορά αγώνας ποδοσφαίρου;

Σαν σήμερα, 26 Δεκεμβρίου του 1860, διεξήχθη στο Σέφιλντ της Αγγλίας ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας ποδοσφαίρου, φιλικός βέβαια, μεταξύ της Χόλαμ και της Σέφιλντ (σ.σ. Hallam FC και Sheffield FC). Αν και οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου εφαρμόζονταν στο Λονδίνο και στην ευρύτερη περιοχή του από το 1830, στην αγγλική επαρχία τα τοπικά αθλητικά σωματεία συνέχιζαν, για αρκετό διάστημα, να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους τοπικούς κανονισμούς, ίσχυαν στην περιοχή του Σέφιλντ.

Η Αγγλία είναι λοιπόν η γενέτειρα του ποδοσφαίρου, με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα. Μάλιστα η Σέφιλντ θεωρείται ως η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στην υφήλιο με έτος ίδρυσης το 1857 και δεύτερη είναι η συμπολίτισσα Χάλαμ με έτος ίδρυσης το 1860. Ο αγώνας έχει μείνει στην ιστορία ως «το ντέρμπι των κανόνων» μια και διεξήχθη με τους κανόνες του Σέφιλντ. Η αναμέτρηση, που έλαβε χώρα στην έδρα της Χάλαμ, το «Σάντιγκέιτ Ρόουντ»,  έληξε με 2-0 υπέρ της Σέφιλντ.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στη δομή του σωματείου του Σέφιλντ, του παλαιότερου ποδοσφαιρικού σωματείου στον κόσμο, και του Νοτς Κάουντι του παλαιότερου ποδοσφαιρικού σωματείου λίγκας. Και τα δυο αυτά σωματεία ξεκίνησαν την πορεία τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα κάπως άναρχα. Παρέες νεαρών της τάξης των εμπόρων και επιχειρηματιών, συγκεντρώνονταν και έδιναν αγώνες μεταξύ τους, ώσπου τελικά να πάρουν τη μορφή των ποδοσφαιρικών σωματείων.

Πότε παίχτηκε για πρώτη φορά αγώνας ποδοσφαίρου;

Η Σέφιλντ δημιουργήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1857, και η Νοτς Κάουντι στις 7 Δεκεμβρίου του 1864. Οι δύο αυτές ομάδες «συγκρούστηκαν» για πρώτη φορά τη περίοδο 1864-65, στο πρώτο σημαντικό καταγεγραμμένο ματς μεταξύ ομάδων της νεοσύστατης αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1865 στο «Μέντους Κρίκετ Γκράουντ» στο Νότιγχαμ και βρήκε νικήτρια την ομάδα του Σέφιλντ με 1-0.

Το δε Κύπελλο Αγγλίας (ο παλαιότερος θεσμός στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου) διεξήχθη για πρώτη φορά το 1871 με αντίπαλες στον τελικό τις ομάδες Γουόντερερς και Ρόγιαλ Eντζινίαρς με νικήτρια την πρώτη με 1-0.

Πότε… γεννήθηκε το ποδόσφαιρο

Η 26η Οκτωβρίου 1863 θεωρείται η επίσημη ημερομηνία γέννησης του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Στη πρώτη συνάντηση, στη ταβέρνα των Freemason’s, παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των σωματίων Forest (αργότερα έγιναν οι Γουόντερερς, πρώτοι νικητές του Κυπέλλου Αγγλίας), NN Κίλμπερν, Κρίσταλ Πάλας, Γουόερ Οφις, Κρουσέιντερς και άλλοι.

Συμφωνήθηκε ότι τα σωματεία που παραβρέθηκαν στην συνάντηση θα απάρτιζαν τον σύλλογο που θα ονομαζόταν ο «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου’» (Football Association) και κατέληξαν σ’ ένα γενικό κανονισμό πειθαρχίας του παιχνιδιού που καθόριζε μεταξύ άλλων, ότι η μπάλα πρέπει να παίζεται μόνο με τα πόδια.

Ο πρώτος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Νοεμβρίου 1872, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Εκείνη η ημέρα έμελλε να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη ραγδαία εξάπλωση του πιο διάσημου αθλήματος στον πλανήτη καθώς έλαβε χώρα το πρώτο διεθνές επίσημο ματς ποδοσφαίρου που παίχθηκε ποτέ. Αντίπαλοι η Σκωτία και η Αγγλία, στη Γλασκώβη, στο γήπεδο «Χάμιλτον Κρέσεντ» της ομάδας κρίκετ Γουέστ οφ Σκότλαντ Κρίκετ Κλαμπ, στο Πάρτικ. Το παιχνίδι παρακολούθησαν 4.000 θεατές, έληξε ισόπαλο 0-0 και είναι ο παλαιότερος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας αναγνωρισμένος από τη FIFA. Οι δύο ομάδες, βέβαια, είχαν τεθεί αντιμέτωπες και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο όλοι οι παίκτες της Σκωτίας προέρχονταν από ομάδες του Λονδίνου και γι’ αυτό δεν θεωρήθηκαν επίσημοι εκείνοι οι αγώνες.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

Οι πρώτες προσπάθειες για την εισαγωγή και τη διάδοση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα εμφανίζονται γύρω στο 1895, με την προοπτική ένταξής του στο πρόγραμμα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Τελικά, στην Αθήνα θα γίνουν μόνο αγώνες επίδειξης μεταξύ της Δανίας, της Μικτής Σμύρνης και της Μικτής Θεσσαλονίκης, η οποία πάντως κατέχει τα πρωτεία χρονολογικά στη διάδοση του ποδοσφαίρου στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 δημιουργήθηκε η ομάδα της Ουνιόν Σπορτίβ, που την αποτελούσαν Ιταλοί, Άγγλοι, Γάλλοι και Βέλγοι κάτοικοι της Οθωμανοκρατούμενης Θεσσαλονίκης. Το πρώτο ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο ήταν ο Όμιλος Φιλομούσων, ο σημερινός Ηρακλής Θεσσαλονίκης, που για τον λόγο αυτό φέρει την προσωνυμία «γηραιός».

Το 1906 έγιναν οι πρώτοι πανελλήνιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες, στους οποίους πρώτευσε ο Εθνικός Αθηνών με νίκη 3-0 επί του Πανελληνίου. Ενδεικτικό γεγονός της πολύ χαμηλής στάθμης του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής είναι η συντριβή του Εθνικού την ίδια χρονιά από την ομάδα μοίρας του αγγλικού στόλου που ναυλοχούσε στον Πειραιά με 18-0. Το 1906 συγκροτήθηκε και η πρώτη εθνική ομάδα, που ως Μικτή Αθηνών έλαβε μέρος στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας. Την αποτελούσαν 10 παίκτες του Εθνικού κι ένας του Πανελληνίου. Στον τελικό αγωνίστηκε με τη Δανία και στο ημίχρονο έχανε με 9-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα μας δεν εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο και μηδενίστηκε.


Δημοσιεύτηκε στο E-magazino.gr στις 26/12/2017