Menu

Πρωτοφανές σε Μουντιάλ και έγινε στη Ρωσία

Πρωτοφανές σε Μουντιάλ και έγινε στη Ρωσία

— Το Μουντιάλ της Ρωσίας έγραψε ήδη ιστορία για έναν ακόμη λόγο αφού για πρώτη φορά στα ημιτελικά δεν συμμετέχει καμιά εκ των πρώτων τεσσάρων τροπαιούχων: Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία και φυσικά Ιταλία!

— Το φετινό τρόπαιο θα καταλήξει σε μια εκ των Γαλλίας, Βελγίου, Αγγλίας και Κροατίας. Τι σημαίνει αυτό;

— Για πρώτη φορά θα το πάρει μια εξ αυτών… εκτός έδρας (η Αγγλία το ’66 και η Γαλλία το ’98 το κατέκτησαν ως διοργανώτριες).

​- Το γκολ του Ντομάγκοϊ Βίντα ήταν το 26ο που μπήκε στη Ρωσία από φάση κόρνερ, τα περισσότερα σε τουρνουά από το 1966 που κρατούνται τέτοια στατιστικά (το 2014 είχαν μπει 25).

— Το να μπουν δύο γκολ στην παράταση όπως στο Ρωσία — Κροατία είχε να συμβεί σε Μουντιάλ από τον προημιτελικό του 1994 ανάμεσα σε Σουηδία και Ρουμανία.

Βραζιλία 2002, Αγγλία 2018;

— Η Αγγλία νίκησε για πρώτη φορά τη Σουηδία σε Μουντιάλ, τόσο το 2002 όσο και το 2006 ήρθαν ισόπαλες (1-1 και 2-2), αλλά σε όμιλο.

— Ήταν μόλις η τρίτη πρόκριση σε ημιτελικά για την Αγγλία, σε συνολικά εννέα συμμετοχές! Οι άλλες δύο ήταν το 1966 με 1-0 επί της Αργεντινής και το 1990 με 3-2 στην παράταση επί του Καμερούν στη Νάπολη.

— Φοβερό… και ισχύει. Μόνο η Βραζιλία την περίοδο 2002-03 κατέκτησε το Μουντιάλ και στους Άνδρες, και σε ηλικίες U17 και σε ηλικίες U20. H Aγγλία έχει πάρει τα τουρνουά των μικρών και απέχει δύο ματς από αυτό των… μεγάλων.

— Η Αγγλία έφτασε τα 11 γκολ στο τουρνουά, όσα είχε βάλει και το 1966 στην υψηλότερη επίδοσή της.

— Ο Χάρι Μαγκουάιρ έγινε ο πρώτος παίκτης της Λέστερ που σκοράρει σε Μουντιάλ και ο πρώτος Άγγλος αμυντικός που σκοράρει σε προημιτελικό.

— Ο Ντέλε Άλι έγινε ο δεύτερος νεότερος Άγγλος που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο: σήμερα είναι 22 ετών και 87 ημερών, το ρεκόρ κατέχει ο Μάικλ Όουεν από το 1998 (σε ηλικία 18 ετών και 190 ημερών, στο ματς με τη Ρουμανία).

​Τι Μπεργκ, τι… Μέσι

— Η Σουηδία αποκλείστηκε μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε προημιτελικό Μουντιάλ, η προηγούμενη ήταν… 84 χρόνια πριν, με το 2-1 από τη Γερμανία στο Μιλάνο και έντονα παράπονα από τη διαιτησία, όπως άλλωστε σε όλο το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1934. Είχε μεσολαβήσει τρεις προκρίσεις.

— Ο Μάρκους Μπεργκ έκανε αρνητικό ρεκόρ στη διοργάνωση αφού δεν σκόραρε ούτε μια φορά, αν και είχε 15 σουτ. Ο τελευταίος παίκτης που είχε τόσο άσχημο Μουντιάλ ήταν ο Λιονέλ Μέσι το 2010 με 29 σουτ και χωρίς γκολ.

​Μόνο η Κροατία και η Αργεντινή

— Η Κροατία έχει… 100% σε προημιτελικά: το 1998 στη Γαλλία οι Βαλκάνιοι απέκλεισαν με 3-0 τη Γερμανία στο καλύτερο παιχνίδι που έκαναν στο τουρνουά με γκολ των μετέπειτα «πράσινων» Γιάρνι, Βλάοβιτς αλλά και του Σούκερ, και απόψε τη Ρωσία.

— Τόσο το 1998 (είχε χάσει 2-1 στον ημιτελικό από τη Γαλλία) όσο και το 2014 (3-1 από τη Βραζιλία στους ομίλους) η Κροατία είχε αντιμετωπίσει διοργανώτριες Μουντιάλ και ηττηθεί. Απόψε δεν νίκησε, στο 90λεπτο.

— Η Κροατία έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα σε όλη την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου με δύο σερί προκρίσεις στα πέναλτι. Η πρώτη ήταν η Αργεντινή το 1990 ενάντια σε Γιουγκοσλαβία και Ιταλία. Και έχασε στον τελικό από τη Δυτική Γερμανία…

​- Από την άλλη βέβαια, η Κροατία είναι η δεύτερη ομάδα που σκόραρε ενάντια σε διοργανώτρια Μουντιάλ στην παράταση, μετά το 2006 και την Ιταλία (με τη Γερμανία). Και η Ιταλία το πήρε…

— Απόψε ήταν η 15η φορά που μια διοργανώτρια Μουντιάλ οδηγήθηκε στα πέναλτι. Και μόλις για τρίτη φορά υποτάχθηκε στη… ρώσικη ρουλέτα (απόψε, η Ρωσία). Οι προηγούμενες ήταν το Μεξικό το 1986 από τη Γερμανία, και η Ιταλία το 1990 από την Αργεντινή.

​- Ο Κροάτης κίπερ Ντάνιελ Σούμπασιτς έχει αποκρούσει τέσσερα πέναλτι στη διαδικασία ενάντια σε Δανία και Ρωσία. Μόνο ο Αργεντινός Σέρχιο Γκοϊκοετσέα και ο Δυτικογερμανός Χάραλντ Σουμάχερ έχουν κάνει κάτι ανάλογο.

Στον πάνθεο ο Ιγκνιασέβιτς

— Από το 1990, όταν διοργανώτρια Μουντιάλ μετείχε σε προημιτελικό, προκρινόταν. Η Ρωσία διέκοψε το σερί.

— Ο Σεργκέι Ιγκνιασέβιτς έγινε ο τέταρτος γηραιότερος παίκτης που αγωνίζεται σε ημιτελικό, απόψε είναι 38 ετών και 358 ημερών. Της λίστας προηγούνται ο Άγγλος Πίτερ Σίλτον (40 ετών και 292 ημερών), ο Ιταλός Ντίνο Τζοφ (40 ετών και 133 ημερών) και ο Άγγλος Στάνλεϊ Μάθιους (39 ετών και 145 ημερών).

​- Ο Ντένις Τσερίσεφ έφτασε τα 4 γκολ για τη Ρωσία σε Μουντιάλ, μόνο ο Όλεγκ Σαλένκο το 1994 στις ΗΠΑ έβαλε περισσότερα για τη χώρα (6).

— Το γκολ του Μάριο Φερνάντες στο 114:11 είναι γκολ που έβαλε πιο αργά σε αγώνα Μουντιάλ, είτε ως Ρωσία είτε ως ΕΣΣΔ.


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 8/7/2018