Menu

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Το ντέρμπι που… γέννησαν Ζοσέ και Ράφα

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Το ντέρμπι που… γέννησαν Ζοσέ και Ράφα

Κάθε ντέρμπι στην Αγγλία έχει και το… αίτιο (της αντιπαλότητας): είτε τοπικιστικό, όπως το Σίτι – Γιουνάιτεντ, είτε από κάποιους αγώνες που άναψαν τη… σπίθα, όπως το Τσέλσι – Τότεναμ, είτε κοινωνικό όπως το Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ. Υπάρχει βέβαια και το Τσέλσι – Λίβερπουλ, «a 21st century rivalry» όπως το αποκαλούν στο Νησί, ήτοι η αντιπαλότητα του 21ου αιώνα. Ότι είναι, δηλαδή… φρέσκια.

Σύμφωνα με μερικούς, το εν λόγω… ντέρμπι «γεννήθηκε» στις 11 Μαΐου 2003, όταν η Τσέλσι νίκησε με 2-1 τη Λίβερπουλ στην τελευταία αγωνιστική, της πήρε την 4η θέση (και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League) και… σώθηκε από την οικονομική καταστροφή ενώ άνοιξε και ο δρόμος για την επένδυση υπό τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Όχι, λοιπόν. «Γεννήθηκε» στις 27 Φεβρουαρίου του 2005 και τη σπίθα άναψε η χειρονομία του Ζοσέ Μουρίνιο μετά από αυτογκόλ του Στίβεν Τζέραρντ, στον τελικό του League Cup που εντέλει κατέκτησαν οι Λονδρέζοι με 3-2 στην παράταση.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Το ντέρμπι που… γέννησαν Ζοσέ και Ράφα

Μια κίνηση που… ξεσήκωσε τους οπαδούς των «reds», με οργή… Το «βουλώστε το» το σχολίασε ο Special One μετά το ματς, λέγοντας ότι σέβεται τους οπαδούς της Λίβερπουλ και ότι ήταν μήνυμα για τον Τύπο της Αγγλίας και όχι για αυτούς.

Η… εκδίκηση των «κόκκινων» ήρθε δύο, και κάτι, μήνες μετά, στις 3 Μαΐου στον ημιτελικό του Champions League με το γκολ-φάντασμα του Λουίς Γκαρσία και την πρόκριση στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Μουρίνιο… απασφάλιζε: «Μπορεί κανείς να πει ότι χάσαμε από γκολ του επόπτη. Δεν σκόραραν σε δύο ματς και όμως μας νίκησαν, πώς γίνεται;».

Η… κόντρα συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του ’05 όταν ο Τζέραρντ αρνήθηκε, αρχικώς, να ανανεώσει το συμβόλαιό του και ο τόπος είχε… βουίξει ότι έκλεινε στην Τσέλσι, εντέλει λίγο καιρό μετά υπέγραψε.

Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, ενώ προετοιμάζονταν για ματς ομίλου Champions League, ο Ράφα Μπενίτεθ υποστήριξε ότι η Αρσεναλ παίζει πολύ καλύτερα από την Τσέλσι, ωστόσο το ματς του Λονδίνου έληξε με… 4-1 για τους «μπλε». «Δεν είχαν πλάνο, δεν είχαν οργάνωση απόψε, μας αξίζει περισσότερος σεβασμός» η απάντηση, φυσικά, του Ζοσέ.

Την άνοιξη του ’07 αντάμωσαν εκ νέου στα ημιτελικά του Champions League και εκ νέου προκρίθηκε η Λίβερπουλ, αυτή τη φορά στα πέναλτι: «Εμφανώς η Τσέλσι δεν επιθυμεί να παίζει με τη Λίβερπουλ, μόνο λόγια είναι πριν από τα παιχνίδια αλλά στο γήπεδο απαντούμε εμείς» ήταν το σχόλιο του Μπενίτεθ, «η καλύτερη ομάδα, το είδατε, αποκλείστηκε» απάντησε ο Μουρίνιο.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Το ντέρμπι που… γέννησαν Ζοσέ και Ράφα

Εκτοτε τα mind games έδιναν και έπαιρναν ανάμεσά τους, ανεξαρτήτως προπονητή ή παικτών. Τα… αίματα άναψε, φεύγοντας από το «Ανφιλντ», ο Φερνάντο Τόρες με τη δήλωσή του ότι είναι στόχος κάθε παίκτη να παίζει σε ολοένα και μεγαλύτερους συλλόγους» (σ.σ. και είδαμε έκτοτε την –πτωτική- πορεία του). Κορυφαίο ματς μεταξύ τους, και δείγμα της αντιπαλότητας, στην τρέχουσα δεκαετία ήταν αυτό της 27ης Απριλίου 2014, με το περιβόητο… γλίστρημα του Τζέραρντ και τη νίκη της Τσέλσι με 1-0 στο «Ανφιλντ» από γκολ του Ντεμπά Μπα και σκορ που, πρακτικά, στέρησε από τη Λίβερπουλ το πρωτάθλημα…

Στα… του σήμερα, το ερώτημα είναι η Τσέλσι: 5άρα στη Γουλβς, ράπισμα από τη Βαλένθια, αποδίδει ή όχι το σύστημα με τρία στόπερ του Φρανκ Λάμπαρντ; Αμφίβολος ο Μουντ, 50-50 να είναι βασικός ο Καντέ. Λογικά διαθέσιμος ο Κεϊτά στη Λίβερπουλ, λίγες αλλαγές εν συγκρίσει με τη μεσοβδόμαδη ήττα στη Νάπολη αλλά στην Premier League «τρέχει» αήττητο σερί 22 αγώνων, μαζί με τα περσινά.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 22/9/2019