Μουντιάλ 2018, ημέρα 20ή. Τα αποτελέσματα:
- Σουηδία — Ελβετία 1-0
- Κολομβία — Αγγλία 1-1 (3-4 πέν.)
Οκτάδα μόνο με Ευρώπη και Νότια Αμερική
— Με τους αποκλεισμούς των Μεξικού και Ιαπωνίας, τα προημιτελικά του φετινού Μουντιάλ απαρτίζονται μόνο από χώρες προερχόμενες από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.
— Από το 1986, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο άρχισε να διεξάγεται με την τρέχουσα μορφή των νοκ άουτ αγώνων μετά τους ομίλους, μόνο τρεις φορές βρέθηκαν ξανά στην οκτάδα ομάδες από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική (1994, 1998 και 2006).
— Το 1986 οι οικοδεσπότες Μεξικανοί και το 1990 το Καμερούν έφτασαν στα προημιτελικά, ενώ το πλέον αντιπροσωπευτικό Μουντιάλ ήταν εκείνο του 2002, όπου στους «8» μετείχαν τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες, η Βραζιλία, η συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα και η Σενεγάλη.
60 χρόνια μετά!
— Η Σουηδία είναι παρούσα στα προημιτελικά για έκτη φορά, σε 12 εμφανίσεις σε τελική φάση Μουντιάλ και πρώτη από το 1994, όταν είχε τερματίσει στην 3η θέση.
— Η Σουηδία προκρίθηκε από τους «16» για δεύτερη φορά σε τέσσερις παρουσίες στην εν λόγω φάση και πρώτη από το 1994 στις ΗΠΑ, στο 3-1 με τη Σαουδική Αραβία (και έφτασε έως τα ημιτελικά, κατακτώντας την 3η θέση εντέλει με το 4-0 επί της Βουλγαρίας στον μικρό τελικό).
— Η Σουηδία για πρώτη φορά από το 1958 έκανε δύο συνεχόμενες νίκες σε Μουντιάλ: τότε είχε επιβληθεί 2-0 της ΕΣΣΔ και 3-1 της Δυτικής Γερμανίας, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό κόντρα στη Βραζιλία (έχασε με 5-2).
– Η Σουηδία είχε 32 χρόνια να νικήσει την Ελβετία σε επίσημο παιχνίδι, ήτοι από προκριματικό για το Euro 1988 στη Στοκχόλμη (2-0).
— Ο Μάρκους Μπεργκ έφτασε τις 13 τελικές στο Μουντιάλ της Ρωσίας δίχως να βρει δίχτυα, τις περισσότερες που έχει μέχρι στιγμής παίκτης στη διοργάνωση.
Το μηδενικό της Ελβετίας
— Προ της σέντρας η Ελβετία αριθμούσε μόνο μια ήττα στα τελευταία 25 παιχνίδια της (17-7-1), από την Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2017.
— Η Ελβετία δεν έχει περάσει ποτέ από τους «16» έχοντας 0/4 προκρίσεις: το 1994 από την Ισπανία (3-0), το 2006 από την Ουκρανία (0-0 παρ., 0-3 πέν.), το 2014 από την Αργεντινή (1-0 παρ.) και σήμερα από τη Σουηδία! Ούτε γκολ…
Πρίγκιπα Χάρι έχει και… η εθνική Αγγλίας
— Σκοράροντας με πέναλτι για την Αγγλία στο ματς με την Κολομβία, ο Χάρι Κέιν έβαλε το όνομά του με χρυσά γράμμα στην ιστορία των «τριών λιονταριών» με μεγάλες επιδόσεις: με 6 γκολ σε ένα Μουντιάλ ήδη «έπιασε» τον Γκάρι Λίνεκερ που είχε βάλει τόσα το 1986 στο Μεξικό, και έγινε ο πρώτος με 6 σερί γκολ με την εθνική από το 1939!
— Δεχόμενη γκολ από την Κολομβία στο 92:33, η εστία της Αγγλίας παραβιάστηκε μετά το 90ό λεπτό, δηλαδή στις καθυστερήσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο!
92:33 – England have conceded in second half stoppage time for the first time in a World Cup match. Cold. #COLENG #ENG #WorldCup pic.twitter.com/AyIr5XXvRO
— OptaJoe (@OptaJoe) July 3, 2018
12 χρόνια αναμονής…
— H Αγγλία είχε να πάρει πρόκριση από τους «16» από το 2006 και το 1-0 επί του Εκουαδόρ, η εν λόγω νίκη μάλιστα είναι και η τελευταία της σε αγώνα νοκ άουτ. Αφού με την Κολομβία πέρασε στα πέναλτι, δεν λογίζεται ως νίκη οπότε ακόμη… περιμένει.
— Συνολικά μετείχε επτά φορές στον β’ γύρο, πέντε φορές πέρασε: το 1986 με την Παραγουάη (3-0), το 1990 με το Βέλγιο (1-0 παρ.), το 2002 με τη Δανία (3-0), το 2006 με το Εκουαδόρ (1-0) και… απόψε. Οι δύο αποκλεισμοί ήταν το 1998 από την Αργεντινή… φυσικά στα πέναλτι (2-2 κ.α.) και το 2010 με 4-1 από τη Γερμανία.
…και η πρώτη μουντιαλική πρόκριση στα πέναλτι!
— Σε προηγούμενα επτά ματς που οδηγήθηκαν σε πέναλτι σε Euro ή Μουντιάλ, μόνο στον προημιτελικό του Euro ’96, απέναντι στην Ισπανία είχε περάσει η Αγγλία, για να αποκλειστεί όμως στα ημιτελικά από τη Γερμανία!
— Επιμέρους, σε Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε… 3/3 αποκλεισμούς μέχρι απόψε! Το 1990 στον ημιτελικό με τη Δυτική Γερμανία αστόχησαν Πιρς και Γουόντλ, το 1998 στους «16» με την Αργεντινή ήταν άστοχοι οι Ινς και Μπάτι και το 2006 με την Πορτογαλία αστόχησαν οι Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραχερ…
— Ο Τζόρνταν Πίκφορντ έγινε ο πρώτος Άγγλος κίπερ που αποκρούει πέναλτι στη… ρώσικη ρουλέτα μετά τον Ντέιβιντ Σίμαν το 1998 κόντρα στην Αργεντινή.
1998 – Jordan Pickford was the first England goalkeeper to save a penalty in a penalty shoot-out at a major tournament since David Seaman at World Cup 1998 against Argentina. Crucial.#COLENG #ENG #WorldCup #ThreeLions pic.twitter.com/qdwp7zRezO
— OptaJoe (@OptaJoe) July 3, 2018
Σκόρερ αμυντικός… επί τρία
— Τρίτη συμμετοχή ήταν για την Κολομβία η φετινή στους «16» και έχει 1/3: το 1990 αποκλείστηκε με 2-1 στην παράταση από το Καμερούν, το 2014 απέκλεισε την Ουρουγουάη (2-0) και φέτος αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αγγλία.
— Η Κολομβία έχει, πλέον, απολογισμό 3-2-6 εναντίον ευρωπαϊκών ομάδων στο Μουντιάλ, όμως πρώτη φορά αντιμετώπισε ευρωπαϊκή στα νοκ άουτ. Ο Γέρι Μίνα είναι ο πρώτος παίκτης που σκοράρει τρεις φορές με κεφαλιά σε Μουντιάλ μετά τον Γερμανό Μίροσλαβ Κλόζε το 2002 (είχε βάλει εντέλει 5).
— Κυρίως όμως, είναι ο πρώτος αμυντικός που βάζει τρεις κεφαλιές στο ίδιο τουρνουά, στην ιστορία του θεσμού! Επίσης, τρεις κεφαλιές είχε και ο Βραζιλιάνος Βαβά το 1962 αλλά δεν ήταν αμυντικός.
— Αμυντικός να σκοράρει τρεις φορές σε Μουντιάλ είχε να εμφανιστεί από το 1974 και τον Δυτικογερμανό Πολ Μπράιτνερ.
1 – Yerry Mina is the first defender to score three headed goals at a single World Cup tournament since at least 1966. Hero. #COL #ENG #COLENG #WorldCup pic.twitter.com/BD6sFwHjv1
— OptaJose (@OptaJose) July 3, 2018
Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 4/7/2018