Menu

Η Ελλάδα με τρεις ομάδες στους ομίλους του Champions League…

Η Ελλάδα με τρεις ομάδες στους ομίλους του Champions League…

Τρεις ελληνικές και, πιθανώς, τρεις κυπριακές ομάδες θα μετάσχουν στους ομίλους του Champions League και του Europa League. Σταθερά στη 14η θέση της UEFA η Ελλάδα.

Σεζόν 2003-04. Για πρώτη φορά στην ιστορία, τρεις ελληνικές ομάδες λαμβάνουν μέρος στους ομίλους του Champions League. Εκείνη την εποχή, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν πάρει απευθείας τα εισιτήρια για τους ομίλους ενώ η ΑΕΚ έπαιξε στον 3ο προκριματικό, αποκλείοντας τη Γκρασχόπερ με ήττα 1-0 στη Ζυρίχη και ανατροπή 3-1 στη Λεωφόρο, καθότι το «Νίκος Γκούμας» είχε γκρεμιστεί, με τέρματα των Κατσουράνη, Λυμπερόπουλου και αυτογκόλ του Καστίγιο.

Ήταν λίγους μονάχα μήνες πριν από την κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική μας ομάδα, αλλά έμελλε να συνδυαστεί με απογοήτευση. Μεγάλη, και για τις τρεις.

— H AEK του Ντούσαν Μπάγεβιτς έμεινε τελευταία σε όμιλο με Μονακό, Ντεπορτίβο λα Κορούνια και PSV Αϊντχόφεν, μη σημειώνοντας ούτε νίκη.

— Ο Ολυμπιακός του Όλεγκ Προτάσοφ έμεινε ουραγός σε όμιλο με Γιουβέντους, Σοσιεδάδ και Γαλατασαράι, με «κηλίδα» στην ιστορία του τη συντριβή με 7-1 στο Τορίνο από τη «βέκια σινιόρα».

— Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με τον Ισραηλινό Γιτζάκ Σουμ, συνέχισε με τον Τσέχο Ζντένεκ Σκάζνι, τερμάτισε 3ος στον όμιλό του με τη νίκη 3-1 επί της Ρέιντζερς στη Γλασκώβη, πήγε στο Κύπελλο UEFA και αποκλείστηκε άδοξα από την Οσέρ.

Η Αθήνα ωστόσο είχε γράψει ιστορία καθότι, μέχρι σήμερα, είναι μόλις η δεύτερη πόλη που είχε ταυτόχρονα τρεις ομάδες στους ομίλου του Champions League, μαζί με το Λονδίνο (Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ).

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2007-08, βρέθηκαν ταυτόχρονα πέντε ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA, νυν Europa League! Ούτε μία, ούτε δύο… Πέντε!

— Η ΑΕΚ που προκρίθηκε, μαζί με Βιγιαρεάλ και Φιορεντίνα από τον όμιλό της.

— Ο Παναθηναϊκός που συνόδευσε τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Αμπερντίν στους «32».

— Ο Πανιώνιος, η Λάρισα και ο Άρης που δεν προχώρησαν από τη φάση των ομίλων.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δε συνέχισαν πέρα από τους «32» του θεσμού, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από Ρέιντζερς και Χετάφε αντίστοιχα.

Από τις καλύτερες σεζόν, μέχρι στιγμής…

Προς τι η ιστορική αναδρομή; Η φετινή χρονιά, αν και πρόωρα, είναι από τις καλύτερες ήδη!

— Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας όντας έτοιμος να αφήσει εκτός και την Μπενφίκα και να μπει σε ομίλους Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του.

— Η ΑΕΚ απέκλεισε τη Σέλτικ, νίκησε στη Βουδαπέστη τη MOL Βίντι και είναι… αγκαλιά με την επάνοδο στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά από το 2006-07!

— Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπέρνλι και είναι με το… ενάμισι πόδι στους ομίλους του Europa League.

Σημειωτέον δε πως, ακόμη κι αν ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ ή και οι δύο, δεν τα καταφέρουν, θα μπουν αυτομάτως στους ομίλους του Europa League. Όπερ μεθερμηνευόμενον, είναι δεδομένα τα (3 x 6) 18 παιχνίδια ελληνικών ομάδων το φθινόπωρο στους ομίλους, είτε της μιας είτε της άλλης διοργάνωσης.


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 24/8/2018