Menu

Εθελοντής πυροσβέστης, ο αφανής ήρωας

Εθελοντής πυροσβέστης, ο αφανής ήρωας

Στις τελευταίες πυρκαγιές της Αττικής, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι εθελοντές στάθηκαν δίπλα στους πυροσβέστες και συνέβαλλαν τα μάλλα στην κατάσβεση. Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης;

Είναι οι αφανείς ήρωες. Είναι απλοί πολίτες σαν και εμάς και εσάς. Αλλά με διπλό ρόλο. Του εργαζόμενου στην καθημερινότητα αλλά και του εθελοντή πυροσβέστη. Αυτού που στέκεται στο πλάι του πυροσβεστικού σώματος στα δύσκολα και συνδράμει όσο μπορεί.

Ο εθελοντής πυροσβέστης δεν έχει γίνει ακόμη θεσμός στην πατρίδα μας, καίτοι ξεκίνησε στις αρχές των 90s. Το 1991 εν προκειμένω, οπότε και καθιερώθηκε νομικά. Πρακτικά όμως; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν κατιτίς παραπάνω από 2.000 εθελοντές πυροσβέστες, άνδρες αλλά και γυναίκες.

Σε δραματικές στιγμές σαν κι αυτές που βιώνει από τη Δευτέρα η χώρα μας, οι εθελοντές είναι πάντα εκεί. Δίχως να αμείβονται και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους!

Ένας εξ αυτών ήταν ο Νίκος Παγιωτέλης, δημοσιογράφος επί σειρά ετών στην ΕΡΤ αλλά και εθελοντής πυροσβέστης. Διακρίνεται στην κεντρική φωτό, δεξιά, επί τω έργω, όταν ο φωτογραφικός φακός τον κατέγραψε δίπλα στους πυροσβέστες, την ώρα που η φλόγα της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη απειλούσε κατοίκους και σπίτια.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής πυροσβέστης; Την εν λόγω ιδιότητα μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία, και έχουν ηλικία 18-55 ετών.

Οι εθελοντές πυροσβέστες διακρίνονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, σε δύο κατηγορίες: μάχιμοι εθελοντές πυροσβέστες και οδηγοί-χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, στην πλησιέστερη Επαγγελματική ή Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής στην οποία διαμένουν μόνιμα, σχετική αίτηση η οποία πρέπει να συνοδεύεται από διάφορα δικαιολογητικά (δείτε τα εδώ).

Η εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) των υποψηφίων εθελοντών πυροσβεστών γίνεται υπό την ευθύνη και εποπτεία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, έχει 120ωρη διάρκεια 120 ώρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των κατά τόπους Επαγγελματικών ή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και λήγει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Κίνητρα ένταξης στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σώμα, σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, δεν υπάρχουν εν Ελλάδι. Στις ΗΠΑ επί παραδείγματι, πλην της ασφαλιστικής κάλυψης των πυροσβεστών, οι ηθικές και συμβολικά υλικές αμοιβές (μετάλλια κλπ.) αποτελούν τις βασικές παροχές στον εθελοντή πυροσβέστη προσωπικά. Στη χώρα μας, ο εθελοντής πυροσβέστης καλείται συχνά να πληρώσει ο ίδιος τον εξοπλισμό του που συχνά ανέρχεται άνω των 1.000 ευρώ.


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 26/7/2018