Menu

Η αριστερίζουσα Ομόνοια και η Δεξιά στην Κύπρο

Η αριστερίζουσα Ομόνοια και η Δεξιά στην Κύπρο

Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ σήμερα στο πρόγραμμα, από τα ντέρμπι στην Κύπρο, σε μια χώρα όπου το εθνικό φρόνημα ήταν πάντα υψηλό και στις κερκίδες.

Τα μηνύματα που έχουν «στείλει» οι οπαδοί διάφορων συλλόγων έχουν γράψει ιστορία, με κορυφαίο ίσως αυτό που βλέπετε στη φωτό: ήταν 26 Νοεμβρίου 2008, αγώνας Ανόρθωση – Βέρντερ για το Champions League και οι οπαδοί της «κυρίας» ανήρτησαν το πλέον ιστορικό κορεό αφού προβλήθηκε η βασιλεύουσα, η Αμμόχωστος. Και το στάδιο της πρωτεύουσας θύμισε μετατράπηκε σε μια μικρογραφία της αγαπημένης τους πόλης, η οποία είναι έρημη εδώ και τόσες δεκαετίες…

Η εξωτερική πολιτική κυριαρχεί σε διεθνές ποδοσφαιρικό επίπεδο και η εσωτερική σε συλλογικό. Κάτι λογικό αν ληφθεί υο’ όψιν πώς «γεννήθηκε» η Ομόνοια το 1948.

Η σκιά του εμφυλίου στην Ελλάδα έπεφτε βαριά πάνω από τον κυπριακό αθλητισμό, με τα σωματεία να παίρνουν σαφή θέση υπέρ της δεξιάς παράταξης, ακολουθώντας τη στάση του ΣΕΓΑΣ (επίσημη αθλητική αρχή τότε, σε Ελλάδα και Κύπρο), περιθωριοποιώντας όσους αθλητές ήταν αριστερών φρονημάτων. Στην Αμμόχωστο, σημειώθηκαν διαγραφές αθλητών από τον ΓΣΕ και την Ανόρθωση, ενώ στην Πάφο η διεγράφη ο Κινύρας και στη θέση του ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Κόροιβος (ΓΣΚ). Τον Μάρτιο του 1948 ιδρύθηκε η Νέα Σαλαμίνα και τον Απρίλιο η Αλκή, με τον ΓΣΕ και τον ΓΣΖ ν’ απαγορεύουν στους αθλητές των δύο νέων ομάδων να εισέρχονται στα στάδια Αμμοχώστου και Λάρνακας. Στις 15 Μαΐου 1948 ιδρύθηκε ο Ορφέας, στις Κάτω Ενορίες της Λευκωσίας και στις 4 Ιουνίου 1948 η Ομόνοια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ, με την ευκαιρία των Πανελλήνιων Αγώνων Στίβου, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ και ευχόταν, «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία». Ο όρος «εθνοκτόνος ανταρσία» ήταν το επίμαχο σημείο, καθώς θεωρήθηκε κομματική τοποθέτηση του σωματείου. Κατ’ ορισμένους, η πολιτικοποίηση του αθλητισμού από παράγοντες που ασχολούνταν και με την πολιτική, είχε ως στόχο την υποταγή των προοδευτικών αθλητών. Ακολούθησε αντίδραση ποδοσφαιριστών που το θεώρησαν ως κομματικό διάβημα. Ο ΑΠΟΕΛ ζήτησε από τους αντιδρώντες ποδοσφαιριστές να υπογράψουν δήλωση που να εκφράζουν λύπη για της στάση τους έναντι της επιτροπής. Η άρνησή τους είχε ως αποτέλεσμα τον ισόβιο αποκλεισμό του Κώστα Λυμπουρή, για προηγούμενες πράξεις του, και τον τρίμηνο αποκλεισμό των Αγησίλαου Τσιαλή και Γωγάκη Καραγιάννη, μεταξύ άλλων, οι οποίοι αποχώρησαν.

Στις 4 Ιουνίου 1948 συγκαλείται σύσκεψη υπό την προεδρία του Ματθαίου Παπαπέτρου, δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας, με αντικείμενο την «ίδρυση νέου αθλητικού σωματείου, ακομμάτιστου», όπως ανέφερε ο Τύπος. Η 4η Ιουνίου είναι και η ημερομηνία ίδρυσης της Ομόνοιας…

Κυπριακές ομάδες και πολιτική

Η ομάδα της Ανόρθωσης θεωρείται «δεξιά», όχι όμως τόσο ακραία δεξιά όπως του ΑΠΟΕΛ (όπου έχουν παρεισφρήσει και ακροδεξιά στοιχεία), και οι οπαδοί της θεωρούν ως κυριότερο αντίπαλο την Ομόνοια λόγω κυρίως της μακρόχρονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σε… βεντέτα με τον ΑΠΟΕΛ είναι και η ΑΕ Λεμεσού, η Αλκή (πρώην Λάρνακας, νυν Ορόκλινης) και η Νέα Σαλαμίνα αλλά οι οπαδοί τους είναι σαφώς πιο μετριοπαθείς σε σχέση με αυτούς της Ομόνοιας, που χρησιμοποιούν την κυπριακή σημαία, τα χρώματα της ομάδας τους, τον Τσε Γκεβάρα και (λιγότερα πλέον) κομμουνιστικά σύμβολα. Κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, στην κερκίδα των οργανωμένων της Ομόνοιας είχαν αναρτηθεί σημαίες του ψευδοκράτους και ελληνικές σημαίες βαμμένες κόκκινες με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού.

Συνάμα, παρά τις διαφορές τους όσον αφορά στην ιδεολογία, οι δύο ομάδες της Αμμοχώστου (Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα) έχουν καλές σχέσεις…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 19/12/2017