Menu

Οι 29 «Έλληνες» του Μουντιάλ της Ρωσίας

Οι 29 «Έλληνες» του Μουντιάλ της Ρωσίας

Πρώην και νυν παίκτες ελληνικών ομάδων, ομογενείς αλλά και γνώριμοί μας προπονητές αλλά και μέλη των τεχνικών team θα μετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.

Η Κροατία άφησε την Εθνική μας εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου ωστόσο στη Ρωσία θα βρεθούν αρκετοί γνώριμοί μας. Πόσοι; Συνολικά 29!

Και ΟΚ, ο εν λόγω αριθμός «τραβηγμένος» δεν είναι αλλά αποτελεί ο συνολικό άθροισμα των γνώριμών μας που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Επιμέρους, η αναφορά είναι για 18 ποδοσφαιριστές (εκ των οποίων όμως μόλις πέντε αγωνίζονται σήμερα στη Super League: Ουάρντα, Πρίγιοβιτς και οι τρεις Ιρανοί), δύο προπονητές (Φερνάντο Σάντος και Εκτορ Ραούλ Κούπερ), καθώς και σε εννέα μέλη των προπονητικών team.

Ο Έκτορας της Αιγύπτου

Στα 62 του ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, άλλοτε προπονητής του Αρη (2009-11), κατόρθωσε να… αναστήσει τους «φαραώ» οδηγώντας τους στην κατάκτηση του Copa Africa και, κατόπιν, στην πρόκριση στα τελικά για πρώτη φορά από το 1990. Σπουδαία επιτυχία για τους Αιγύπτιους, με τον Αργεντινό προπονητή να έχει μάλιστα δίπλα του τον Αντώνη Σαριόγλου, ως βοηθό αλλά και γυμναστή. Τον γνώρισε ο Κούπερ όταν συνεργάστηκαν στον Αρη και ο γεννημένος στο Καράκας της Βενεζουέλας από Έλληνα πατέρα και Βενεζουελάνα μητέρα αποτελεί το δεξί χέρι του «Έκτορα».

Στους Αιγύπτιους υπάρχουν όμως και δύο πασίγνωστοί μας παίκτες, αμφότεροι συνδεδεμένοι με τον ΠΑΟΚ. Ο 24χρονος Αμρ Ουάρντα που ανήκει στον «δικέφαλο» και έπαιξε φέτος ως δανεικός στον Ατρόμητο, αλλά και ο Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζάκ Φαντλάλα, γνωστότερος ως Σικαμπάλα, που πέρασε από την Τούμπα το 2005-06. Αλήστου μνήμης το σύνθημα «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα»!

Ένας Λιθουανός στο team της Ρωσίας

Ο πολύπειρος Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ ανέλαβε προ διετίας το… τιμόνι της φετινής διοργανώτριας του Μουντιάλ και στην ομάδα του έχει πλάι τον Γκιντάρας Στάουτσε. Ο 48χρονος σήμερα Λιθουανός έκανε καλή καριέρα ως τερματοφύλακας, περνώντας κι από τα μέρη μας (2001-04) για λογαριασμό των Ακράτητου, Φωστήρα και Καλλιθέας. Σήμερα είναι προπονητής τερματοφυλάκων στην εθνική Ρωσίας.

Ο «πράσινος» Μιγένς και οι τρεις «σουπερλιγκάτοι»

Το όνομα του Ροδόλφο Μιγένς δεν το γνωρίζουν πολλοί. Παλιός παίκτης δίχως αξιοπρόσεκτη καριέρα, ο 41χρονος σήμερα Πορτογάλος από το 2006 μετέχει στο προπονητικό stuff αρκετών ομάδων. Ανάμεσά τους ήταν και ο Παναθηναϊκός, όπου εργάστηκε ως βοηθός του Ζεσουάλδο Φερέιρα (2010-12) και σήμερα είναι πρώτος βοηθός του Κάρλος Κεϊρός στην εθνική του Ιράν.

Στην αποστολή team melli όμως συμπεριλήφθηκαν και τρεις νυν παίκτες ομάδων της Super League: ο 27χρονος ακραίος Ελχάν Χατζισαφί του Ολυμπιακού, ο συμπαίκτης του στους «ερυθρόλευκους» Καρίμ Ανσαριφάρντ και ο Μασούντ Σοτζαεΐ της ΑΕΚ, άπαντες ξεκίνησαν την εν Ελλάδι καριέρα τους από τον Πανιώνιο.

Το «ερυθρόλευκο» Μαρόκο

Ο 32χρονος Γαλλομαροκινός στόπερ Μανουέλ ντα Κόστα πέρασε για δύο χρόνια από τον Ολυμπιακό (2015-17), φέτος είχε επιστρέψει στην Τουρκία αγωνιζόμενος για λογαριασμό της Μπασακσεχίρ. Στην 23άδα του Εβρέ Ρενάρ και ο 29χρονος Βελγομαροκινός εξτρέμ Μεχντί Καρσελά, που φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν και κατόπιν πήγε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης (ανήκει στην ισπανική Γρανάδα).

H… δική μας Πορτογαλία

Πέρασε από ΑΕΚ (δις), Παναθηναϊκό (για πολύ λίγο) και ΠΑΟΚ προτού αναλάβει για τέσσερα χρόνια εκλέκτορας της Εθνικής μας και να αποχωρήσει μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Δύο χρόνια μετά, κατέκτησε με τους Ιβηρες το Euro 2016… Ο Φερνάντο Σάντος εργάστηκε συνολικά για έντεκα χρόνια εν Ελλάδι και ουδέποτε αμέλησε να αναφέρει την αγάπη των Ελλήνων φιλάθλων προς το πρόσωπό του.

Πλην του 63χρονου εκλέκτορα, και στο ρόστερ των Ιβήρων υπάρχει γνώριμός μας: ο 37χρονος στόπερ Μπρούνο Αλβες, άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ (2004-05) που πλέον αγωνίζεται στη Ρέιντζερς.

Καγκουρό χωρίς «Έλληνα»

Ο Ελληνας ομογενής Αγγελος Ποστέκογλου (τον Μάρτιο του 2008 πέρασε για λίγο από τον πάγκο της Παναχαϊκής) οδήγησε την Αυστραλία στην τελική φάση του φετινού Μουντιάλ όμως, κατόπιν διαφωνιών με την ομοσπονδία, αποχώρησε και τον διαδέχθηκε ο Ολλανδός Μπερτ φαν Μααρβάικ στα μέσα Ιανουαρίου, με εξάμηνο συμβόλαιο και τον 54χρονο Γκρέιαμ Αρνολντ να αναλαμβάνει τα ηνία αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στις κλήσεις του Φαν Μααρβάικ συμπεριλήφθηκε ο ομογενής Δημήτρης Πετράτος, μέσος των Νιούκαστλ Τζετς, όχι όμως και ο 30χρονος, άλλοτε φορ της ΑΕΚ, Νέιθαν Μπερνς.

Άρωμα… κάμπου στο Περού

Από το 2015 βρίσκεται στον πάγκο του Περού ο 60χρονος Αργεντινός Ρικάρδο Γκαρέκα. Εκ των βοηθών του στον πάγκο είναι ο πρώην μέσος της ΑΕΛ (πέρασε από τη Λάρισα το 2018), Νολμπέρτο Σολάνο.

Ελλάδα και στην Ισλανδία

Ο 25χρονος εξτρέμ Αρνορ Ινγκβι Τρίστασον φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ως δανεικός από τη Ραπίντ Βιέννης, και στο δεύτερο μισό της περιόδου παίζει στη Μάλμε. Συμπαίκτης του στην Ισλανδία είναι ο 29χρονος φορ Αλφρεντ Φινμπόγκασον που ήταν για μισή σεζόν δανεικός στον Ολυμπιακό, το 2015-15, συνέχισε το ίδιο και στην Αουγκσμπουργκ η οποία τον αγόρασε από τη Σοσιεδάδ. Βασικό στέλεχος στην εθνική του.

Ο γυρολόγος Κάμπελ

Κάποτε η Κόστα Ρίκα είχε τουλάχιστον 2-3 διεθνείς που έπαιζαν σε ελληνική ομάδα, πλέον κανείς. Μόνος γνώριμός μας από την αποστολή του φετινού Μουντιάλ, ο Τζόελ Κάμπελ. Στα 25 του, συνεχίζει να παίζει δανεικός δεξιά κι αριστερά από το 2011, οπότε αποκτήθηκε από την Αρσεναλ, και το 2013-14 πέρασε κι από τον Ολυμπιακό, αφήνοντας καλές εντυπώσεις. Εκτοτε έπαιξε σε Βιγιαρεάλ, Σπόρτινγκ, Μπέτις, του χρόνου ποιος ξέρει…

Η «τετράδα» της Σερβίας

Οι, άλλοτε ή νυν, παίκτες του Ολυμπιακού Αλεξάνταρ Κατάι, Λιούμπομιρ Φέισα και Γιάγκος Βούκοβιτς δεν μπήκαν στην αποστολή της Σερβίας, σε αυτή συμπεριλήφθηκε όμως ο αρχισκόρερ, με 19 γκολ, της φετινής Super League Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ. Μαζί του και ο 34χρονος Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς, πολύπειρος κίπερ, νυν της Παρτίζαν και παλιότερα (2014-15) στον Εργοτέλη, όπως φυσικά και ο σταρ μέσος της Κρίσταλ Πάλας, Λούκα Μιλιβόγεβιτς, που πωλήθηκε πέρυσι από τον Ολυμπιακό.

Ο δε Μλάντεν Κρίσταΐτς είναι στο… τιμόνι της Σερβίας από πέρυσι και δίπλα του, στο team, υπάρχουν τρεις γνώριμοί μας: ως βοηθός ο Λιούμπισα Ράνκοβιτς που είχε το ίδιο πόστο πέρυσι στον ΠΑΟΚ στο μικρό διάστημα που τον προπόνησε ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Και ως προπονητής ο νυν τεχνικός της Ξάνθης, Μίλαν Ράσταβατς!

To σουηδικό καρέ

Ο Νίκλας Χουλτ της ΑΕΚ δεν συμπεριλήφθηκε εντέλει στις επιλογές του Γιάνε Αντερσον, ωστόσο άλλοι δύο που πέρασαν από τη Super League, δηλώνουν παρόντες, προεξάρχοντος του 32χρονου Μάρκους Μπεργκ της Αλ Αΐν και επί τετραετία παίκτη του Παναθηναϊκού (2013-17).

Στις κλήσεις επίσης ο μέσος Τζίμι Ντουρμάζ που μετά τον Ολυμπιακό (2014-16) πήγε στην Τουλούζ και καθιερώθηκε, ο 25χρονος μέσος Οσκαρ Χίλιεμαρκ της Τζένοα που έπαιξε στον Παναθηναϊκό ως δανεικός στο πρώτο μισό της σεζόν αλλά και ο 28χρονος άλλοτε κίπερ του ΠΑΟΚ (2015-16) και νυν της Κοπεγχάγης, Ρόμπιν Ολσεν.

Χωρίς Κέβιν, αλλά με… Λέμενς

Το Βέλγιο έχει… τρεις ισάξιες ενδεκάδες, σε μια καταπληκτική «φουρνιά» παικτών τα τελευταία χρόνια. Στην αποστολή δεν συμπεριλήφθηκε πάντως ο 31χρονος Κέβιν Μιραλάς που επέστρεψε στον Ολυμπιακό για το δεύτερο μισό της απελθούσας σεζόν.

Ωστόσο, προπονητής τερματοφυλάκων στην εθνική ομάδα του Βελγίου είναι ο πρώην κίπερ του Ολυμπιακού (2005-06), Έρβιν Λέμενς.

Θυμάστε τον Καμπς;

Εκλέκτορας της Κολομβίας είναι από το 2012 ο Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν. Δίπλα του, ως βοηθός, βρίσκεται ο 46χρονος Πατρίσιο Καμπς που, ως μεσοεπιθετικός, φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ το 2000 για μισή σεζόν, με δύο γκολ σε 9 συμμετοχές.

Και, ελάχιστα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην προπονητική ομάδα του Πέκερμαν προστέθηκε και ο πρώην μέσος του Ολυμπιακού και συμπατριώτης του, Εστέμπαν Καμπιάσο.


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 4/6/2018