Menu

Πώς διαμορφώνεται ο νέος «χάρτης» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Πώς διαμορφώνεται ο νέος «χάρτης» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η πολιτεία ρίχνει χρήματα και στη Football League, ως κίνητρα για τη δική της αναδιάρθρωση ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις, και από ομάδες της β’ και από ομάδες της γ’ κατηγορίας.

Η αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου δεν αφορά φυσικά μόνο τη Super League αλλά και τη Football League. Το πλάνο του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη και του συνεταιρισμού της Λίγκας ορίζει ότι από τη μεθεπόμενη σεζόν, 2019-20, η πρώτη τη τάξει κατηγορία θα έχει 14 ομάδες (αντί για 16) ενώ η β’ κατηγορία από 16 ομάδες θα βρεθεί με… 12!

Ο κ. Βασιλειάδης ανέλαβε για να πείσει τις ομάδες της Football League προσφέροντας ένα ελκυστικό οικονομικό πακέτο, βάσει τηλεοπτικού συμβολαίου που θα αναλάβει η ΕΡΤ. Το συμβόλαιο θα ξεκινήσει από φέτος, θα είναι τετραετούς διάρκειας και το οικονομικό θέλγητρο δίνει, σε όσες δεν υποβιβαστούν, από 870.000 ευρώ ετησίως από τη σεζόν 2019-20! Εγγυήσεις δίνονται και στις τρεις που θα υποβιβαστούν φέτος από τη Super League, ήτοι να κρατήσουν συμβόλαιο (άρα και έσοδα) επιπέδου πρώτης κατηγορίας, ήτοι κοντά στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Κοντολογίς, φέτος (ήτοι, σεζόν 2018-19) η Super League και η Football League  θα έχουν από 16 ομάδες. Τηλεοπτικά, τις 9/16 ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας έχει η Nova, τις 7/16 η ΕΡΤ και όλη τη Football League η ΕΡΤ. Από τη μεθεπόμενη σεζόν όμως, 2019-20, η Super League θα έχει 14 ομάδες, η Football League 12 και το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη Γ’ Εθνική.

Στο εν λόγω (ερώτημα) απάντησε εμμέσως ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της Επιτροπής της Γ’ Εθνικής, Σταύρος Ψαρόπουλος σε δηλώσεις που παραχώρησε στο sportcyclades.gr. Αποκάλυψε ότι πολλές ομάδες (επί παραδείγματι από Χίο, Σάμο και Λέσβο) δεν θα δηλώσουν καν συμμετοχή και ότι αρκετές άλλες εξετάζουν επίσης να αποσυρθούν, κυρίως λόγω των εξόδων στα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όσο για τους φετινούς ομίλους; «Πώς μπορώ εγώ λοιπόν ή η επιτροπή να καταρτίσει ομίλους εφόσον δεν γνωρίζουμε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν;», απόρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νυν κυβερνητικό πλάνο είναι η Γ’ Εθνική να μετατραπεί σε μια ημιεπαγγελματική κατηγορία 12-14 ομάδων (με όνομα Football League 2) και η νυν Γ’ Εθνική να εξελιχθεί στο μελλοντική… Δ’ Εθνική. Και με επίσης εγγυημένα έσοδα από τα τηλεοπτικά, περί τις 300.000 ευρώ για κάθε ομάδα.

Εν κατακλείδι ο νέος χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-20 διαμορφώνεται με

  • Super League με 14 ομάδες
  • Football League με 12 ομάδες
  • Football League 2 με 12-14 ομάδες.

Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι πολλές. Άνθρωποι της Football League επιμένουν πως το πρωτάθλημα πρέπει να διατηρηθεί με τουλάχιστον 14 ομάδες ενώ για τη Γ’ Εθνική υπάρχει πρόταση που αναβιώνει ένα παλιό σύστημα διεξαγωγής, με δύο ομίλους (Βορρά και Νότου), που θα έχουν από 10-12 ομάδες…


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 6/8/2018