Menu

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Από το «Γουέμπλεϊ» στην… Τούμπα

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός. Από το «Γουέμπλεϊ» στην… Τούμπα

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός συνθέτουν ένα ντέρμπι απλώς ελεώ αντιπαλότητας Θεσσαλονίκης και Αθήνας, δεν υπάρχουν αγώνες που την αύξησαν ή τη μείωσαν. Βιβλίο θα μπορούσε να γραφεί, ξεχώρισα για σήμερα τις διπλές αναμετρήσεις του Μαΐου 1971 ενώ οι «πράσινοι» του Φέρεντς Πούσκας ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσουν τον Αγιαξ στο «Γουέμπλεϊ», στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο Μαγυάρος προπονητής έλειπε στο Ρότερνταμ για να κατασκοπεύσει την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό του ολλανδικού Κυπέλλου κόντρα στη Σπάρτα και σε νοκ άουτ ημιτελικό Κυπέλλου στην Τούμπα κάθισε στον πάγκο ο βοηθός του, Γαβρίλος Γαζής. Η ομάδα του Λες Σάνον, καίτοι έχανε 2-0 στο 53’ από γκολ των Τομαρά και Αντωνιάδη, το ανέτρεψε σε 3-2 (58’ Σαράφης, 59’ αυτ. Καψής, 61’ Παρίδης).

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός. Από το «Γουέμπλεϊ» στην… Τούμπα

Ο… αστικός μύθος θέλει τον Πούσκας να ρωτάει τον Γαζή «πώς διάολο έχασε εκεί ενώ νικούσες με δύο γκολ;». Την απάντηση την πήρε ο ίδιος, τέσσερις μέρες μετά τον τελικό με τον Αγιαξ. Στις 6 Ιουνίου 1971 έπαιξαν ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στην Τούμπα, οι «πράσινοι» κατέβηκαν μάλιστα με την ενδεκάδα του ιστορικού τελικού, ο Αντωνιάδης τους έβαλε μπροστά με δύο γκολ (17’, 50’), ο Σάνον στο ημίχρονο άλλαξε τον τερματοφύλακα (Χριστοδούλου αντί Σαββουλίδης) και οι Ασλανίδης στο 66’ και Σταυρίδης στο 70’ και στο 76’ έκαναν… ξανά το 3-2. Οπως αποκάλυψε λίγα χρόνια μετά ο Μίμης Δομάζος στα αποδυτήρια της Τούμπας ο συνεργάτης του «Πάντσο» τον ρώτησε: «κόουτς, τι έγινε σήμερα που ήσουν εδώ;»…

Τα τελευταία δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τον… αέρα του Παναθηναϊκού με πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς και γκολ… 14-0 ενώ στην Τούμπα έχει σερί 20-2-0, και οι δύο ισοπαλίες με τον Αρη.

Βεβαίως, αν θεωρήσουμε τα 0-3 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, στα… χαρτιά, ότι δεν μετρούν στο αγωνιστικό σερί τότε η τελευταία ήττα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν το 2-3 από τον Παναθηναϊκό (με γκολ του… Μολίνς στο 90’) τον Μάη του ’17 και, έκτοτε (χωρίς αυτά τα δύο) το σερί είναι 30-2-0!


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 3/11/2019