Menu

Nόρμαν Γουάιτσαϊντ. Το παιδί-θαύμα των Μουντιάλ

Nόρμαν Γουάιτσαϊντ. Το παιδί-θαύμα των Μουντιάλ

Από το 1982 κατέχει το ρεκόρ του μικρότερου παίκτη που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Μουντιάλ αφαιρώντας το ρεκόρ από τον Πελέ του 1958

Ήταν 17 Ιουνίου του 1982 στο «Ρομαρέδα» της Σαραγόσα όταν οι 25.000 φίλαθλοι είδαν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ σε Μουντιάλ και δεν συνέβη ποτέ ξανά από τότε. Ένα στην ουσία αμούστακο παιδαρέλι πατούσε τον αγωνιστικό χώρο και έγραφε ιστορία στερώντας το ρεκόρ από τον κορυφαίο των κορυφαίων, τον Βασιλιά Πελέ.

Ο πιτσιρικάς με την ψηλόλιγνη κορμοστασιά ήταν ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ που εκείνη την ημέρα ήταν 17 χρόνων και 41 ημερών. Γινόταν ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Πελέ 24 χρόνια νωρίτερα στις 15 Ιουνίου του 1958, ήταν στην ενδεκάδα της Βραζιλίας στο νικηφόρο 2-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης στο «Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ. Ο Βραζιλιάνος ήταν κατά έξι μήνες περίπου μεγαλύτερος (17 χρόνων, 7 μηνών και 23 ημερών).

Ο Μπίλι Μπίνγκαμ, ομοσπονδιακός τεχνικός της Βορείου Ιρλανδίας, με πέρασμα και από τον πάγκο της εθνικής μας είχε εντυπωσιαστεί από τον νεαρό και τόλμησε να τον συμπεριλάβει στην προεπιλογή. Στην τελική προετοιμασία όμως στο αθλητικό κέντρο του Μπράϊτον, ο Μπίνγκαμ είδε άλλα πράγματα, πολύ καλύτερα από τον πιτσιρικά της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Ειδικά μετά από ένα τρομερό γκολ που πέτυχε στον έμπειρο Πατ Τζένιγκς, δεν είχε καμία αμφιβολία. Όχι μόνο τον πήρε στην 22άδα αλλά του έδωσε και φανέλα βασικού με το Νο 16 στην πλάτη στο εναρκτήριο ματς των Βορεϊοιρλανδών απέναντι στους «πλάβι» του Ζάετς και του Σέστιτς (0-0).

«Το γκολ εκείνο στον Τζένιγκς έμοιαζε με αυτό που είχα πετύχει τρία χρόνια αργότερα στον τελικό του κυπέλλου με την Έβερτον» έλεγε ο Νόρμαν για την απίθανη «λόμπα» που είχε σφραγίσει το διαβατήριο του για την Ισπανία.

Γεννημένος στις 7 Μαΐου του 1965 στην εργατική συνοικία του Μπέλφαστ, Σάνκιλ Ρόουντ, υπήρξε ανακάλυψη του σκάουτερ-θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπομπ Μπίσοπ που νωρίτερα είχε στο ενεργητικό του, την εύρεση του Τζορτζ Μπεστ και του Σάμι Μακ Ιλρόι. Όταν τον πήγε στο «Ολντ Τράφορντ» ήταν, δεν ήταν 16 χρόνων και υπέγραψε με τις ειδικές μαθητικές συνθήκες που ίσχυαν και εν μέρει ισχύουν ακόμη στην Αγγλία.

«Υπήρχε η πιθανότητα να τον πάρω στην αποστολή αλλά δεν είχα ιδέα αν θα έπαιζε και πόσο. Στη δεύτερη εβδομάδα της προετοιμασίας όμως είδα έναν 17χρονο με την ωριμότητα 26χρονου και δεν δίστασα καθόλου» ομολόγησε ο Μπίνγκαμ για τον Νόρμαν που έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο στην εθνική ομάδα της χώρας του, σε αγώνα Μουντιάλ.

«Ο Τζιμ Μακ Γκρέγκορ, φυσιοθεραπευτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και της Βορείου Ιρλανδίας μου είχε πει ότι ο Μπίνγκαμ ερχόταν και με έβλεπε στους αγώνες της αναπληρωματικής ομάδας. Κάποια μέρα ο κόουτς της ομάδας νέων, ο Ερικ Χάρισον μου είχε πει: «Συνέχισε να δουλεύεις έτσι και μπορεί να πας ακόμη και στο Μουντιάλ» εξομολογήθηκε μετά από χρόνια ο Γουάιτσαϊντ και πρόσθεσε:

«Όταν ήρθε η ειδοποίηση ότι θα ήμουν στην αποστολή για το Μουντιάλ, δεν έδωσα και πολύ μεγάλη σημασία. Ένοιωσα τιμή να είναι δίπλα σε μεγάλους παίκτες όπως οι Πατ Τζένιγκς, Μάρτιν Ο’ Νιλ και Σάμι Μακ Ιλρόι. Τελικά αυτοί ήταν περισσότερο νευρικοί από ότι εγώ στο πρώτο μου παιχνίδι».

Καταλήγοντας είχε πει: «Ήταν τρομερό ότι θα έπαιρνα τον τίτλο του νεαρότερου παίκτη από τον Πελέ. Κάπου τα είχα χαμένα. Ειδικά όταν με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι. Ξεχνούσα πολλές φορές τις ερωτήσεις. Φυσικά το ματς με την Ισπανία και η νίκη μας στη Βαλένθια θα μείνουν για πάντα στην μνήμη μου, ειδικά για την μάχη που δώσαμε παίζοντας και με δέκα παίκτες».

Το Μπράιτον αποδείχθηκε η πόλη-γούρι του Γουάιτσαϊντ το 1982. Στο παλαιό γήπεδο της τοπικής ομάδας, το «Γκολντστόουν Γκράουντ» έκανε το ντεμπούτο του στις 24 Απριλίου όταν ο τότε μάνατζερ της Γιουνάϊτεντ, Ρον Άτκινσον τον έβαλε αλλαγή στο ημίχρονο στη θέση του Μίκαελ Ντάξμπερι στο νικηφόρο 1-0 επί της τοπικής ομάδας.

Οι πέντε νεότεροι σε Μουντιάλ

Μετά τον Νόρμαν Γουάιτσαϊντ που τον ξεπέρασε το 1982, ο θρυλικός Πελέ, είδε άλλους τρεις παίκτες, όλους Αφρικανούς να τον περιορίζουν στην πέμπτη θέση στη λίστα με τους νεότερους παίκτες που αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ. Τέταρτος είναι ο Καμερουνέζος Σάλομαν Ολεμπέ (ήταν 17 χρόνων, 6 μηνών και 3 ημερών το 1998 στον αγώνα Καμερούν-Αυστρία 1-1). Το 2010 μάλιστα τον πήρε η Λάρισα χωρίς να παίξει πάντως ούτε ένα ματς. Ακολουθεί ο Νιγηριανός Φένι Οπαμπούνμι. Ήταν με την σειρά του 17 χρόνων, 3 μηνών και 9 ημερών το 2002 όταν έπαιξε στο 0-0 της Νιγηρίας με την Αγγλία στο Οσάκα.

Δεύτερος μικρότερος ο πολύ γνωστός Καμερουνέζος Σάμουελ Ετό. Ήταν 17 χρονών, 3 μηνών και 7 ημερών στις 17 Ιουνίου του 1998 όταν στο 66ο λεπτό είχε πάρει την θέση του Πατρίκ Εμπομά στην ήττα με 3-0 από την Ιταλία στο Μονπελιέ. Ανήκε τότε στην Ρεάλ ενώ 20 χρόνια μετά συνεχίζει την καριέρα του στην Τουρκία.