Menu

Ο Ολυμπιακός, η Νέφτσι και η… Γκαμπάλα

Ο Ολυμπιακός, η Νέφτσι και η… Γκαμπάλα

Ο Ολυμπιακός καλείται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία να αντιμετωπίσει ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League 2021-22 θα κοντραριστεί με τη Νέφτσι Μπακού, η οποία επίσης για πρώτη φορά αναμετράται με ελληνική ομάδα.

Ωστόσο, στο παρελθόν, άλλες τρεις ελληνικές ομάδες αντιμετώπισαν ισάριθμες αζέρικες, με πλέον οικεία στους Ελληνες φιλάθλους, φυσικά, την Γκαμπάλα, η οποία συνετέλεσε σε ένα μεγάλο… παναθηναϊκό κάζο.

Σε διπλούς, νοκ άουτ αγώνες λοιπόν, άλλες τρεις φορές έλαχε σε ελληνικές ομάδες να αναμετρηθούν με αζέρικες. Πρώτος χρονικά μάλιστα ήταν ο Αστέρας Τρίπολης το 2012-13 που έφερε 1-1 και στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με την τοπική Ιντερ Μπακού, αλλά και στη ρεβάνς της Τρίπολης (τα γκολ οι Ουσέρο και Ναβάρο, αντίστοιχα), και προκρίθηκε στα πέναλτι.

Κι ακολούθησε η Γκαμπάλα και το «πράσινο» δράμα» του 2015-16: 0-0 στο (ουδέτερο για τη γηπεδούχο) Γκαμπάλα, 2-2 στη Λεωφόρο παρά τα γκολ από Μάρκους Μπεργκ και Νάνο – και επονείδιστος αποκλεισμός για τον Παναθηναϊκό στα play offs του Europa League. Πάντως το «τριφύλλι» πήρε το… αίμα του πίσω στον 3ο προκριματικό της ίδιας διοργάνωσης το 2017-18 επικρατώντας 1-0 στη Λεωφόρο με γκολ του Γκιγέρμο Μολίνς και 2-1 με γκολ από Ρόμπιν Λουντ και Καμπέθας.

Υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις που Ελληνες έπαιξαν με Αζέρους σε ομίλους, αμφότερες του Europa league. Το 2015-16 ο ΠΑΟΚ έφερε δύο φορές 0-0 με την Γκαμπάλα και, το 2016-17, ο «δικέφαλος του Βορρά» ηττήθηκε… μέσα έξω από την Κάραμπαχ (1-0 στην Τούμπα και 2-0 στο Μπακού, επίσης αναγκαστική έδρα της αντιπάλου του).

Στη… σούμα, οι ελληνικές ομάδες μετρούν δύο προκρίσεις έναντι μιας, σε νοκ άουτ, και μόλις δύο νίκες σε δέκα αγώνες (2-6-2), αμφότερες του ΠΑΟ επί της Γκαμπάλα.