Menu

Μποζιονέλος δημοσιογράφος: Αναδιάρθρωση… τώρα!

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Τι πρωτάθλημα και τι ποδόσφαιρο είδαμε πέρυσι και, λίγο φέτος, εν Ελλάδι; Παρά την επάνοδο στη Σούπερ Λίγκα των ΑΕΚ και Ηρακλή πέρυσι και την αύξηση του ενδιαφέροντος, η σούμα ήταν… ξενέρωτη / χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον / απόλυτα αναμενόμενη.

Ο πρωταθλητής βγήκε με 30 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ενώ το ένα από τα δύο clasico δεν διεξήχθη ποτέ (βλ. Λεωφόρος), η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου εστάλη πλειστάκις από τον Αννα στον Καϊάφα για να λάβει χώρα εντέλει μια Τρίτη βράδυ, χωρίς κόσμο ενώ τα πλέι οφ ήταν τα μόνα που κράτησαν κάπως το ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι στα πλέι οφ μπήκε πρώτος ο Παναθηναϊκός, δεύτερη η ΑΕΚ και τρίτος ο ΠΑΟΚ, ο οποίος εντέλει πήρε την πρωτιά ενώ ο Πανιώνιος τερμάτισε, αναμενόμενα, πέμπτος στη σεζόν και εντέλει έμεινε εκτός Ευρώπης για να τον αντικαταστήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Διαβάστε επίσης: Περί Βοτανικού και διπλής ανάπλασης, ποια η άποψη του Μποζιονέλος δημοσιογράφος;

Με το χέρι στην καρδιά, είναι όντως αυτό το ποδόσφαιρο που θέλουμε; Δεν κουραστήκατε, δεν βαρεθήκατε; Ανεξαρτήτως τι ομάδα υποστηρίζετε, δεν πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση; Ενα restart που θα συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος του μέσου φιλάθλου και θα εκμηδενίζει κάθε υποψία περί της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος;

Ρητορικά τα ερωτήματα, προφανής η (μοναδική) απάντηση.

Είναι επιβεβλημένη πια η αναδιάρθρωση της Σούπερ Λίγκας και η μείωση του αριθμού των ομάδων: από 16 να γίνουν 14 ή, ακόμη, και 12! Τούτο ως ένα πρώτο βήμα και εννοείται με πλέι οφ και πλέι άουτ. Τι ακριβώς πλέι οφ (και άουτ) και πόσες θα μετέχουν, ας το αποφασίσουν από κοινού οι ομάδες. Αλλά, σεναρίων επιτρέποντος, φανταστείτε του χρόνου, αρχές Απρίλη, να ξεκινούσαν πλέι οφ με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (άρα αντί για δέκα ντέρμπι τη σεζόν θα είχαμε… είκοσι)! Φανταστείτε τι… μάχη θα δινόταν για την παραμονή αν υποβιβάζονταν απευθείας δύο και η τρίτη από το τέλος έδινε μπαράζ με την τρίτη της Φούτμπολ Λιγκ. Και εννοείται ότι το ενδιαφέρον θα κρατούσε μέχρι τέλους, κάθε βαθμός θα ήταν πολύτιμος και δεν θα είχα πρωτάθλημα με ομάδες τύπου (με όλο τον σεβασμό) Καλλονής και Πανθρακικού που είχαν υποβιβαστεί από του… Αγίου Βαλεντίνου.

Κυρίως όμως θα… εκτιναχθεί στα ύψη το επίπεδο του ανταγωνισμού: ίδιο είναι να έχεις να παίξεις με την Καλλονή το Σάββατο και την Μπάγερν την Τρίτη; Τα είκοσι ντέρμπι τη σεζόν, στο προαναφερθέν παράδειγμα, εννοείται ότι θα ανεβάσουν πολύ το επίπεδο των μεγάλων ομάδων και η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος θα είναι ιδανική.

Δείτε επίσης: Ενα από τα καλύτερα κείμενα του Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Ας ανοίξουν, όλοι μαζί, τα μάτια τους και ας δουν το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσο κλισέ κι αν ακούγεται / διαβάζεται πια αυτή η φράση! Στο Βέλγιο, επί παραδείγματι, μετέχουν στα πλέι οφ του τίτλου οι έξι πρώτοι μεταφέροντας τους μισούς βαθμούς της κανονικής περιόδου και οι εκπλήξεις… παραμονεύουν (θυμηθείτε πώς αναδείχθηκε πρωταθλήτρια πέρυσι η Γάνδη)! Στην Πολωνία, που έχουν 16 ομάδες, οι οκτώ πρώτες προχωρούν στα πλέι οφ τίτλου και Ευρώπης και οι οκτώ άλλες στα πλέι οφ παραμονής, δίνοντας όλες από ένα ματς κατόπιν (και όχι δύο).

Τη δε σεζόν 2011-12 στην Τουρκία έλαβε, για πρώτη και τελευταία φορά, σύστημα πλέι οφ με τις τέσσερις πρώτες για τίτλο και όσες ήταν στις θέσεις 5-8 σε έναν ακόμη όμιλο, για την Ευρώπη. Το πρωτάθλημα κρίθηκε στο νήμα και το ενδιαφέρον, μια σεζόν μετά το πρωτάθλημα των σκανδάλων (θυμάστε την τιμωρία της Φενερμπαχτσέ) ανέκτησε αξιοπιστία και ενδιαφέρον. Και ήταν τόσο μεγάλη η αξιοπιστία μάλιστα που οι Τούρκοι δεν το εφάρμοσαν ξανά, γνωστό ότι το πρωτάθλημά τους έχει ετησίως πολλά «ύποπτα» ματς…

Αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση… τώρα, χθες. Μόνο κάτι καλό θα βγει αν κάτσουν όλοι μαζί στο τραπέζι και το αποφασίσουν! Ειδάλλως, τα 40 (και βάλε) εκατομμύρια ευρώ που έχει ως έσοδα ετησίως ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας θα μοιάζουν όνειρο απατηλό…

ΥΓ. Ναι, γίνεται να αλλάξει το καταστατικό και να γίνει αναδιάρθρωση μεσούσης της σεζόν.


Δημοσιεύτηκε στο simplyman.gr στις 23/11/2016