Menu

Κιλιάν Εμπαπέ. Ο 19χρονος ευεργέτης, με τις αφίσες του Ρονάλντο, που απέκλεισε τον Μέσι

Κιλιάν Εμπαπέ. Ο 19χρονος ευεργέτης, με τις αφίσες του Ρονάλντο, που απέκλεισε τον Μέσι

Ιστορία σαν παραμύθι, τη λες. Αλλά είναι πραγματικότητα. Ο Κιλιάν Εμπαπέ με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ 2018 κάνει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να υποκλίνεται και, με την αγαθοεργία του, τον υπόλοιπο. Respect, και δεν είναι ούτε 20 ετών…

Σύμφωνοι, φράση κλισέ μεν αλλά αυτουνού (sic) το στόρι θα γίνει ταινία το δίχως άλλο. Ο κόσμος έχει στρωθεί στα πόδια του και δεν είναι καν 20 ετών. Για την ακρίβεια σήμερα, 1 Ιουλίου 2018, ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι 19 ετών και 193 ημερών επακριβώς. Αναλογιστείτε πού ήσασταν και τι κάνατε σε τέτοια ηλικία και κάντε συγκρίσεις για τον νέο Γάλλο αυτοκράτορα του ποδοσφαίρου.

Τόσο μικρός και όμως για το βιογραφικό του πρέπει να γράψεις σχεδόν… μισό βιβλίο. Παιχταράς το δίχως άλλο. Και… άρρωστος με το ποδόσφαιρο από όταν ήταν «νινί». Πλέον, αν googlάρεις το όνομά του, τα μισά αποτελέσματα αφορούν σε αναρτήσεις του τύπου «νέο ρεκόρ», «έσπασε τα κοντέρ» και τα συναφή.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ (σ.σ. εις την ελληνική είναι πιο κοινό να γράφετε έτσι, για τη σωστή του προφορά, από το Μ’Μπαπέ, Kylian Mbappé γράφεται) γράφει ιστορία ούτως ή άλλως στο Μουντιάλ της Ρωσία. Έγινε ο νεαρότερος Γάλλος που έπαιξε βασικός σε Μουντιάλ, έγινε ο νεαρότερος Γάλλος που σκόραρε σε Μουντιάλ, έγινε και ο νεαρότερος Γάλλος που βάζει δύο γκολ σε Μουντιάλ. Ο προηγούμενος ήταν ένας κύριος ονόματι Ζινεντίν Ζιντάν, το 1998 στον τελικό Γαλλία — Βραζιλία 3-0 στο Παρίσι. Ο Εμπαπέ γεννήθηκε… 161 μέρες αργότερα από εκείνη τη βραδιά!

Το άστρο του έλαμψε χάρη στην εμπιστοσύνη που του έδειξε την προπέρσινη σεζόν ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, στην… πιτσιρικαρία της Μονακό. 18χρονος τότε ο Εμπαπέ, 21 ο Τομάς Λεμάρ, 22 ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Φαμπίνιο και ο Μπενζαμίν Μεντί. Η καταπληκτική πορεία των Μονεγάσκων σε Ligue 1 (πρωτάθλημα μπροστά πίσω από τη ζάπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν) και Champions League (ημιτελικά), μα τα 15 γκολ του μικρού, τον έκαναν περιζήτητο. «Προϊόν» της ακαδημίας της Μονακό, καθιερώθηκε άμεσα. Και… τα έσπασε.

Θα περίμενε κανείς να μείνει κι άλλο στο Πριγκιπάτο, να «ψηθεί» και να φύγει με μεταγραφή. Φευ… Το καλοκαίρι του 2017, λίγο αφότου η Παρί Σεν Ζερμέν είχε δαπανήσει 222 εκατ. ευρώ (!) για τον Νεϊμάρ σπάζοντας κάθε ρεκόρ μετακίνησης, έβαλε άλλα 128 εκατ. ευρώ για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Μυθικό το ποσό, δεύτερο πιο ακριβό στην ιστορία, ακριβότερος ακόμη κι από τον Πολ Πογκμπά όταν πήγε από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έναντι 105 εκατ. ευρώ) ή του Ρονάλντο από τη Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ (94 εκατ. ευρώ).

Ώριμος ποδοσφαιρικά, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έβαλε 13 γκολ σε 27 ματς στην πρώτη του σεζόν με την Παρί Σεν Ζερμέν και, εννοείται, κλήθηκε στην εθνική ενόψει Μουντιάλ. Δεν υπολογιζόταν για βασικός αλλά ήταν αδύνατον να μην τον υπολογίζεις. Ταχύτατος (έτρεξε με 37 χλμ. την ώρα σε μια φάση του ματς με την Αργεντινή!), εκρηκτικός, τα έχει όλα. Μάλιστα, μέσα ε 49 ματς στο γαλλικό πρωτάθλημα με τις φανέλες των Μονακό και Παρί έγινε ο νεότερος που έφτασε τα 20 γκολ, «σπάζοντας» το ρεκόρ του Τιερί Ανρί, με τον οποίο έβγαζε φωτό όταν ακόμη ήταν παιδί.

​Δεν πήρε μόνο το ρεκόρ του Ανρί. Νωρίτερα, επακριβώς σε ηλικία 19 χρονών και 183 ημερών πήρε το ρεκόρ και του Νταβίντ Τρεζεγκέ, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών και 246 ημερών είχε σκοράρει για την εθνική ομάδα της χώρας του στο Μουντιάλ του 1998. Ο Εμπαπέ το έκανε φέτος, ενάντια στο Περού…

Λίγο πριν κλείσει τα 18 του, είχε βρεθεί συμπαίκτης ή αντίπαλος με παίκτες τους οποίους θεωρούσε ινδάλματα λίγους μήνες νωρίτερα, όπως τον Ραδαμέλ Φαλκάο. Στα 19 προς 20 χρόνια του, ξεπερνά παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο!

​Ειρήσθω εν παρόδω, ο Εμπαπέ με δύο γκολ… απέκλεισε τον Λιονέλ Μέσι στο Γαλλία — Αργεντινή 4-3 και τούτο δεν λέει κάτι, εκτός κι αν πληροφορηθείτε επίσης ότι ο νεαρός Γάλλος δεν έχει ίνδαλμα ούτε τον Ζιντάν, ούτε τον Μισέλ Πλατινί, ούτε κάποιον άλλο μεγάλο Γάλλο άσο. Τον Ρονάλντο έχει! Προ καιρού είχαν γίνει viral οι φωτογραφίες του μικρού Κιλιάν στο δωμάτιο του, το οποίο ήταν… τίγκα στις αφίσες του CR7! Το δωμάτιό του ήταν γεμάτο με φωτογραφίες του Πορτογάλου τόσο με τη φανέλα της Ρεάλ όσο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

​Ο Εμπαπέ και η Γαλλία προκρίθηκαν αλλά ο νεαρός Γάλλος δεν θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ίνδαλμά του, μιας και η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο είχε τη μοίρα του Μέσι και της Αργεντινής: αποκλείστηκε από την Ουρουγουάη.

Ο Εμπαπέ δεν έκρυψε ποτέ ότι ο Ρονάλντο είναι το είδωλό του, τον οποίο όταν ήταν 14 ετών κατόρθωσε να συναντήσει και, περιχαρής, να βγάλει φωτογραφίες μαζί του.

​​Φυσικά, τα χρήματα δεν λείπουν από τον νεαρό. Του περισσεύουν. Και μαγκιά του που δημοσιοποίησε πως έχει αποφασίσει να μην κρατήσει ούτε ευρώ από τα χρήματα που θα κερδίσει ως μέλος της εθνικής Γαλλίας σε αυτό το Μουντιάλ, καθώς θα τα διαθέσει όλα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, με την κίνησή του αυτή να ωθεί συμπαίκτες του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, όπως ο Σαμουέλ Ουμτιτί.

Για κάθε ματς οι Γάλλοι παίκτες εισπράττουν συνολικά ένα ποσό κοντά στα 20.000 ευρώ ενώ έχουν ήδη αποκαλύψει πως το 30% θα το μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Σε περίπτωση που η Γαλλία φτάσει μέχρι τον τελικό και κατακτήσει το Μουντιάλ, ο κάθε παίκτης της θα γίνει κατά 300.000 ευρώ πλουσιότερος. Όλα τα χρήματα του Εμπαπέ, θα πάνε σε ιδρύματα και σε παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Respect…


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 1/7/2018