Menu

Το τηλεοπτικό μέλλον του Champions League είναι… συνδρομητικό!

Το τηλεοπτικό μέλλον του Champions League είναι… συνδρομητικό!

Αλλάζει το Champions League; Αλλάζει. Τα «θέλω» των μεγάλων, που σχεδόν έχουν πείσει την UEFA, να μετατραπεί σε μια κλειστή λίγκα με ελάχιστες κενές θέσεις του ομίλους, αργά ή γρήγορα θα γίνουν πράξη.


Όχι τυχαία η απόφαση να «σπάσουν» τηλεοπτικά οι βραδιές σε δύο ώρες έναρξης, όπως στο Europa League, για να υπάρξει μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ητοι, τέρμα το 21:45 (δική μας ώρα): 20:00 και 22:05 θα ξεκινούν τα ματς.

Time is money, άλλωστε, που λένε και οι Αγγλοι. Ειδικά ο… TV time! Η UEFA θέλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9,6 δισ. για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Και θα τα πάρει. Οπερ μεθερμηνευόμενον, σκοπεύει να εισπράττει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της ομοσπονδίας (και γνωστός άτεγκτος τεχνοκράτης), Γκι Λορέν Επστάιν.

Τούτο θα σηματοδοτήσει μία αύξηση 28% σε σχέση με την τελευταία συμφωνία (2015-18), η οποία έφερε 2,5 δισ. ευρώ ετησίως στα ταμεία της UEFA, καθιστώντας το Champions League ένα από τα πιο ακριβά τηλεοπτικά προϊόντα παγκοσμίως!

Το νέο πακέτο, για την τριετία 2018-2021 ήδη άνοιξε και η UEFA περιμένει προσφορές. Και, για να το κάνει πιο δελεαστικό, μιας και υπάρχει και το Europa League στη μέση, αποφάσισε να εντάξει στην κεντρική διαχείριση και τα play offs του Europa (όπως έχει κάνει με το Champions League στην τρέχουσα τριετία).

Γιατί τόσα φράγκα; Διότι η UEFA πιέστηκε και αναγκάστηκε να να εγγυηθεί ότι τα μισά από τα έσοδα θα πηγαίνουν σε στους «μεγάλους», στα κλαμπ που φέρνουν έσοδα, εξ ου και δίνει εισιτήρια απευθείας στους ομίλους σε τέσσερις ομάδες από ισάριθμα κορυφαία πρωταθλήματα (προς ώρας Premier League, La Liga, Serie A και Bundesliga).

Πώς θα τα βρει η UEFA τούτα τα χρήματα; Ναι, λαμβάνει πολλά από τη Βρετανία όπου ανέκαθεν ήταν πανάκριβα. Μαζί με Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία προσφέρουν το 60% των τηλεοπτικών εσόδων. Συνάμα η αλλαγή ώρα με τα ματς νωρίς (20:00, ήτοι 18:00 στην Ισπανία π.χ. όταν παίζει η Ρεάλ ή η Μπαρτσελόνα) δίνει το δικαίωμα σε κανάλια από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πληρώσουν (και θα πληρώσουν αδρά) για να μεταδίδουν live τα παιχνίδια.

Οι Αγγλοι, που ως γνωστόν είναι αρκετά… μπροστά σε πολλά θέματα, βλέπουν το Champions League από το BT Sport: συνδρομητικό. Διότι μόνο συνδρομητικές πλατφόρμες μπορούν να πληρώσουν το «πακέτο»: πανάκριβο…


Δημοσιεύτηκε στο simplyman.gr στις 10/12/2016