Menu

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εν καιρώ ειρήνης για την Ελλάδα ο καύσωνας του 1987, με τους μεγαλύτερους να μην έχουν ξεπεράσει εκείνη τη φονική εβδομάδα.

Όλα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου και διήρκησαν μέχρι τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, όπου η χώρα ήταν «καμίνι» και η ζέστη προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Η κατάσταση ήταν αφόρητη και κάθε ημέρα γινόταν χειρότερη καθώς υπήρχε ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που αποτελούνταν από πολλαπλούς παράγοντες. Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς την 20ή Ιουλίου, με τις ελάχιστες να φτάνουν ακόμη και το βράδυ τους 30, κάνοντας τη χώρα να μοιάζει με «φούρνο» μέρα – νύχτα.

Η πλήρης άπνοια, η έντονη υγρασία, η έλλειψη κλιματιστικών και οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν την Αθήνα να μοιάζει με… Σαχάρα. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε αυτόν τον πρωτοφανή εφιάλτη, οι τσιμεντένιες πολυκατοικίες μετατράπηκαν σε «κελιά» για τους ενοίκους και ήταν εκατοντάδες οι ηλικιωμένοι που έχασαν τις ζωές τους εκεί.

Ο Τύπος της εποχής

Δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής σοκάρουν καθώς τα πρωτοσέλιδα ήταν ενδεικτικά της κατάστασης και περιείχαν τις τραγικές ιστορίες ανθρώπων αλλά και θανάτους. «Έλιωσαν οι ράγες του μετρό», «Θερίζει η λάβρα» και «Καμίνι όλη η Ελλάδα» είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων. Στις 23 Ιουλίου οι νεκροί είχαν ανέβει, αλλά όχι σε τόσο επικίνδυνο βαθμό, ωστόσο το πρόβλημα επιδεινωνόταν από τις διακοπές νερού και ρεύματος.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Δύο ημέρες μετά οι νεκροί άγγιξαν τους 300 και ανέβαιναν, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ δημοσιεύματα εκείνων των χρόνων σημειώνουν πως οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς.

«Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία» αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ ενώ οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.

Η εφημερίδα «Δροσιά σήμερα» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που ανέφερε πως οι νεκροί ήταν 1.300 και επικαλούνταν στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο ο επίσημος αριθμός των θανόντων δεν έγινε γνωστός ποτέ.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Η Αττική φαίνεται πως πλήρωσε τον πιο βαρύ φόρο αίματος με 1.115 θανάτους, ενώ ανεπίσημες πηγές τονίζουν πως πάνω από 1.500 άνθρωποι πέθαναν.

Από την πλευρά του, ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, στο βιβλίο του «Καιρός: Ο Γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος ΙΙ ”Η πρόγνωση”», υποστήριζε: «Τον Ιούλιο του 1987, ο φονικότερος στην ιστορία της χώρας καύσωνας σκότωσε περίπου 4.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι και έμεναν στα δυτικά προάστια της Αθήνας».

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων

Το 1987, ήταν μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας ασυνήθιστα παρατεταμένων χιονοπτώσεων. Τη Δευτέρα 9/3/1987, το πάχος του χιονιού στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε τα 10-15 cm, ενώ ως τις 17 Μαρτίου, έπεφταν χιόνια σε Αττική και Εύβοια και οι θερμοκρασίες ήταν καθαρά πολικές. Στη Νέα Φιλαδέλφεια -4°C, στο Τατόι -7°C και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας -18°C ! (Γιώργος Μελανίτης, “Ο Καιρός και τα Μυστικά του”). Η θεωρία “βαρύς χειμώνας – βαρύ καλοκαίρι” δεν γίνεται αποδεκτή από την επιστήμη της Μετεωρολογίας, ωστόσο, το 1987, υπήρξε απόλυτη “επιβεβαίωσή” της.

Καύσωνες είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα με θύματα: 20-26 Αυγούστου 1958, με ρεκόρ θερμοκρασίας 47,2°C στα Τρίκαλα και 500 – 600 νεκρούς, στις 10/7/1977 με 48°C σε Ελευσίνα και Τατόι, 25/6/1982, με 44,6°C στη Νέα Φιλαδέλφεια και 43,8°C στα Τρίκαλα (και 40 νεκρούς). Ωστόσο, ο καύσωνας του 1987 ήταν πραγματικά απίστευτος…

Ήδη από τις 18 και 19 Ιουλίου, η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει απειλητικά στους 38-39°C. Στις 20 Ιουλίου, η θερμοκρασία έφτασε στους 40°C και ως τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από 40°C (max Ελευσίνα 45°C, Νέα Φιλαδέλφεια 44°C), με μέση τιμή τους 43°C. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 29°C – 32°C με μέση τιμή τους 31°C. Έτσι, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια και την έντονη υγρασία, η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από τραγική και αφόρητη… Κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη… Κλιματιστικά δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά, οι ανεμιστήρες ήταν ανεπαρκείς και αν προσθέσουμε ότι όλοι σχεδόν αγνοούσαν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν αναμενόμενο να έχουμε τραγικές συνέπειες…

Δελτία ειδήσεων ως γραφεία τελετών…

Τα διαμερίσματα – κλουβιά μετατράπηκαν σε φούρνους, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες, ηλικιωμένοι κυρίως, άνθρωποι. Οι νεκροί σύντομα ξεπέρασαν τους 1.000… Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο: Τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν στην εξοχή, να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για “σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση”. Αφορούσε κάποιον δικό τους, ηλικιωμένο άνθρωπο που είχαν αφήσει πίσω και δεν άντεξε τον καύσωνα. Τα νεκροτομεία ήταν γεμάτα και “άνοιξαν” και εκείνα του Στρατού. Εκατοντάδες νεκροί παρέμεναν άταφοι, γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι στα νεκροταφεία…

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

“Σε Τρένα οι Νεκροί”, όπως έγραφε σε πρωτοσέλιδο και το “Έθνος”… Ο όρος θερμοπληξία μπήκε για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων…

Και μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση, ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο να συνδυαστεί με τον (επίσης αθάνατο) επιτήδειο Έλληνα για να εκμεταλλευτεί και τον καύσωνα. Όπως γράφει στο μπλογκ του, ο μεγάλος μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος: “Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές…”! Βλέπετε, δεν υπήρχαν τότε τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.

Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει, αλλά αργά. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική. 1300 Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500, αλλά για πολιτικούς λόγους ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός, ο καύσωνας του 1987 αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας εν καιρώ ειρήνης……

Η προειδοποίηση της ΕΜΥ

Στις 17 Ιουλίου του 1987 η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσω των προγνωστικών στοιχείων που διέθετε εξέδωσε προειδοποίηση για επικείμενο, βαρύ κύμα καύσωνα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 1987, οι πρώτες υψηλές θερμοκρασίες έκαναν την εμφάνισή τους και για τις επόμενες ημέρες, μέχρι την 27η Ιουλίου 1987, ο υδράργυρος δεν έπεσε κάτω από τους 30°C ακόμη και τις βραδινές ώρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σε συνθήκες δυσφορίας εκατοντάδες πολίτες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία. Νοσοκομεία που δεν είχαν τα μέσα για να ανακόψουν το κύμα καύσωνα, λόγω ελλιπούς κλιματισμού. Τα θύματα του φονικού κύματος υψηλών θερμοκρασιών δεν ήταν μόνοι άνθρωποι, αλλά ακόμη ζώα και φυτά.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Το πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα που συντάραξε την Ελλάδα είχε δύο όψεις. Η μία ήταν η αξιοσημείωτη διάρκεια του κύματος σε ημέρες και η άλλη η ασυνήθιστη διάρκεια μέσα στη μέρα, μιας και ο καιρός δεν δρόσιζε ακόμη και όταν ο ήλιος έδυε. Επί εννέα μερόνυχτα ο καύσωνας έδειχνε ανυποχώρητος.

Ποτέ ξανά η χώρα δεν είχε γνωρίσει παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Η μέγιστη θερμοκρασία των ημερών αυτών ήταν οι 43,6°C στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8°C. Μπορεί σήμερα να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών με θερμοκρασίες που συναντάμε τα τελευταία χρόνια σε καύσωνες, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε 34 χρόνια πριν, σε μία εποχή όπου τα κλιματιστικά στην Ελλάδα δεν είχαν γνωρίσει ακόμη τη σημερινή διάδοση και τα σπίτια έπρεπε να δροσιστούν με οικιακούς ανεμιστήρες που αναμόχλευαν ουσιαστικά τη ζέστη.

«Νεκροφόρες περισσότερες από τα ταξιά»

Διαβάστε πώς περιγράφει ο Αλέξης Πανσέληνος στο μυθιστόρημα «Βραδιές Μπαλέτου» μία από τις φοβερές εκείνες ημέρες του ’87 σε ένα νεκροταφείο της Αθήνας:

«Η πύλη είχε στενέψει από την πολυκοσμία. Όλοι αυτοί που είχαν εξαφανιστεί από τους δρόμους λες και είχανε μαζευτεί εδώ. Στην είσοδο το πλήθος σχημάτιζε δύο ρεύματα. Ένα αριστερά που έμπαινε, ένα δεξιά που έβγαινε. Στις δυο πλευρές του μαντρότοιχου, τα κιόσκια με τους ανθοπώλες ήταν άδεια. Κάτι κακομοιριασμένα λουλούδια απόμεναν, με πέταλα μαύρα στις άκρες, κοτσάνια τσακισμένα και μαραμένα φύλλα, μερικά βάζα με πρασινάδα που βάζουν παραγέμισμα στις ανθοδέσμες. Πάνω από αυτό το λιγοστό και ταλαίπωρο εμπόρευμα μαυροντυμένοι πελάτες έσκυβαν, ξεδιάλεγαν, παζαρεύανε. Βιαστικοί, άρπαζαν στον αέρα τις κακοτυλιγμένες ανθοδέσμες και τρέχανε να στριμωχτούν κι εκείνοι στο ρεύμα που έμπαινε.

Νεκροφόρες περισσότερες από τα ταξιά. Κι έρχονταν συνεχώς. Παπάδες, σφουγγίζοντας τον ιδρώτα, με τα καλημαύχια στο χέρι και τις πλεξίδες τους οι γεροντότεροι μισολυμένες, κάπνιζαν βιαστικά, και χαμηλόφωνα λογομαχούσαν μεταξύ τους ή τσέπωναν από τους συγγενείς διπλωμένα ματσάκια κατοστάρικα, που τα έχωναν στο παντελόνι παραμερίζοντας το ράσο.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς…

Με τα πολλά, μπήκαν στον περίβολο. Ο θόρυβος εδώ ήταν μεγαλύτερος. Μυρμήγκια οι άνθρωποι στα σκαλοπάτια, στις τσιμεντένιες βεράντες, στους διαδρόμους και στα βοηθητικά κτίσματα. Οι πόρτες στους νεκροθάλαμους ήταν μπουκωμένες από σειρές που την ίδια στιγμή προσπαθούσανε να μπούνε και να βγουν –οι τελευταίοι σκεπάζοντας το πρόσωπο με τα μαντίλια-, και η παράδοξη αυτή ανθρώπινη κοτσίδα σφάδαζε μια προς τα δω, μια προς τα κει, σαν χοντρό ερπετό που είχε σφηνώσει. Έξω από τα εκκλησάκια, η συνοδεία που έβγαινε ακολουθώντας κάποιο φέρετρο παραμέριζε για την άλλη που έμπαινε πίσω από το δικό της. Μια μυρωδιά τους χτύπησε, βαριά και δυσάρεστη, που ερχόταν από παντού. Τα μαντίλια δεν σκούπιζαν δάκρυα, ρουθούνια σκέπαζαν».