Menu

Η Βέλεζ, ο Ντούσαν, η Αστάνα και οι… Ελλήνες

Η Βέλεζ, ο Ντούσαν, η Αστάνα και οι… Ελλήνες

Για, μόλις, δεύτερη φορά στην ιστορία θα συγκρουστούν στα Κύπελλα Ευρώπης μια ελληνική και μια βοσνιακή ομάδα, ως έφερε αντιμέτωπες η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου του Conference League τις Βέλεζ Μόσταρ και ΑΕΚ.

To καλοκαίρι του 2014 ο Ατρόμητος αντιμετώπισε τη Σεράγεβο, επικρατώντας μάλιστα με 2-1 στο Ασίμ Φερχάτοβιτς Χάσε» με γκολ των Φυτανίδη και Νάστου. Ωστόσο έχασε μεγάλη ευκαιρία για να προκριθεί: λύγισε με το ίδιο σκορ στο Περιστέρι και εντέλει αποκλείστηκε με 3-1 στην παράταση.

Οσο για τη Βέλεζ; Είναι η ομάδα που ξεκίνησε τόσο την αγωνιστική, όσο και την προπονητική του καριέρα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, μια αν μη τι άλλο εμβληματική προσωπικότητα για την ΑΕΚ!

Η Βέλεζ, ο Ντούσαν, η Αστάνα και οι… Ελλήνες

Ο «Ντούσκο» ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής την καριέρα του στη Βέλεζ (1967-75) του Μόσταρ και σε 400 αγώνες σημείωσε 170 τέρματα, μάλιστα το 1969-70 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της τότε Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τον Σλόμπονταν Σάντρατς. Ο Μπάγεβιτς, δίπλα στον κίπερ Εβερ Μάριτς και τον επιτελικό Φράνιο Βλάντιτς, είχε δημιουργήσει μια τρομερή τριπλέτα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως… BMW από τα αρχικά τους (Bajević, Marić, Vladić), εξ ου και κάποτε… πόζαραν ανάλογα (σ.σ. το V γράφεται μεν ως W στη… μάρκα αλλά προφέρεται ως “βε”).

Εφυγε από τη Βέλεζ για να έρθει στην Ελλάδα και να παίξει με τη φανέλα της ΑΕΚ, ενώ επέστρεψε στο Μόσταρ το 1981 ολοκληρώνοντας την καριέρα του εκεί το 1983.

Με παρόμοιο τρόπο ξεκίνησε η καριέρα του Μπάγεβιτς και ως προπονητής καθώς μετά τη λήξη της αγωνιστικής του παρουσίας στη Βέλεζ το 1983, ανέλαβε τεχνικός και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας το 1986, επικρατώντας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με 3-1 στον τελικό. Την επόμενη χρονιά η Βέλεζ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα και το 1988 ο Μπάγεβιτς έφυγε ξανά με προορισμό την ΑΕΚ, αυτή τη φορά ως προπονητής.

Ο, δε, Αρης, παίζει στο Καζακστάν ενάντια στην Αστάνα. Είναι η τρίτη φορά που ελληνική ομάδα παίζει με καζάκικη, τέταρτη αν προσμετρηθεί ο αποκλεισμός του ΟΦΗ το 2007 στο Intertoto από την Τόμπολ Κοστανάι (με δύο ήττες, αμφότερες 1-0). Προηγήθηκαν τα ταξίδια, τόσο του ΠΑΟΚ το 2013-14, όσο και του Ολυμπιακού το 2016-17, ενάντια σε Σαχτιόρ Καραγκάντι και Αστάνα αντίστοιχα, αμφότερα για τους ομίλους του Europa League.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε νικήσει και στα δύο (2-1 στην Τούμπα με Κλάους και Βούκιτς, 2-0 εκτός με αυτογκόλ και Κίτσιου) και οι «ερυθρόλευκοι» με 4-1 στο Καραϊσκάκη (δύο ο Σεμπά, από ένα Ελγιονούσι και Φιγκέιρας) και πήραν 1-1 στην Αστάνα (ξανά τότε το γκολ ο Σεμπά).