Menu

Το «Κορίτσια ο Μπάρκουλης!» βγήκε… στα γήπεδα

Το «Κορίτσια ο Μπάρκουλης!» βγήκε… στα γήπεδα

Μία άγνωστη κοπέλα στο Καλλιμάρμαρο και ο Μίμης Στεφανάκος λάνσαραν το σλόγκαν που συνόδευσε σε όλη του την ζωή τον Ανδρέα Μπάρκουλη – Διαβάστε πως αλλά και άλλες δύο ακόμη εκδοχές

Πάνω από έξι δεκαετίες τώρα όταν κανείς αναφερόταν στον Ανδρέα Μπάρκουλη το πρώτο πράγμα που του ερχόταν στο μυαλό ήταν το περίφημο σλόγκαν: «κορίτσια ο Μπάρκουλης». Ένα σλόγκαν που συνόδευε ως και την δύση της ζωής του, τον εξαίρετο καλλιτέχνη που έφυγε από την ζωή στις 23 Αυγούστου λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση του 80ο έτους της ηλικίας του.

Η αλήθεια είναι ότι όλος ο κόσμος πίστευε ότι αυτό το σλόγκαν είχε να κάνει με το… γοητιλίκι του ηθοποιού και είναι η μισή ή κάτι παραπάνω από την μισή πραγματικότητα.

Λέγεται λοιπόν ότι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ή στις αρχές της επομένης μία κοπέλα από τις άπειρες θαυμάστριες του, τον είχε δει στο Καλλιμάρμαρο σε μία εκδήλωση και είχε φωνάξει την περίφημη φράση στις φίλες της.

Το άκουσαν οι άλλοι θεατές και από στόμα σε στόμα διαδόθηκε. Σλόγκαν όμως το έκανε ο Μίμης Στεφανάκος, ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού που βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του.

Ο Στεφανάκος λοιπόν όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει έκανε κάτι που συνήθιζαν πολλοί ποδοσφαιριστές στην ρομαντική εποχή του ερασιτεχνισμού ή του ημιεπαγγελματισμού. Έβγαζε μία κραυγή απευθυνόμενος στους αντιπάλους του. Άρχισε λοιπόν να φωνάζει «Κορίτσια ο Μπάρκουλης» την ώρα που το πόδι του συναντούσε την μπάλα στο σουτ.

Παντρεμένος με την Μάρθα Καραγιάννη εκείνη την περίοδο, ο Στεφανάκος πολλά χρόνια αργότερα είχε πει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Εσπρέσο:

«Πλησίαζε η Μάρθα Καραγιάννη μια μέρα που ερχόταν μαζί με την Σπεράντζα Βρανά, αναφώνησα για να τις πειράξω την γνωστή σε όλους φράση, κορίτσια ο Μπάρκουλης» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν η φράση που έλεγε στο γήπεδο.

Το «Κορίτσια ο Μπάρκουλης!» βγήκε… στα γήπεδα

Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του thepressroom.gr είχε μία άλλη εκδοχή:

«Σε κάποιο στούντιο εκεί στα τέλη του ’50, που γυρίζονταν δυο και τρεις ταινίες μαζί, ένα γυμνάσιο θηλέων έκανε επίσκεψη για να δουν οι μαθήτριες πως γυρίζονταν οι ταινίες.Πήγαν όλες μαζί στο καμαρίνι της Βουγιουκλάκη, να πάρουν αυτόγραφο και ξαφνικά, ακούστηκε μία κραυγή, υστερική, από μια μαθήτρια: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!». Σε κλάσματα δευτερολέπτου, πατείς με πατώ σε, όλα τα κορίτσια έτρεξαν σαν τρελά να δουν από κοντά τον πιο ..γόη από όλους τους τότε γόητες του ελληνικού σινεμά.

Το 1996 ο Μπάρκουλης είχε φιλοξενηθεί από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στην εκπομπή «Ζούγκλα» και είχε πει τότε:

«Έμενα Λουκά Ράλλη τότε, στον Πειραιά. Έπρεπε λοιπόν με το αυτοκίνητο να κατέβω τη Τζαβέλας για να πάω στον προορισμό μου. Εκεί λοιπόν ήταν χτισμένο ένα γυμνάσιο Θηλέων. Κάθε μέρα απέξω μαζεύονταν πολλά αγόρια, όλοι οι… γαμπροί της περιοχής! Κάποιος απ’ όλους αυτούς λοιπόν είχε την έμπνευση μια μέρα και φώναξε «Κορίτσια ο Μπάρκουλης» και από τότε το φώναζαν κάθε φορά που περνούσα με το αυτοκίνητο απέξω είτε εγώ, είτε κάποιο όχημα που έκανε θόρυβο όπως το δικό μου…».

Φυσικά και δεν εννοούσε με αυτή την εξομολόγηση ότι το σλόγκαν είχε προκύψει από εκείνο το γυμνάσιο Θηλέων (κάτι σαν αναμορφωτήριο για την ακρίβεια) στην περιοχή που ήταν η περίφημη σχολή του Προμηθέα αλλά απλά το είχε αναφέρει ως περιστατικό για την απήχηση που είχε το σλόγκαν.