Menu

Ριζούπολη και Παναθηναϊκός…

Ριζούπολη και Παναθηναϊκός…

Ιανουάριος ήταν, παγωμένες ημέρες του 1998 όταν ο Κριστόφ Βαζέχα έψαχνε τη… δίοδο σε μια ακόμη «είσοδο» στην ιστορία του Παναθηναϊκού: αυτή των ρεκόρ. Στις 24/1/98 ο Πολωνός χρίστηκε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του «τριφυλλιού» με 181 γκολ, στον αγώνα με τον Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Και ακριβώς στη λήξη του ματς ο Βαζέχα σημείωσε το 182ο, αφήνοντας τον Αντώνη Αντωνιάδη στη δεύτερη θέση.

Ο «Χρηστάρας» στο πρώτο γκολ κατευθύνθηκε στο πέταλο που είχαν καθίσει οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και έβγαλε τη φανέλα του, η οποία ανέγραφε το «181». Το… κοντέρ του σταμάτησε στα 245 γκολ στο πρωτάθλημα, μία επίδοση που τον κατέταξε στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά και δεύτερου μεγαλύτερου γκολτζή της μεγάλης κατηγορίας, πίσω από τον Θωμά Μαύρο που απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες την κορυφή με 261 «τεμάχια».

Μάλιστα ο Βαζέχα με το πρώτο του τέρμα δε το είχε πετύχει μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, στις 7 Ιανουαρίου 1990: ξανά με τον Απόλλωνα στο «Γεώργιος Καμάρας» της Ριζούπολης! Το εν λόγω γήπεδο έχει συνδυαστεί λοιπόν και με επιτυχημένες παναθηναϊκές στιγμές και όχι μόνο ένα χαμένο πρωτάθλημα (του… Φιλιππίδη) από τον Ολυμπιακό…

Ως γηπεδούχος δε, ο Παναθηναϊκός παίζει σήμερα στη Ριζούπολη για τρίτη φορά στο πρωτάθλημα. Η πρώτη ήταν στον Μάρτιο του ’81, όταν μετά τον σεισμό η Λεωφόρος είχε κριθεί ακατάλληλη και έφερε 0-0 με τον ΠΑΟΚ. Και η δεύτερη τον Σεπτέμβρη του ’94 όταν το ΟΑΚΑ είχε θέμα με το τερέν και νίκησε 4-1 τον Εδεσσαϊκό με γκολ του νυν προπονητή του, Δώνη, στο 13’, του Βαζέχα (35’ και 80’) και του Μπορέλι (84’), είχε μειώσει στο 55’ ο Τσολερίδης και είχαν κοπεί 11.379 εισιτήρια.

Στα της παράδοσης, ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει μόνο ένα από τα τελευταία επτά ενάντια στην Ξάνθη, κι αυτή πέρυσι στα Πηγάδια (4-2-1 οι ακρίτες στο εν λόγω διάστημα) και καμία τις τελευταίες τέσσερις φορές που την υποδέχθηκε (0-1-3). Η Ξάνθη δεν έχει φέρει ισοπαλία εδώ και 11 αγωνιστικές και πλησιάζει το ρεκόρ στην ιστορία της στην κατηγορία, που είναι 13…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 5/10/2019