Menu

Οι πρώτες αθλητικές μεταδόσεις στην Ελλάδα!

Οι πρώτες αθλητικές μεταδόσεις στην Ελλάδα!

To φθινόπωρο του 1969 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων της ελληνικής τηλεόρασης που βάζιδε τότε στον τέταρτο χρόνο παρουσίας αλλά παρόλα αυτά βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο με ελάχιστες «ζωντανές» αναμεταδόσεις. Ο Γιάννης Διακογιάννης τον Μάιο εκείνης της χρονιάς είχε σπικάρει από το στούντιο τον τελικό του Πρωταθλητριών (Μίλαν-Άγιαξ 4-1) ενώ είχε με σημαντική καθυστέρηση περιγράψει και αγώνες από το Μουντιάλ του 1966.

Η ιστορία κατέγραψε πάντως ως πρώτη αθλητική μετάδοση έναν αγώνα μπάσκετ της εθνικής μας ομάδας στο “Παλέ ντε Σπορ” της Θεσσαλονίκης, την παραμονή της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Η μετάδοση χρησιμοποιήθηκε ως πρόβα τζενεράλε για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη ο ΟΤΕ στη διάρκεια της Έκθεσης λειτουργούσε ένα μικρό πομπό καλύπτοντας κάποιες από τις εκδηλώσεις. Εκεί άλλωστε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχαν αρχίσει οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές.

Εκείνη τη χρονιά ο ΟΤΕ διέθετε τον ένα όροφο του ομώνυμου πύργου του στο χώρο της έκθεσης κι εγκατέστησε μια κεραία. Χωρίς να διαθέτει συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων με δύο μόνο κάμερες και μια κεραία συνέλαβε το φιλόδοξο σχέδιο να δείξει σε απ’ ευθείας μετάδοση τα εγκαίνια της ΔΕΘ που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος θα ήταν εκεί μαζί με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο. Η κάλυψη έπρεπε να πετύχει. Οι δύο κάμερες θα κατέγραφαν τις εκδηλώσεις στο Παλέ ντε σπορ.

Το τεστ για την ΔΕΘ

Έπρεπε όμως να γίνει ένα τεστ πριν το «σημαντικό γεγονός». Εκείνη την εποχή στον ίδιο χώρο γινόταν το Βαλκανικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Την παραμονή των εγκαινίων, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου γινόταν ο «άτυπος τελικός» με αντιπάλους την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.

Οι τεχνικοί του ΟΤΕ έστησαν τα μηχανήματά τους και μέσω κυκλώματος έστελναν την εικόνα στο στρατιωτικό κανάλι στην Αθήνα για να μπορούν να ελέγχουν το σήμα αφού μόνο αυτό εξέπεμπε στη Θεσσαλονίκη! Για λόγους προγράμματος μεταδόθηκε μόνο το δεύτερο ημίχρονο για να μην κουραστεί το τηλεοπτικό κοινό! Όσο για την περιγραφή την κατάσταση… έσωσε το ραδιόφωνο. Ο Βασίλης Γεωργίου μετέδιδε το ματς για τον ραδιοφωνικό σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων. Πήραν λοιπόν τον ήχο του ραδιοφώνου και τον πέρασαν στην τηλεόραση.

Γεωργίου: «Έτσι έγινε η μετάδοση»

«Ήταν η εποχή της… πατέντας. Η ανυπαρξία τεχνικών μέσων μας έκανε να… εφευρίσκουμε ένα σωρό λύσεις εκ του προχείρου. Τον Απρίλιο του 1968 ο Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων μετέδωσε τον αγώνα της ΑΕΚ με τη Σλάβια. Επειδή όμως δεν υπήρχαν συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων έβαλαν μια φωτογραφία της ΑΕΚ και αναμετέδιδαν την ραδιοφωνική μου περιγραφή. Αυτό ήταν το πρώτο ματς που… μεταδόθηκε, τρόπος του λέγειν, τηλεοπτικά. Στο ματς Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας υπήρξε ζωντανή εικόνα και ήχος από το ραδιόφωνο. Υπήρχε και μια κινηματογραφική κάμερα για τα κοντινά πλάνα και κάποιες συνεντεύξεις μετά το ματς που προβλήθηκαν αργότερα στις αθλητικές εκπομπές του σταθμού» περιέγραφε αρκετά χρόνια ο Βασίλης Γεωργίου. 

Οι πρώτες ποδοσφαιρικές μεταδόσεις

Ποδοσφαιρικά το «ντεμπούτο» έγινε στις 15/10 και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αγώνας της εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο την Ελβετία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ.

Η μετάδοση έφερε γούρι καθώς η εθνική σάρωσε τους Ελβετούς με 4-1 στο Καυτανζόγλειο αλλά την πρόκριση από τον όμιλο μας είχε καρπωθεί η Ρουμανία μετά το 1-1 στο Βουκουρέστι λίγες μέρες αργότερα.

Στις 30/11 έγινε η πρώτη αναμετάδοση αγώνα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν η αναμέτρηση Εθνικού – Παναθηναϊκού για την ένατη αγωνιστική. Το ματς έγινε κάτω από συνεχή βροχή και τελείωσε με νικητή τον Παναθηναϊκό με 1-0 και σκόρερ τον Μήτσο Δημητρίου στο 61ο λεπτό με πέναλτι.

Οι πρώτες αθλητικές μεταδόσεις στην Ελλάδα!

Είχε μεταδοθεί μόλις το δεύτερο ημίχρονο ώστε να μην εμποδιστεί η προσέλευση κόσμου. Παρόλα αυτά και λόγω των κακών συνθηκών κόπηκαν μόνο 9895 εισιτήρια

Ο Παναθηναϊκός με την σύμφωνη γνώμη Ολυμπιακού και ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αναμετάδοση και η πρώτη φορά που τέθηκε ζήτημα αποζημίωσης των σωματείων από την τηλεόραση με την συμβολή και της ΕΠΟ.

Οι «πράσινοι» μάλιστα είχαν επικαλεστεί το γεγονός ότι την αμέσως προηγούμενη περίοδο 1968-69 είχαν κοπεί στις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό 22.895 εισιτήρια στη Λεωφόρο με ανάλογα άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ τον αγώνα του Φαλήρου είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 32.000 θεατές (31.708 τα εισιτήρια).