Menu

Αδέρφια αντίπαλα στο γήπεδο

Αδέρφια αντίπαλα στο γήπεδο

Καμία μητέρα στον κόσμο δεν θα ήθελε να το ζήσει αλλά κατά βάθος όλες θα ένοιωθαν διπλά υπερήφανες βλέποντας τον ένα γιό να κοντράρει τον άλλο σε διπλή αναμέτρηση μάλιστα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε αυτή την θέση θα έρθει τον Φλεβάρη, η Γεό Μοριμπά και αν αναρωτιέστε ποια είναι αυτή, δεν έχετε παρά να πληροφορηθείτε ότι πρόκειται για την μητέρα του διεθνούς άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά.

Η κλήρωση της φάσης των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, έφερε την Γιουνάϊτεντ αντιμέτωπη με την Σεντ Ετιέν, στην οποία αγωνίζεται ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του Φλορεντίν Πογκμπά.

«Θέλω και τα δύο παιχνίδια να τελειώσουν ισόπαλα. Δεν θέλω να χάσει κανένα παιδί μου αν και γνωρίζω ότι στο τέλος ο ένας από τους δύο θα αποκλειστεί» είπε η Μοριμπά όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Όπως και στις περιπτώσεις των Μπόατενγκ και Τσάκα, οι Πογκμπά επέλεξαν διαφορετική εθνική ομάδα να εκπροσωπήσουν. Ο κεντρικός αμυντικός Φλορεντίν τη Γουινέα και ο Πογκπά, την Γαλλία.

Υπάρχει και ένας τρίτος αδελφός, ο Ματίας που αγωνίζεται στην Ολλανδία (δίδυμος με τον Φλορεντίν), είναι επιθετικός και επέλεξε και αυτός την εθνική ομάδα της Γουινέας.

Δεν έτυχε να συνυπάρξουν ποτέ. Άλλωστε και οι τρείς τράβηξαν διαφορετικές πορείες με τους δίδυμους να ζουν φυσικά στην σκιά του Πολ που στα 23 του είναι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές στον πλανήτη.

Στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα είναι η όγδοη φορά που δύο αδέλφια θα βρεθούν το ένα απέναντι στο άλλο. Ένα σπάνιο φαινόμενο το δίχως άλλο αλλά η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου θα μας φέρνει συχνά τέτοιες περιπτώσεις αφού όλες οι προηγούμενες πλην μίας, έγιναν στον τρέχοντα αιώνα!

Πρώτοι οι αδελφοί Κούμαν

Τον Φλεβάρη του 1989 έγινε η πρώτη αδελφική κόντρα στον διπλό τελικό όπως γινόταν τότε του Σούπερ Καπ. Ο Ερβιν Κούμαν με την κιτρινοκόκκινη φανέλα της Μαλίν θα συναντούσε τον μικρότερο αδελφό του, Ρόναλντ.

«Αν χρειαστεί θα μαρκάρω δυνατά τον Έρβιν και θα τον ρίξω στο χόρτο, Μπορεί να γίνω και πιο σκληρός, γιατί δεν θέλω να χάσω» είχε πει τότε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο Ρόναλντ.

Αδέρφια αντίπαλα στο γήπεδο

Τα δύο αδέλφια είχαν πανηγυρίσει μαζί την κατάκτηση του Euro 1988 με την Ολλανδία μερικούς μήνες πριν. Νικητής από την μονομαχία βγήκε τελικά ο μεσοεπιθετικός Έρβιν αποφεύγοντας τα…τάκλιν του αμυντικού Ρόναλντ.

Η κυπελλούχος Ευρώπης του 1988 Μαλίν είχε νικήσει 3-0 χάνοντας με 1-0 στη ρεβάνς από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αϊντχόφεν. Σήμερα ο Ρόναλντ έχει άμεσο συνεργάτη τον Έρβιν στον πάγκο της Έβερτον.

Δεύτερο ζευγάρι οι Ρίισε

Ο Γιον Αρνε Ρίισε είναι σίγουρα ο πιο αναγνωρίσιμος από τους αδελφούς Ρίσε. Έκανε σπουδαία καριέρα αλλά τον Οκτώβριο του 2009 όχι μόνο έπεσε πάνω στον αδελφό του αλλά χρειάστηκε και να τον μαρκάρει! Αριστερός μπακ ο Γιον Άρνε, έπαιζε τότε στη Ρόμα που στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, βρέθηκε να αντιμετωπίζει την Φούλαμ, στην οποία έπαιζε ο δεξιός μεσοεπιθετικός αδελφός του Μπγιόρν Χέλντε Ρίισε, συμπαίκτης του στην εθνική Νορβηγίας.

Για την ιστορία το ματς στο Λονδίνο είχε τελειώσει ισόπαλο 1-1 και στην Ρώμη οι «τζιαλορόσι» είχαν επικρατήσει με 2-1.

Oι «καυγατζήδες» Μιλίτο

Τον Απρίλιο του 2010, Μπαρτσελόνα και Ίντερ είναι αντίπαλες στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τους αδελφούς Γκάμπριελ Μιλίτο και Ντιέγκο Μιλίτο να βρίσκονται ξανά ο ένας απέναντι στον άλλο όπως γινόταν και στην Αργεντινή. Εκεί η Ιντεπεντιέντε του Γκάμπριελ συναντούσε πολύ συχνά την Ράσινγκ του Ντιέγκο. Τα δύο αδέλφια «τρωγόντουσαν σαν τα κοκόρια» στον αγωνιστικό χώρο.

«Ο διαιτητής είχε έρθει να μας χωρίσει μια φορά. Λέγαμε τρομερά πράγματα ο ένας στον άλλο. Τελείως παιδική συμπεριφορά όπως τότε που είμαστε πιτσιρίκια στο σπίτι» έλεγε ο Γκάμπριελ που ως σέντερ μπακ ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να μαρκάρει τον σέντερ φορ Ντιέγκο. Στον πρώτο ημιτελικό στο Μιλάνο, ο Γκάμπριελ είχε μείνει στον πάγκο βλέποντας την Μπάρτσα να χάνει με 3-1 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον αδελφό του. Έπαιξε στη ρεβάνς αλλά η γεύση της νίκης (1-0) ήταν πικρή καθώς η Ίντερ ήταν εκείνη που είχε προκριθεί για τον τελικό όπου ο Ντιέγκο ήταν το πρόσωπο της βραδιάς στο «Μπερναμπέου» (2-0 την Μπάγερν με δύο δικά του γκολ).

Οι μοναδικοί δίδυμοι

Τον Δεκέμβριο του 2010 έτυχε για πρώτη και μοναδική φορά δύο δίδυμα αδέλφια να έρθουν αντιμέτωπα σε ένα ματς που έγινε με απίστευτα κακές καιρικές συνθήκες στην Βέρνη. Η Γιούνγκ Μπόις του δεξιού μπακ Φιλίπ Ντεγκέν στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, νίκησε 4-2 την Στουτγάρδη του Νταβίντ Ντεγκέν.

Αδέρφια αντίπαλα στο γήπεδο

«Είχαμε παίξει αντίπαλοι άλλες δύο φορές. Είχα ξεκινήσει βασικός και είχε μπει αλλαγή και στους δυο αγώνες. Είχα νικήσει και στις δύο περιπτώσεις» έλεγε ο Φιλίπ που είχε ανοίξει το σκορ σε εκείνο το αλησμόνητο 4-2 μέσα σε χιονοθύελλα.

Aδέλφια με παγκόσμιο πρωταθλητή πατέρα

Τον Μαζίνιο κάποιοι τον θυμόμαστε από το σύντομο προπονητικό του πέρασμα από τον Άρη το 2009 (την μοναδική ομάδα στην οποία υπήρξε προπονητής) και οι περισσότεροι από το Μουντιάλ του 1994 όταν ως μέλος της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο. Τα δύο του αγόρια ακολούθησαν τα χνάρια του.

Ο 25χρονος Τιάγκο Αλκάνταρα που γεννήθηκε το 1991 στο Λέτσε και ο κατά δύο χρόνια μικρότερος Ραφίνια βρέθηκαν απέναντι ο ένας στον άλλο, τον Μάιο του 2015, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όχι πάντως για μεγάλο διάστημα. Ο Ραφίνια μπήκε αλλαγή στο 87ο λεπτό και πανηγύρισε την νίκη τα Μπάρτσα επί της Μπάγερν με 3-0.

«Αν πετούσα στον αέρα ένα νόμισμα για να αποφασίσω ποιά ομάδα θα διαλέξω, αυτό θα στεκόταν όρθιο…» έλεγε συμβολικά ο Μαζίνιο.

Οι άγνωστοι Πολωνοί…

Τον Ιούλιο του 2015 ελάχιστοι ασχολήθηκαν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ με το ζευγάρι της Β36 Θόρσβαν από τα Φερόε με την Ουαλική Νιου Σεντς. Έκρυβε όμως μια ιδιαιτερότητα. Ο Πολωνός Λούκας Τσιέσλεβιτς της Β36 θα συναντούσε τον αδελφό του, Άντριαν Τσιέσλεβιτς που έπαιζε στην ουαλική ομάδα.

Ο Άντριαν βγήκε νικητής με δύο νίκες, 2-1 στα Φερόε και 4-1 στην ρεβάνς. Ο Λούκας αρχηγός της Β36, σκόραρε το γκολ της τιμής στη ρεβάνς ενώ η ομάδα του έχανε με 4-0.

Οι Ελβετοαλβανοί Τσάκα

Οι Κοσοβάροι γονείς τους, μετανάστευσαν στην Βασιλεία της Ελβετίας πριν καν γεννηθούν το 1991 ο Τολάντ Τσάκα και ένα χρόνο αργότερα ο Γκράνιτ Τσάκα. Τα δύο αδέλφια διάλεξαν άλλο δρόμο στη συνέχεια αν και ξεκίνησαν μαζί την καριέρα τους στη Βασιλεία. Ο Τάουλαντ έπαιξε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ελβετίας αλλά το 2014 πήρε την απόφαση να φορέσει την φανέλα της εθνικής ομάδας της Αλβανίας. Ο Γκράνιτ, ο πιο ταλαντούχος από τους δύο είναι από τα 19 του μέλος της εθνικής Ελβετίας.

Στο πρόσφατο Euro ήρθε η μεγάλη στιγμή. Η Ελβετία νίκησε 1-0 την Αλβανία στη φάση των ομίλων και τα δύο αδέλφια έγραψαν ιστορία όπως είχαν γράψει και στο Μουντιάλ του 2010 οι αδελφοί Μπόατενγκ με τη Γερμανία και την Γκάνα.

Υπήρξε όμως και συνέχεια στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Γκράνιτ με την Άρσεναλ υποχρέωσε τον αδελφό του να γνωρίσει δύο ακόμη ήττες με την Βασιλεία (2-0 στο Λονδίνο και 4-1 στην Βασιλεία).