Menu

Φλαμένγκο – Γκρέμιο. «Εμφύλιος» στη χώρα, αντιπαλότητα στους πάγκους

Φλαμένγκο - Γκρέμιο. «Εμφύλιος» στη χώρα, αντιπαλότητα στους πάγκους

H Ρίβερ Πλέιτ είναι στον (μονό, για πρώτη φορά από φέτος) τελικό του Copa Libertadores, που θα διεξαχθεί στο Σαντιάγο, αναμένοντας Φλαμένγκο ή Γκρέμιο. Και με στόχο το 5ο τρόπαιο, για να… πιάσει την ουρουανή Πενιαρόλ στην 3η θέση, η Μπόκα έχει 6 και η Ιντεπεντιέντε 7.

Ο βραζιλιάνικος «εμφύλιος» δεν έχει βέβαια κάποια τοπική αντιπαλότητα, Ρίο εναντίον Πόρτο Αλέγρε είναι άλλωστε. Ωστόσο την ένταση δημιούργησαν (με δηλώσεις εκατέρωθεν) οι δύο προπονητές, εκ των οποίων ο ένας δεν είναι καν Βραζιλιάνος. Είναι ο Ζόρζε Ζέσους, ο Πορτογάλος που έκανε μεγάλη πορεία με την Μπενφίκα, έκλεισε τον κύκλο του και δίχασε τη Λισσαβώνα πηγαίνοντας στη Σπόρτινγκ. Από τον Ιούνιο αποδέχθηκε την πρόκληση ονόματι Φλαμένγκο και, όντως, παρουσιάζει μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα η οποία έχει ξεφύγει με 10 βαθμούς από την Παλμέιρας και είναι… αγκαλιά με το πρώτο της –εθνικό- πρώτάθλημα από το 2009 και, συνολικά, το έκτο, όσα έχει και η Σάο Πάουλο. Της λίστας ηγούνται η Παλμέιρας με 10, η Σάντος με 8 και η Κορίνθιανς με 7.

Ο άλλος είναι ο καλύτερος, μέχρι να εμφανιστεί ο Ζέσους στο Brasileirao, προπονητής της χώρας, ο Ρενάτο «Γκαούσο» Πορταλούπι, χάρη στην ευφυΐα του η Γκρέμιο παίζει εδώ και 2-3 χρόνια καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Μεγάλο εξτρέμ στα ντουζένια του, έκανε σπουδαία καριέρα (εν αντιθέσει με την ανύπαρκτη του Ζέσους) στα γήπεδα, πέρασε και από τη Φλαμένγκο το 1987-77, το 1989-90, το ’93 και το 1997-98 κατακτώντας το Brasileirao του ’97 και το Copa do Brasil του ’90. Ωστόσο η μεγαλύτερή του διάκριση ως παίκτη ήταν το Libertadores του ’83 ενάντια στην Πενιαρόλ ενώ πήρε με τη «Φλα» και το Διηπειρωτικό, σκοράροντας μάλιστα ενάντια στο Αμβούργο. Από το ’16 είναι στην «τρικολόρ», πέρυσι δεν πήγαν στον τελικό (με την Μπόκα) δεχόμενοι γκολ από τη Ρίβερ, από αμφισβητούμενο πέναλτι, στο 94’ της ρεβάνς στην «Αρένα ντο Γκρέμιο» ενώ το ’17, στην κορυφαία προπονητική σεζόν του Γκαούσο, το είχαν κατακτήσει με δύο νίκες επί της Λανούς.

Ο πρώτος ημιτελικός, στο Πόρτο Αλέγρε, έληξε 1-1 με τη Φλαμένγκο να έχει τρία γκολ ακυρωθέντα μέσω του VAR, και τα τρία σωστά δεν μέτρησαν, προηγήθηκε στο 68’ με τον Μπρούνο Ενρίκε και δέχθηκε την ισοφάριση, αφού πιέστηκε, στο 88’ από τον Πέπε. Ευλόγως κατάμεστο απόψε το «Μαρακανά» για τον πρώτο ημιτελικό, με το τρέχον format, στην ιστορία της «Φλα», τη δεκαετία του ’90 δεν υπήρχαν ημιτελικά παρά δύο όμιλοι των τριών (και οι πρώτοι πήγαιναν στους τελικούς).

Το ρεπορτάζ τους είναι «καθαρό», χωρίς πολύ σημαντικές απουσίες, ο εξτρέμ Αρασκαέτα της «Φλα» και ο μέσος Λούνα της Γκρέμιο, μόνες αναφορές.

Στα της παράδοσης: 28-32-34 σε όλα και, επιμέρους, 24-15-12 στο Ρίο. Δεν υπάρχει μεταξύ τους ισοπαλία στο «Μαρκανά» από το 1-1, για το Brasileirao, του 2012, έκτοτε 6-0-3, έξι άσοι στα τελευταία επτά και under 2,5 τα 10 από τα τελευταία 12 εκεί. Συνολικά σε Libertadores ο απολογισμός είναι 2-4-1 για την Γκρέμιο και, επιμέρους, 1-0-1 στο Ρίο.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 23/10/2019