Menu

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός με ξένο διαιτητή… το 1975

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός με ξένο διαιτητή… το 1975

Ο Τζιανφράνκο Μενεγκάλι που έφυγε από την ζωή την 1η Νοεμβρίου του 2016 ήταν ο τελευταίος ξένος ρέφερι που σφύριξε σε τελικό. Ο 13ος και τελευταίος, το 1975 και είναι αλήθεια πως τα «μούσκεψε» σε ένα ματς με πολλές ιδιαιτερότητες καθώς ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με την αναπληρωματική του ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ορισμό του Καραϊσκάκη ως έδρα του τελικού. Ο Ολυμπιακός πήρε το τρόπαιο νικώντας 1-0 με γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα και από τους ίδιους τους (απαιτητικούς) φίλους της ομάδας και αυτό φάνηκε στην ψυχρότητα της εξέδρας την ώρα της απονομής…

Οι «πράσινοι» τα έβαλαν με τον Ιταλό ρέφερι για την φάση του μοναδικού γκολ αλλά και για ένα πέναλτι που τους αρνήθηκε. Η πρώτη φάση έγινε στο 35ο λεπτό. Σε μια βαθιά μπαλιά του Γιάννη Γκαϊτατζή πετάχθηκε ο Μιχάλης Κρητικόπουλος από πεντακάθαρη θέση οφσάιντ, αλλά ο νυν πρόεδρος του «τριφυλλιού» Βασίλη Κωνσταντίνου, τον πρόλαβε, έδιωξε λίγο την μπάλα που κατέληξε στον Φυλακούρη. Ο αρχηγός σε εκείνο το ματς Τότης την έχασε από τον Πένια που τροφοδότησε τον Κώστα Δαβουρλή.

Ο Αχαιός άσος με λόμπα την έστειλε από αρκετά μακριά στα δίκτυα την ώρα που ο Κωνσταντίνου έτρεχε να πάρει ξανά την θέση του κάτω από τα δοκάρια.

Ο Παναθηναϊκός που διαμαρτυρήθηκε και για φάουλ του Γκαϊτατζή στο ξεκίνημα της φάσης του γκολ, παραπονέθηκε έντονα στο 51’ όταν ο Λάκης Γκλέζος ανέτρεψε τον Κώστα Βαλλίδη. Ένα πέναλτι που δεν δόθηκε.

Γενικά ο Μενεγκάλι παρά το γεγονός ότι σφύριξε πάνω από 1000 αγώνες στην καριέρα του από το 1958 έως το 1984 δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι ανήκε στην ελίτ των Ιταλών ρέφερι. Για αυτό άλλωστε η ΟΥΕΦΑ δεν του έδωσε παρά μόνο το 1983 την δυνατότητα να σφυρίξει τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, Διαιτήτευσε στο Γκέτεμποργκ τον τελικό του Κυπελλούχων όπου η Άμπερντιν του Άλεξ Φέργκιουσον επικράτησε 2-1 της Ρεάλ στην παράταση.