Menu

Η Εθνική πόλο Ανδρών έκανε το αδιανόητο και κυνηγά να λύσει… μια κατάρα

Η Εθνική πόλο Ανδρών έκανε το αδιανόητο και κυνηγά να λύσει… μια κατάρα

Στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η Εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Με άμυνα που… τσάκιζε κόκκαλα (0/10 με παίκτη παραπάνω!) και τον Ντίνο Γενηδουνιά να δίνει λύσεις στην επίθεση (με 5 γκολ), το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου επιβλήθηκε 10-4 του Μαυροβουνίου στον προημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά του Τόκιο και πλέον χρειάζεται μία νίκη στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του, για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του μεταλλίου.

Στον ημιτελικό της Παρασκευής (6/8, 09:30), η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία: αν περάσει, σιγουρεύει το μετάλλιο και διεκδικεί το χρυσό, αν αποκλειστεί θα διεκδικήσει το χάλκινο στον μικρό τελικό ενάντια σε Σερβία ή Ισπανία.

Η ελληνική άμυνα ήταν αδιαπέραστη, έχοντας αποκόψει από το παιχνίδι τον ιθύνοντα νου των Μαυροβούνιων, Αλεξάνταρ Ιβοβιτς και το όνειρο τριών γενεών του ελληνικού πόλο είναι πια ένα βήμα μακριά…

Η Εθνική μας με αυτή τη νίκη ισοφάρισε σίγουρα την καλύτερη επίδοση της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (4η θέση στην Αθήνα το 2004) και πλέον ανοίγει… καινούργιους ουρανούς!

Μάλιστα έκανε νίκη σε νοκ άουτ αγώνα σε ολυμπιακό τουρνουά για πρώτη φορά στην ιστορία της (!), όσο απίθανο κι αν ακούγεται. Ακόμη και το 2004, στην Αθήνα, είχε μπει στην 4άδα μετά τους ομίλους χάνοντας στον ημιτελικό από τη Σερβία και στον μικρό τελικό από τη Ρωσία. Είχαν προηγηθεί, πάντα σε νοκ άουτ, οι αποκλεισμό το 1920 στην Αμβέρσα από τις ΗΠΑ, το 1924 στο Παρίσι από την Τσεχοσλοβακία στον 1ο γύρο και το 1996 στον προημιτελικό της Ατλάντα από την Ουγγαρία. Και, το 2016 στο Ρίο ξανά σε προημιτελικό, είχε αποκλειστεί από την Ιταλία. Εφέτος ήταν σειρά να… σβήσει την «κατάρα» των νοκ άουτ!

Η 4η θέση του 2004 ήταν και η κορυφαία στιγμή της εν λόγω ομάδας σε άλλες 15 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την 6η θέση στην Ατλάντα το 1998 να ακολουθεί. Δεδομένα η φετινή της πορεία… ισοφαρίζει την προ 17 ετών και με στόχο, γιατί όχι, το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της σε οποιοδήποτε τουρνουά. Κορυφαίο μετάλλιο, ever, ήταν το αργυρό το 1997 στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η χέρα μας, με ήττα από τις ΗΠΑ στον τελικό. Η εν λόγω διοργάνωση κράτησε από το 1979 ως το 2014 και πλέον υπάρχει μόνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, με το πόλο να μετέχει. Κι εκεί όπου η Εθνική έφτασε τέσσερις φορές στην 4άδα και ισάριθμες έμεινε εκτός τελικού: το 2003 στην Ισπανία κατετάγη 3η, το 2005 στον Καναδά ήταν 4η, το 2015 στη Ρωσία τερμάτισε 3η και το 2017 στην Ουγγαρία ήταν 4η.

Κοντολογίς, υπάρχει άλλη μια… κατάρα για την Εθνική πόλο Ανδρών: τα ημιτελικά καθώς μόνο μια φορά νίκησε, κι αυτή το 1997, επί της μεγάλης Ουγγαρίας των Τάμας Κάσας, Τάμας Μόλναρ, Γκέργκελι Κις, παρουσία σχεδόν 10.000 Ελλήνων στο ΟΑΚΑ.

Τούτη λοιπόν ήταν η μόνη πρόκριση σε τελικό. Σε άλλες πέντε παρουσίες σε ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης η Ελλάδα αποκλείστηκε

  • το 2004 με 10-5 από την Ουγγαρία στο World League
  • το 2005 με 7-6 από την Ουγγαρία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
  • το 2015 με 5-3 στα πέναλτι (κ.α. 10-10) από την Κροατία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
  • το 2016 με 6-5 στα πέναλτι (κ.α. 11-11) από τις ΗΠΑ στο World League
  • το 2021 με 8-4 από το Μαυροβούνιο στο World League

Στην καταμέτρηση δε λογίζονται οι Μεσογειακοί Αγώνες αλλά και το World League που δεν είχε ημιτελική φάση.