Menu

Τα παρατσούκλια των 32 εθνικών ομάδων του Μουντιάλ

Τα παρατσούκλια των 32 εθνικών ομάδων του Μουντιάλ

Κάθε χώρα έχει και τους ιδιωματισμούς της, αντίστοιχη συμβαίνει και με τις εθνικές ομάδες. Και οι 32, που λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 της Ρωσίας, έχουν και το… παρατσούκλι τους!

Σελεσάο» η Βραζιλία, «αλμπισελέστε» η Αργεντινή, αυτά είναι τα εύκολα. Άντε να έχετε ακούσει και το «socceroos» για την Αυστραλία ή το «φούρια ρόχα» για την Ισπανία.

Γνωρίζετε ωστόσο ποια ομάδα έχει παρατσούκλι το «team melli» ή ποιους παίκτες του αποκαλούν ως οι «αετοί της Καρχηδόνας»;

Ένα προς ένα, τα 32 παρατσούκλια των ισάριθμων εθνικών ομάδων του Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας!

Αυστραλία: Socceroos αποκαλείται χαϊδευτικά η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, Πρόκειται για μια γλωσσική μίξη της λέξης «soccer» δηλαδή ποδόσφαιρο, με την κατάληξη —roo από το «kangaroo», δηλαδή το καγκουρό, που αποτελεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστά σύμβολα της Αυστραλίας.  Όταν, το 1967, ο δημοσιογράφος Τόνυ Χόρστεντ αποκάλεσε έτσι την εθνική ομάδα σε μία περιοδεία στο Νότιο Βιετνάμ όλοι πίστευαν πως ήταν κάτι παροδικό. Μέχρι που το 2016, ο όρος υιοθετήθηκε κι επίσημα από την αυστραλιανή Ομοσπονδία!

Ιράν: Το παρατσούκλι «team Melli» της εθνικής ομάδας του Ιράν, δεν σημαίνει τίποτε άλλο από «εθνική ομάδα» στα περσικά, όπως άλλωστε αποκαλούνται και όλες οι άλλες εθνικές ομάδες από του Ιρανούς. Αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλό 2006, ακούστηκε το «Persian Stars», τα «Lions of Persia», «Lion Hearts», «Princes of Persia» χρησιμοποιήθηκαν στο Ασιατικό Κύπελλο 2011. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 αποκλήθηκαν «Honour of Persia», ενώ από τη συμμετοχή τους στο Ασιατικό Κύπελλο 2014 τους έμεινε το «The Cheetahs» λόγω του αιλουροειδούς που απαντάται στο Ιράν και αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση.

Ιαπωνία: Συχνά, το παρατσούκλι της, η συγκεκριμένη ομάδα το έπαιρνε από τον εκάστοτε μάνατζέρ της, Τα τελευταία χρόνια όμως, η ομάδα απέκτησε το «μπλε σαμουράι», προς τιμήν της ευγενούς στρατιωτικής κάστας της Ιαπωνίας, αλλά και προς υπενθύμιση του χρώματος της επίσημης εμφάνισης (μπλε φανέλα) της εθνικής ομάδας.

Σαουδική Αραβία: «The Falcons» ή «The Green» είναι τα ονόματα με τα οποία αποκαλείται η εθνική της Σαουδικής Αραβίας. Το πράσινο είναι το επίσημο χρώμα των εμφανίσεων της ομάδας μαζί με το λευκό. Το γεράκι (falcon) είναι το εθνικό πτηνό της Σαουδικής Αραβίας και συμβολίζει τη δύναμη και το δυναμισμό.

Νότια Κορέα: Κάθε φορά που ακούτε «The Reds» και «Taegeuk Warriors» να γνωρίζετε ότι πρόκειται για την εθνική Νότιας Κορέας Το πρώτο προέκυψε από το χρώμα της φανέλας (κόκκινο), ενώ το δεύτερο από το «taegeuk» που συνδέεται με τις φιλοσοφικές αξίες του Ταοϊσμού και του Σαμανισμού. Το σύμβολο του taegeuk επιλέχθηκε για το σχεδιασμό της εθνικής σημαίας το 1880. Το «warriors» (πολεμιστές) υποδηλώνει τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα της ομάδας.

Αίγυπτος: Το αναμενόμενο «Φαραώ» παραπέμπει στη βασιλική δυναστεία της Αρχαίας Αιγύπτου.

Μαρόκο: Οι «Lions of the Atlas» παραπέμπουν σε είδος λέοντα που πλέον απαντάται μόνο σε ζωολογικούς κήπους και σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, προέρχεται από την οροσειρά Άτλας της Αφρικής.

Νιγηρία: Σήμερα, το παρατσούκλι «Super Eagles» (σούπερ αετοί) χρησιμοποιείται μόνο για την εθνική ομάδα ανδρών. Δηλώνει τον αετό (eagle) που κοσμεί το εθνόσημο της χώρας, και απεικονίζεται στο έμβλημα της εθνικής πάνω σε μία μπάλα ποδοσφαίρου.

Σενεγάλη: Οι «Lions de la Téranga» ή αλλιώς τα λιοντάρια της Τεράνγκα. Teranga σημαίνει για τους Σενεγαλέζους φιλοξενία, γενναιόδωρο καλωσόρισμα και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της χώρας. Το λιοντάρι το συναντάμε στη σημαία της εθνικής της ομάδας.

Τυνησία: «Les Aigles de Carthage» δηλαδή οι αετοί της Καρχηδόνας. Η Καρχηδόνα αποτελούσε κατά την αρχαιότητα την πρωτεύουσα μεγάλης αυτοκρατορίας των Φοινίκων, και τοποθετείται εκεί που σήμερα βρίσκεται η λίμνη της Τύνιδας. Ο αετός αποτελεί το έμβλημα της εθνικής ομάδας των Τυνησίων.

Αργεντινή: Το «La Albiceleste» σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το λευκό και το μπλε του ουρανού, τα δύο χρώματα των επίσημων εμφανίσεων της εθνικής ομάδας, αλλά και της σημαίας της χώρας. Όσο για το δεύτερο «La Seleccion» αναφέρεται στην εθνική ομάδα και στους επιλεχθέντες παίκτες που την απαρτίζουν, κάτι σαν την «αφρόκρεμα» που θα λέγαμε στα ελληνικά.

Βραζιλία: «Canarinho» και «Selecao», όπου το πρώτο σημαίνει μικρό καναρίνι από το κίτρινο στη σημαία της χώρας και στη φανέλα της εθνικής ομάδας και το δεύτερο η ομάδα στα πορτογαλικά. Άλλα παρατσούκλια που έχουν ακουστεί και ακούγονται συχνά είναι τα «Verde Amarela» δηλαδή πράσινο και κίτρινο τα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, «pentacampeoes», πεντάκις φορές πρωταθλητές δηλαδή, και «Os Tupis» που σημαίνει αυτόχθονες. Το «καριόκας» που συχνά ακούμε στη χώρα μας, είναι ελληνική έμπνευση…

Κολομβία: Με το παρατσούκλι «Los Cafeteros», δηλαδή οι καλλιεργητές καφέ, διαφημίζουν το κύριο προϊόν που παράγει η χώρα, τον καφέ. Επίσης το «La Tricolor» παραπέμπει στα τρία χρώματα της εθνικής σημαίας της Κολομβίας, αλλά και του εμβλήματος και των εμφανίσεων της εθνικής: μπλε, κίτρινο, κόκκινο. «La Fiebre Amarilla» που χρησιμοποιείται, εξάλλου, σημαίνει ο κίτρινος πυρετός.

Περού: «La Bianquirroja» σημαίνει ασπροκόκκινοι από τα εθνικά τους χρώματα και «Los Incas» από την καταγωγή τους από τη φυλή των Ίνκας.

Ουρουγουάη: Συχνότερα τη συναντάμε με το «La Celeste» ή «La Celeste Olimpica» ο μπλε ουρανός ή ο ολυμπιακός μπλε ουρανός δηλαδή, από τα εθνικά τους χρώματα. Προσφωνείται επίσης και ως «Los Charrúas» που έτσι λέγονται αλλιώς οι Ουρουγουανοί, λόγω της καταγωγής τους από την ομώνυμη ινδιάνικη φυλή.

Βέλγιο: «Les Diables Rouges» και «De Rode Duivels» και «Die Roten Teufel» δε σημαίνουν τίποτε άλλο από Κόκκινοι Διάβολοι στα γαλλικά, στα ολλανδικά και στα γερμανικά αντίστοιχα. Το «devils» (διάβολοι) πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1905 από έναν Ολλανδό ρεπόρτερ κι ένα χρόνο αργότερα, ο μάνατζερ μιας βέλγικης ομάδας τους αποκάλεσε κόκκινους διαβόλους από το χρώμα της φανέλας τους κι εμπνευσμένος από τρεις συνεχόμενες νίκες τους το 1906. Από το 2012 το λογότυπο της ομάδας περιλαμβάνει μια κόκκινη τρίαινα, αντικείμενο που συχνά έχει συνδεθεί με το διάβολο.

Κροατία: Το παρατσούκλι «Vatreni» σημαίνει φλογεροί τύποι και το «Kockasti» περιπετειώδεις.

Δανία: «Danish dynamite» το παρατσούκλι από μια απλή ιστορία. Παρόλο που αποκλείστηκε στα προκριματικά του Euro 1984 από την Αγγλία, η εθνική ονομάστηκε Δανέζικος Δυναμίτης λόγω της εξαιρετικής εμφάνισης που είχε κάνει το 1982 και οι Δανοί είχαν να δουν τέτοια νίκη από το 1964.

Αγγλία: Ξεκάθαρο, απλό, αλλά δυναμικό το «The Three Lions», αφού τα τρία λιοντάρια είναι το έμβλημα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Γαλλία: «Les Bleus» από το μπλε χρώμα στο έμβλημα, αλλά και στις επίσημες εμφανίσεις της ομάδας. Το «τρικολόρ» που έχει καθιερωθεί εν Ελλάδι, δεν υφίσταται διεθνώς ως παρατσούκλι…

Γερμανία: «The Team» ή «Die Mannschaft» γερμανιστί σημαίνει «η ομάδα», Συναντάμε επίσης και το «Nationalelf» που σημαίνει οι εθνικοί ένδεκα.

Ισλανδία: «Strákarnir Okkar» ή σαν να λέμε «τα δικά μας παιδιά».

Πολωνία: Είτε σαν «Bialo-Czerwoni» τη συναντήσουμε, ή σαν «Orly», να ξέρουμε ότι πρόκειται για τους λευκούς και κόκκινους από τα χρώματα της φανέλας και της σημαίας τους (το πρώτο) ή για τους αετούς, από το πουλί που δεσπόζει στη σημαία τους (το δεύτερο).

Πορτογαλία: «Selecção das Quinas» από το πεντάπλευρο πολύεδρο που αντιπροσωπεύει τα κάστρα που κατακτήθηκαν από τους Μαυριτανούς το 1143 και απεικονίζονται στη σημαία τους. Όχι τόσο ευρείας χρήσης είναι και το «The Navigators», δηλαδή «οι θαλασσοπόροι», μάλλον αποτελεί ωδή στον Χριστόφορο Κολόμβο και τους πατριώτες του, που βγήκαν πέρα από τα θαλάσσια όρια της χώρας τους για να εξερευνήσουν νέους κόσμους.

Ρωσία: Λιτό και απέριττο το παρατσούκλι «Sbomaya» των οικοδεσποτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, που σημαίνει «Εθνική Ομάδα» ή και «Επιλεγμένη Ομάδα».

Σερβία: Οι «Plavi», οι μπλε δηλαδή, όπως και το χρώμα της φανέλας τους μέχρι το 2006 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε το Μαυροβούνιο από τη Γιουγκοσλαβία και «Orlovi» δηλαδή οι αετοί, όπου το όνομα αναφέρεται στο λευκό δικέφαλο αετό που βρίσκεται στο εθνόσημο της Σερβίας, ένα εθνικό σύμβολο που δηλώνει την αναγέννηση της χώρας και —κατ’ επέκταση- της εθνικής της ομάδας.

Ισπανία: «Furia Roja» ή «La Roja» ή «La Furia», χρησιμοποιείται από τους Ισπανούς και σημαίνει «κόκκινη ορμή» ή σκέτο «κόκκινη» ή σκέτο «ορμή» και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς  Αγώνες του 1920. Το κόκκινο σχετίζεται με την κόκκινη επίσημη φανέλα της ομάδας. Ακούγεται όμως και το «La Seleccion» που σημαίνει «εθνική ομάδα».

Σουηδία: «The Blue-Yellow» οι μπλε-κίτρινοι, από τα εθνικά χρώματα της χώρας, της ομάδας και της επίσημης εμφάνισής της.

Ελβετία: Το «Nati» είναι σύντμηση του Nationalmannschaft που σημαίνει «η εθνική ομάδα».

Μεξικό: Το «El Tri» είναι σύντμηση του «El Tricolor», τα τρία χρώματα της σημαίας του Μεξικού: πράσινο, λευκό και κόκκινο.

Κόστα Ρίκα: «Los Ticos»: έτσι αποκαλούνται γενικά και οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα. Αποκαλούνται επίσης και «La Sele», σύντμηση του la seleczion (η επιλογή στα ισπανικά) και «Los Matacampeones» που σημαίνει φονικοί, άπαιχτοι, συγκλονιστικοί πρωταθλητές.

Παναμάς: «The red tide» ή «Los canaleros», όπου το πρώτο επιλέξει μεταφράζεται ως κόκκινη παλίρροια. Αναφέρεται στην κόκκινη φανέλα της ομάδας και στη λαχτάρα των οπαδών να σαρώσει όπως η παλίρροια. Το δεύτερο υποδηλώνει το κανάλι στη χώρα, που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, από την παγκόσμια γνωστή διώρυγα του Παναμά.


Δημοσιεύτηκε στο sputniknews.gr στις 15/6/2018