Menu

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο γηραιότερος αθλητής που πήρε ποτέ μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή ο νεότερος; Το ερώτημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα χάρη στον θρίαμβο της σχεδόν 14χρονης (!) Γιαπωνέζα Μομίγι Νισίγια, η οποία πήρε το χρυσό στο street skateboard (ένα… νεόκοπο αγώνισμα στο τουρνουά).

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Η Νισίγια πήρε το χρυσό σε ηλικία, επακριβώς, 13 ετών και 330 ημερών και έγινε η νεότερη χρυσή Ολυμπιονίκης που έχουν δει οι Αγώνες από το… 1936.

Τότε η Μάρτζορι Γκέστρινγκ είχε κατακτήσει την πρωτιά, στις καταδύσεις (στα 3μ. τραμπολίνο) σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών.

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Υπάρχει και η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντόνα ντε Βαρόνα, που το 1960 μετείχε ως αναπληρωματική στη νικήτρια ομάδα σκυταλοδρομίας 4 x 100 μ. ελεύθερο, σε ηλικία 13 ετών και 129 ημερών. Όμως δεν αγωνίστηκε στον τελικό κι έτσι δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ως εκ τούτου, η Γκέστρινγκ κρατά το ρεκόρ της μικρότερης «χρυσής» Ολυμπιονίκη.

Σε Δανή το απόλυτο ρεκόρ

Το ρεκόρ της Γκέστρινγκ φιλοδοξούσε να καταρρίψει, το 2016 στο Ρίο, η κολυμβήτρια Γκαουρίκα Σινγκ εκπροσωπώντας το Νεπάλ αλλά δεν τα κατάφερε: ήταν τότε 13 ετών και 255 ημερών. Ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημο κατώτατο όριο ηλικίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από μερικά όπου οι ανά χώρα ομοσπονδία των αθλημάτων έχει επιβάλει όρια.

Η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα, που κατέκτησε οποιοδήποτε μετάλλιο σε Αγώνες είναι η Ιταλίδα γυμνάστρια Λουιτζίνα Τζιαβότι, η οποία το 1928 σε ηλικία 11 ετών και 302 ημερών, μετείχε στο ομαδικό και κέρδισε το ασημένιο – είναι και η νεότερη αθλήτρια που μετείχε ποτέ σε Αγώνες!

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Άλλα δύο μέλη της ομάδας ήταν επίσης νεότατα, η Ινές Βερτσέσι (12 ετών και 99 ημερών) και η Κάρλα Μαρανγκόνι (12 ετών και 269 ημερών).

Σε ατομικό επίπεδο, το 1936 στο Βερολίνο η Δανή κολυμβήτρια Ίνγκε Σόρενσεν απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο σε ηλικία 12 ετών και 24 ημερών και αποτελεί τη νεότερη Ολυμπιονίκη σε ατομικό αγώνισμα. 

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Από τη Νάντια στη Χεντ

Το 1976 η 14χρονη Νάντια Κομανέτσι έγινε η νεαρότερη γυναίκα που μετείχε σε Ολυμπιακούς Aγώνες και εντέλει ανάγκασε τη… Seiko να φτιάξει νέους πίνακες βαθμολογίας με το perfect 10 που αποτυπώθηκε ως 1.00, αφού δεν είχε προβλεφθεί πως κάποια αθλήτρια θα είναι άριστη.

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Έκτοτε όμως το ρεκόρ της νεότερης σε Αγώνες καταρρίφθηκε πλειστάκις. Το 2016 η (προαναφερθείσα) Γκαουρίκα Σινγκ «πήρε» το ρεκόρ της Κομανέτσι (ήταν 13 χρόνων και 255 ημερών) και φέτος το παρέδωσε στη 12χρονη Σύρια Χεντ Ζάζα (επακριβώς 12 ετών και 204 ημερών τη μέρα που αγωνίστηκε).

Η Ζάζα, γεννημένη την Πρωτοχρονιά του 2009 έγινε γίνει η νεαρότερη αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη θερινή και τη χειμερινή εκδοχή τους, τίτλος που ανήκει από το 1968 στην Μπεατρίς Ουστιού, αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ. Είχε πάρει μέρος, ενώ ήταν 11 χρόνων και 158 ημερών – η νεότερη σε ατομικό αγώνισμα στην ιστορία των Αγώνων. 

Ο νεότερος Ολυμπιονίκης…

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

…στην ιστορία, επισήμως, είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον αθλητή της ανόργανης γυμναστικής Δημήτριο Λούνδρα, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο το 1896 στην Αθήνα. Πόσο ήταν; Μόλις 10 ετών και 218 ημερών!

Αργότερα έγινε υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με συμμετοχή στο κίνημα του 1935, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας ενώ το 1964 τιμήθηκε από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του Ανωτέρου ταξιάρχου του τάγματος Γεωργίου του Α’. Το 1936 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου, παραιτήθηκε όμως λίγους μήνες αργότερα. Απεβίωσε το 1970. Γιος του ήταν ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Κώστας Λούνδρας, σύζυγος της εκδότριας της «Καθημερινής» Ελένης Βλάχου!

Ο νεότερος «χρυσός» Ολυμπιονίκης είναι ο Γερμανός Κλάους Ζέρτα, ο οποίος το 1960 σε ηλικία 13 ετών και 283 ημερών κατέκτησε το χρυσό στη δίκωπο της κωπηλασίας. Έτσι, ξεπέρασε τον Ιάπωνα κολυμβητή Κουσούο Κιταμούρα, που το 1932 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο, σε ηλικία 14 ετών και 309 ημερών.

Ο Ολυμπιονίκης… φάντασμα

Ωστόσο θρυλείται ότι το 1900 συμμετείχε ένας ακόμα νεότερος αθλητής: ένα αγόρι μπήκε ως αλλαγή της τελευταίας στιγμής πηδαλιούχος σε πλήρωμα κωπηλασίας από την Ολλανδία που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Υπάρχει φωτογραφία του αγοριού, όχι όμως και επίσημα στοιχεία για το όνομα και την ηλικία του, αλλά κάποιες πηγές τον θέλουν να ήταν μόλις 8 ετών. Και με τα χρόνια, ο μύθος συντηρήθηκε…

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Ανά δεκαετίες έχει αναφερθεί ότι ο πιτσιρικάς ήταν τελικά Γάλλος και η ολλανδική ομάδα της κωπηλασίας τον χρησιμοποίησε εσπευσμένα για να της δίνει τον ρυθμό. Ως σήμερα παραμένουν άγνωστα τα στοιχεία ωστόσο, οι νικητές Φρανσουά Μπραντ και Ρόλοφ Κλέιν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μαζί του – και στη φωτογραφία αυτή δεν δείχνει μεγαλύτερος από 7-8 ετών.

Οι γηραιότεροι στο βάθρο

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο σε Αγώνες, ήταν ο Σουηδός Οσκαρ Σβαν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1847 και το 1920, σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών πήρε το ασημένιο στη σκοποβολή (στη φωτό, με τα… πολλά μούσια).

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Το 1908 σε ηλικία 60 ετών είχε κατακτήσει τα πρώτα του μετάλλια (δύο χρυσά κι ένα χάλκινο) και το 1912, σε ηλικία 64 ετών και 258 ημερών, κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό (αλλά κι ένα χάλκινο)! Τοιουτοτρόπως παραμένει ως σήμερα και ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης, και ο γηραιότερος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Αγώνων.

Ο Σβαν ήταν 8,5 μήνες μεγαλύτερος από τον Αμερικανό Γκάλεν Σπένσερ, που το 1904 είχε κατακτήσει το χρυσό στην τοξοβολία. Ο Σβαν έλαβε μέρος σε ηλικία 76 ετών και στους Αγώνες του 1924, αλλά χωρίς να διακριθεί.

Στις γυναίκες, η γηραιότερη που κατέκτησε μετάλλιο ήταν η Αμερικανίδα Ελίζα Πόλοκ, η οποία το 1904 στο ομαδικό της τοξοβολίας πήρε το χρυσό, σε ηλικία 63 ετών και 333 ημερών.

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Έτσι είναι και η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης, ενώ νωρίτερα στους ίδιους Αγώνες είχε πάρει και δύο χάλκινα. Σε ατομικό αγώνισμα, η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης παραμένει η Βρετανίδα τοξοβόλος Σίμπιλ Κουίνι Νιούολ, η οποία το 1908 κατέκτησε το χρυσό σε ηλικία 53 ετών και 275 ημερών.

Νεότεροι και γηραιότεροι στο Τόκιο

Η 12χρονη Χεντ Ζάζα γράφει ιστορία ως η νεότερη αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: κατάγεται από τη Συρία είναι μόλις 12 ετών. Κατά έναν χρόνο μεγαλύτερη, μόλις στα 13 της χρόνια ακολουθεί η Σκάι Μπράουν, η γεννημένη στην Ιαπωνία, Βρετανίδα, που αγωνίζεται στο σκέιτμπορντ.

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Η Χεντ ήταν μόλις 5 ετών έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια της ρακέτα του πινγκ πονγκ. Επτά χρόνια αργότερα, είναι το νεότερο άτομο που αγωνίζεται στους Αγώνες του Τόκιο. Είναι η μόνη γυναίκα της αποστολή σε μία ομάδα έξι ατόμων που ήλπιζε στο τέταρτο μετάλλιο της πατρίδας της – αλλά αποκλείστηκε πρόωρα από την Κινέζα Λιού Λιά.

Στον αντίποδα η 66χρονη Μέρι Χάνα είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που μετέχει στους Αγώνες του Τόκιο. Αγωνίζεται στην ιππασία για την ομάδα της Αυστραλίας και φέτος είναι η έβδομη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ξεκίνησε να ιππεύει από τα 4 της χρόνια, αλλά η πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1996. Είναι η δεύτερη γηραιότερη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με την συναθλήτριά της στην ιππασία την Βρετανίδα Λόραν Τζόνστον, που συμμετείχε στους αγώνες του 1972 στα 70 της χρόνια.

Τα απίθανα ρεκόρ! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κοιτούν ηλικία…

Αλλοι αθλητές που μετέχουν στους αγώνες του Τόκιο περιλαμβάνουν τον Σαντιάγκο Λανγκ (59 ετών) της ιστιοπλοϊκής ομάδας της Αργεντινής, τον Σαβέιτ Στριχάπορν (58) της ομάδας σκοποβολής της Ταϊλάνδης, τον Νια Σια Λιαν (58) της ομάδας πινγκ πονγκ του Λουξεμβούργου, τον Αμπντουλάχ αλ Ρασίντι (57) της ομάδας σκοποβολής του Κουβέιτ και τον Ενρίκε Φιγουερόα (57) της ιστιοπλοϊκής ομάδας του Πουέρτο Ρίκο.