Menu

Ο Δημήτρης Μυράτ, η ΑΕΚ και η… διαιτησία

Ο Δημήτρης Μυράτ, η ΑΕΚ και η… διαιτησία

Ποδοσφαιριστές υπήρξαν στα νιάτα τους πολλοί ηθοποιοί. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν κάποτε τερματοφύλακας της ΑΕΚ, ο Μάνος Κατράκης έπαιζε στον Αθηναϊκό. Τον ποδοσφαιριστή και διαιτητή Δημήτρη Μυράτ όμως ελάχιστοι τον ξέρουν.

Όλοι τον γνωρίζουν ως ηθοποιό. Είναι ο σοβαρός κύριος που στις ελληνικές ταινίες παντρεύεται τη Μάρω Κοντού ή την Μαίρη Χρονοπούλου που στη πορεία ερωτεύονται ένα γόη της εποχής, όπως ο Νίκος Κούρκουλος ή ένα… παλιόπαιδο όπως ο Άλκης Γιαννακάς.

Άλλες φορές πάλι τον έχουμε δει ως εισαγγελέα να κατηγορεί αθώους και ενόχους.

Πόσοι τον έχουν δει όμως με τη στολή του Αθηναϊκού ή του διαιτητή; Σχεδόν κανένας. Για την άγνωστη αυτή δραστηριότητά του μίλησε το 1955 σε αθλητική εφημερίδα και περιέγραψε στον Άρη Μελισσινό τα… κατορθώματά του.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι αγωνιζόταν ως αριστερό μπακ στην δεύτερη ομάδα του Αθηναϊκού την περίοδο 1926-27. Όταν καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα κι έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό σταμάτησε το ποδόσφαιρο για να σπουδάσει φιλολογία στη Γερμανία. Τότε ήταν 19-20 χρόνων (γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1908).

Στη συνέχεια ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση κι έγινε ηθοποιός όπως ο πατέρας του και η μητέρα του Χρύσα Κοτοπούλου (αδελφή της Μαρίκας).

Στη συνέντευξη μάλιστα αφηγείται ένα επεισόδιο στο Αγρίνιο όπου είχε πάει με τον θίασο του πατέρα του. Εκεί επρόκειτο ο Παναιτωλικός να δώσει ένα κρίσιμο αγώνα με τον τοπικό Αστέρα. Οι τοπικοί παράγοντες του ζήτησαν ως αμερόληπτος να διαιτητεύσει τον αγώνα. Ο διευθυντής του θεάτρου όμως ήταν και πρόεδρος του Αστέρα και ο Παναιτωλικός έφερε αντιρρήσεις. Τελικά στον αγώνα θα ερχόταν διαιτητής από την Πάτρα. Όμως τη μέρα του αγώνα οι δύο ομάδες ήταν στο γήπεδο, όχι όμως και ο διαιτητής. Τότε ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Τζωρτζόπουλος του ζήτησε να διαιτητεύσει τον αγώνα.

Για κακή του τύχη όμως στο 5ο μόλις λεπτό έγινε πέναλτι σε βάρος του Παναιτωλικού. Ο Μυράτ το έδωσε κι οι οπαδοί της ομάδας, που ήταν και περισσότεροι όρμησαν στο γήπεδο. Τον κυνηγούσαν με ξύλα, ομπρέλες και καρέκλες. Τον έσωσε από τα… χειρότερα ο Ούγγρος προπονητής του Παναιτωλικού που φώναζε «πέναλτι, πέναλτι, πέναλτι» δεχόμενος την απόφαση του διαιτητή. Το ματς συνεχίστηκε χωρίς άλλα απρόοπτα και ο Παναιτωλικός νίκησε με 2-1 .

Στην ίδια συνέντευξη ο Δημήτρης Μυράτ δεν έκρυψε την συμπάθειά του για την ΑΕΚ της οποίας ήταν και μέλος.

Ο Δημήτρης Μυράτ έφυγε στις 10 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 83 χρόνων κι άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο.