Menu

Τελικά, Κριστιάνο και Λίο, μασάει η… κατσίκα ταραμά

Τελικά, Κριστιάνο και Λίο, μασάει η... κατσίκα ταραμά

…εκτός κι αν γίνει η έκπληξη κι ένας εκ των δύο, ή και οι δύο, εμφανιστούν στο Κατάρ το 2022. Υπάρχουν πιθανότητες ή οι δύο σταρ έπαιξαν για τελευταία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο;


Οι δύο τους είναι οι κορυφαίοι της εποχής μας. Αδιαμφισβήτητα. Αν έχουν καλές σχέσεις ή όχι, αμφισβητείται. Προ καιρού, σε φιλικό Πορτογαλίας — Αργεντινής η κάμερα τους είχε «συλλάβει» κοντά στο γήπεδο, σε μια διακοπή του αγώνα, με τα χέρια μπροστά στο στόμα για να μην καταλάβουμε τι έλεγαν, να συνομιλούν.

Ωστόσο κόντρα υπάρχει. Για το ποιος είναι ο κορυφαίος. Μέχρι και πριν 3-4 χρόνια ο Λιονέλ Μέσι ήταν ένα «κλικ» παραπάνω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι μεσολάβησε; Δύο Μουντιάλ, δύο Copa America, ένα Euro και τέσσερα Champions League.

Ο Μέσι με την Αργεντινή έχασε στον τελικό του Μουντιάλ του 2014 από τη Γερμανία. Ακολούθησαν δύο τελικοί Copa America, η «αλμπισελέστε» του έχασε και τους δύο από τη Χιλή, την ώρα που ο Ρονάλντο οδηγούσε την Πορτογαλία στην κατάκτηση του Euro 2016. Συλλογικά, η Ρεάλ (του Κριστιάνο) πήρε τρία συνεχόμενα Champions League και ο Μέσι τίποτε. Ο Πορτογάλος «γύρισε το μπιφτέκι» υπέρ του.

Η μοίρα τα έφερε έτσι που εν δυνάμει θα μπορούσαν, Πορτογαλία και Αργεντινή, να συνθέσουν τον προημιτελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας. Φευ. Γάλλοι και Ουρουγουανοί είχαν διαφορετικοί άποψη, με τα social media να κατακλύζονται από χιουμοριστικά «αντίο» των δύο σταρ. Των δύο GOAT.

Goat θα πει… κατσίκα ως γνωστόν. Εξ ου και ο τίτλος του κομματιού. Είναι όμως και τα αρχικά του Greatest of all times, ήτοι του κορυφαίου όλων των εποχών. Μια κόντρα που δεν δημιουργήθηκε από τους ίδιους ωστόσο την αποδέχθηκαν και τη συνέχισαν. Πριν το Μουντιάλ της Ρωσίας ο Μέσι έκανε φωτογράφιση αγκαλιά με μια κατσίκα…

​…κάτι φυσικά που αποτελούσε casus belli για τον Ρονάλντο, ο οποίος —η αλήθεια είναι- είχε καιρό να «μιλήσει». Να προκαλέσει. Ωστόσο η φωτογράφιση του Μέσι δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητη.

Και τι έκανε ο Πορτογάλος σταρ; Στο πρώτο ματς των Ιβήρων στο Μουντιάλ, στο 3-3 με την Ισπανία. Πανηγύρισε στην άκρη του γηπέδου μιμούμενος τη μορφή μιας… κατσίκας. «Λίο, εδώ» σαν να του έλεγε.

​Το «μασάει η κατσίκα ταραμά» είναι μια πιο σύγχρονη εκδοχή κλασικών ρητορικών ερωτήσεων όπως «πιάνουν σε μας αυτά;» ή «σε ποιον τα πουλάς αυτά;».

Τούτα τα… είπε το Μουντιάλ της Ρωσίας σε Μέσι και Ρονάλντο. Διότι και οι δύο απέτυχαν να βρεθούν έστω και στα προημιτελικά. Φέρουν, μεγαλύτερη ή μικρότερη, ευθύνη η αλήθεια είναι.

Ο Αργεντινός ήταν, ξανά με την εθνική του, «σκιά» του εαυτού του, χαμένος μέσα στο γήπεδο και μέλος μια ανοργάνωτης και απροετοίμαστης ομάδας.

Ο Πορτογάλος είχε σαφώς πιο πρωταγωνιστικό ρόλο με την Πορτογαλία: 4 γκολ, ένα χαμένο πέναλτι, συμμετοχή στις φάσεις στο ματς. Αλλά δεν αρκούσε.

Ξέρετε, στους συλλόγους, που τους ανέδειξαν, υπάρχουν και άλλοι παίκτες. Παίκτες-μηχανάκια που κάνουν τη «χαμαλοδουλειά». Ο Μέσι είχε τόσα χρόνια στην Μπάρτσα τον Τσάβι και τον Ανδρές Ινιέστα. Ο Κριστιάνο στη Ρεάλ τα τελευταία χρόνια έχει, για τον ίδιο ρόλο, τον Μόντριτς.

Goat, ξε-goat, το φετινό Μουντιάλ συνεχίζεται χωρίς αυτούς… Και μάλιστα, Μέσι και Ρονάλντο ουδέποτε κατόρθωσαν να σκοράρουν στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου: ο Πορτογάλος σε 514 αγωνιστικά λεπτά έχει 25 σουτ, ενώ ο Μέσι σε οκτώ νοκ άουτ αναμετρήσεις και 756 αγωνιστικά λεπτά είχε 23 «άσφαιρα» σουτ.

O Mέσι έκλεισε τα 31 στις 24 Ιουνίου. Στο Μουντιάλ του Κατάρ τον Δεκέμβριο (!) του 2022 θα είναι 35 και μισό.

Ο Ρονάλντο έχει «πατήσει» τα 33 από τον Φεβρουάριο. Τότε, θα είναι σχεδόν 38.

Κατά πάσα πιθανότητα, είδαμε για τελευταία φορά και τους δύο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Και δεν τους χαρήκαμε όσο θα θέλαμε…


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 1/7/2018