Menu

Από τη Λοκομοτίβ… στη Λειψία

Από τη Λοκομοτίβ… στη Λειψία

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2009, ανέβηκε τον Μάιο του 2016 στη Μπουντεσλίγκα και τον Νοέμβριο του 2016 στην κορυφή. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία της.


Η 19η Νοεμβρίου του 2016 μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Μία ομάδα με ιστορία μόλις επτά χρόνων, βρέθηκε μόνη πρώτη στη κορυφή της βαθμολογίας της Μπουντεσλίγκα στην 11η αγωνιστική, προκαλώντας τον θαυμασμό σε όλη την (ποδοσφαιρική) υφήλιο. Η Red Bull Leipzig πέτυχε το βράδυ της Παρασκευής μία εντυπωσιακή ανατροπή στο Μπάι Αρίνα του Λεβερκούζεν, μετατρέποντας το 1-2 σε 3-2 και χάρις σε αυτή την νίκη και την αήττητη πορεία της πέρασε μόνη πρώτη αφήνοντας τρεις βαθμούς πίσω την Μπάγερν. Μία διαφορά που παρέμεινε όταν κάτι λιγότερο από 24 ώρες οι Βαυαροί έχαναν στο «Der Klassiker» από την Ντόρτμουντ.

Ποια είναι όμως αυτή η ομάδα με τα συγκλονιστικά πεπραγμένα και πως κατάφερε ότι κατάφερε, 7 ½ ακριβώς χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης της, στις 19 Μαΐου του 2009.

Θα γυρίσουμε τον χρόνο μία δεκαετία πίσω, στο 2006, όταν ο ιδιοκτήτης του ενεργειακού ποτού Red Bull, Ντίντριχ Μάτεσιτζ αναζητούσε να επενδύσει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Γερμανία. Η αρχική του σκέψη ήταν να το πράξει στην Δυτική πλευρά της χώρας αναζητώντας πρόσφορο έδαφος στις τρεις μεγαλούπολεις, το Μόναχο, την Φρανκφούρτη και το Αμβούργο.

Με τα πολλά και αφού μέτρησε καθοριστικά η γνώμη του Φραντς Μπεκενμπάουερ (συνδέεται μαζί του με φιλία δεκαετιών), η επένδυση αποφασίστηκε να γίνει στη Λειψία στην μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Σαξονίας με πρωτεύουσα την Δρέσδη.

Η Λοκομοτίβ του 1987

Μία πόλη με έντονη ποδοσφαιρική παράδοση, στα χρόνια της ύπαρξης της Ανατολικής Γερμανίας. Η Λοκομοτίβ Λειψίας μάλιστα είχε φθάσει στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων, το 1987 και είχε γνωρίσει την ήττα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας από τον Άγιαξ με 1-0 από γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Από τη Λοκομοτίβ… στη Λειψία

Η τοπική ομάδα Σάσεν Λειψίας, βάδιζε ολοταχώς για χρεωκοπία και ο Μάτεσιτζ δεν θέλησε να διαπραγματευτεί την αγορά της καθώς θα χρειαζόταν ένα σωρό χρήματα για να διαγράψει το χρέος. Το μόνο που θα ήταν χρήσιμο ήταν το Zentralstadion, η έδρα της Σάσεν.

Πριν και αλλά και μετά την Σάσεν, είχαν μπει στο κάδρο, διάφορες ομάδες όπως η Μόναχο 1860, η Φορτούνα Ντίσελντορφ και η Σεντ Πάουλι. Με την τελευταία μάλιστα η συμφωνία ναυάγησε ενώ βάδιζε προς την ολοκλήρωση της.

Εγκαταλείφθηκε έτσι η ιδέα να αγοραστεί μία «έτοιμη ομάδα» και προκρίθηκε η αγορά μίας καθαρά ερασιτεχνικής ομάδας, της SSV Markranstädt, η έδρα της οποίας ήταν το ομώνυμο μικρό χωριό, 13 χλμ δυτικά της Λειψίας.

Η εξαγορά δεν κόστισε περισσότερο από 350.000 ευρώ και το «business plan» έκανε λόγο για επένδυση 50 εκατ.ευρώ με προοπτική μετά από οκτώ χρόνια η ομάδα να βρεθεί στην Μπουντεσλίγκα.

Τα 50 εκατ. ευρώ δεν έφθασαν (έχουν ξοδευτεί πολλά περισσότερα) αλλά τα χρόνια έφθασαν και περίσσευσαν.

Τα επτά ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης RasenBallsport Leipzig e.V. ήταν υπάλληλοι ή ατζέντηδες που λειτουργούσαν για λογαριασμό της Ρεντ Μπουλ. Ο Αντρέας Σάντλο που διορίστηκε πρόεδρος χρειάστηκε μάλιστα να καταργήσει την άδεια του μάνατζερ παικτών λόγω του ασυμβίβαστου.

Η ομάδα της Λειψίας γινόταν το πέμπτο (ποδοσφαιρικό) παιδί της οικογένειας της Ρεντ Μπουλ. Είχαν προηγηθεί εκείνες στο Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, της Νέας Υόρκης, της Βραζιλίας (με έδρα στο Καμπίνιας του Σάο Πάολο) και της Γκάνας (έδρα το Σογκακόπε).

Υπάρχουν πολλά ακόμη «επεισόδια» σε αυτό το απίθανο στόρι αλλά ας περιοριστούμε στην ξέφρενη πορεία που ξεκίνησε την σεζόν 2009-2010 από την πέμπτη κατηγορία (NOFV-Oberliga Süd) όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Έμεινε τρεις σεζόν στην Regionalliga Nordst (τέταρτη κατηγορία) και το 2013 ανέβηκε αήττητη στην τρίτη κατηγορία. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στην δεύτερη κατηγορία και τον Μάιο του 2016, επτά χρόνια μετά την ίδρυση της, πανηγύρισε την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα.