Menu
Η Φόρεστ του Κλαφ, η Κάουντι του Μπράιαν

Η Φόρεστ του Κλαφ, η Κάουντι του Μπράιαν

Στο Νησί το αποκαλούν East Midlands derby ή A52 derby (από τον δρόμο που ενώνει τις δύο πόλεις). Παλιότερη έρευνα το είχε αναδείξει ως το 11ο, σε αντιπαλότητα, ντέρμπι στην Αγγλία (με πρώτο το Γουέστ Μπρομ – Γουλβς παρακαλώ, και δεύτερο το Ιπσουϊτς – Νόριτς!).

Το Νότιγχαμ Φόρεστ – Ντέρμπι Κάουντι μετετράπη σε ένα πραγματικά ξεχωριστό αγώνα και για τις δύο, κυρίως επειδή από αμφότερες πέρασε, και άφησε το στίγμα του ο Μπράιαν Κλαφ. Ερωτούμενος κάποτε, ο «Κλάφι» είχε παραδεχθεί ότι είχε… αγαπήσει την Κάουντι και είχε ερωτευτεί τη Φόρεστ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο έρωτας πάει κι έρχεται, αλλά η αγάπη μένει. Τα 22 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Νότιγχαμ από το Ντέρμπι απέκτησαν… όνομα εδώ και λίγα χρόνια καθώς ο Α52 αποκαλείται «Μπράιαν Κλαφ», σε μια συμβολική κίνηση που θα υπενθυμίζει για πάντα ότι τις δυο αυτές πόλεις χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει ένας άνθρωπος.

Οι δύο σύλλογοι από το 2007 τιμούν διαρκώς τον μεγαλύτερο Αγγλο προπονητή όλων των εποχών, με αφορμή έναν αγώνα τότε όπου, αυθόρμητα, οι οπαδοί και των δύο στο «Πράιντ Παρκ» άρχισαν να φωνάζουν «Stand up for Brian Clough». Και των δύο. Εκτοτε, τους ενώνουν συνθήματα για τον «Κλάφι», εκτός από τις αμέτρητες αναμνήσεις που τους προσέφερε.

Τα επιτεύγματά του παραμένουν, ακόμη και σήμερα, ακατόρθωτα για οποιονδήποτε άλλον προπονητή. Κι όμως, οι προβολείς στράφηκαν στην πιο θλιβερή περίοδο της καριέρας του: στις (μόλις) 44 μέρες που έμεινε στον πάγκο της -τότε- πρωταθλήτριας Αγγλίας, Λιντς, το καλοκαίρι του 1974. Επειδή… όλοι τον αντιπαθούσαν. Αλλά και γιατί, σε ό,τι αφορούσε τον Κλαφ, «είδηση» ήταν η αποτυχία. Το φόρτε του ήταν να μεταμορφώνει άσημες ομάδες σε «βασίλισσες». Το έκανε πρώτα με την  Ντέρμπι Κάουντι (1967-1973). Την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία, την έστεψε Πρωταθλήτρια Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, κι έπειτα την οδήγησε μέχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αδιανόητο.

Υστερα, με τη Νότιγχαμ Φόρεστ (1975-93). Μία μέτρια ομάδα που πάλευε να κρατηθεί στη β’ κατηγορία (τη σημερινή Championship). Την ανέδειξε Πρωταθλήτρια και κατέκτησε μαζί της δύο διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών. Αυτό κι αν είναι αδιανόητο: προβιβασμός το 1977, πρωτάθλημα το 1978, Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1979 και το 1980.

Δεν υπάρχει προηγούμενο, ούτε κι επόμενο, προπονητή που να σάρωσε τρεις major τίτλους με ποδοσφαιριστές δεύτερης διαλογής που συνάντησε, ή με κάποιους που εκείνος έφερε στις ομάδες του – ενώ όλοι τους θεωρούσαν «τελειωμένους». Ηταν ο προφήτης του σύγχρονου σκάουτινγκ. Είχε ένα σπάνιο χάρισμα στην επιλογή παικτών, σε συνεργασία με το προπονητικό του alter ego, τον Πίτερ Τέιλορ, αλλά και στη διαχείρισή τους – αυτό που σήμερα ονομάζουμε man management και, τότε, απλώς δεν υπήρχε ως έννοια στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Οπως δεν υπήρχε, ως πρακτική, η ξεκούραση των ποδοσφαιριστών πριν από τους αγώνες.

Η διοίκηση της Κάουντι, που είχε διαφωνίες με τους Κλαφ και Τέιλορ, αποδέχθηκε την παραίτησή τους τον Οκτώβριο του 1973. Ο Κλαφ παραδεχόταν ότι δεν περίμενε να εμμείνουν στην απόφασή τους για τον προπονητή που τους έβγαλε από την αφάνεια. Τοιουτοτρόπως, χάθηκε η τεράστια ευκαιρία να γίνει η Ντέρμπι Κάουντι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο αγγλικό ποδόσφαιρο των 70s.

Ο Κλαφ ανέλαβε την πανίσχυρη Λιντς, αντί τ0υ Ντον Ρέβι που πήγε στην εθνική Αγγλίας. Απέτυχε, για γνωστούς και μη, λόγους και κατόπιν πήγε στη Φόρεστ όταν αυτή βολόδερνε στα μισά της βαθμολογίας της β’ κατηγορίας. Ό,τι έπρεπε! Εμεινε στο Νότιγχαμ μέχρι το 1993 αλλά δεν κατάφερε ποτέ ξανά να πλησιάσει την επιτυχία εκείνης της τριετίας. Ε, και; Ο μύθος του παραμένει για πάντα ζωντανός. Ο ίδιος, όχι. Πέθανε τον Σεπτέμβρη του 2004, όταν ο ποδοσφαιρικός πλανήτης συνειδητοποίησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά είχε δια παντός χαθεί.

Στα… του σήμερα, για το αυριανό (Σαββάτου, αλλά νωρίς) ματς, αναμετρώνται για δεύτερη φορά στη σεζόν, ξανά στο Νότιγχαμ μετά το Λιγκ Καπ του Αυγούστου (3-0 η Φόρεστ). Η οποία Φόρεστ γύρισε στις νίκες με το 2-1 στο Λούτον κάνοντας μεστή, ώριμη εμφάνιση ενώ η Κάουντι, χάρη στην ισχύ του «Πράιντ Παρκ», έκανε το 2-0 επό της Μίντλεσμπρο. Τα «κριάρια» έχουν από τον Αύγουστο να κάνουν νίκη εκτός Ντέρμπι (0-3-3 έκτοτε) κι από τον Σεπτέμβρη του ’11 νίκη εκεί στα μεταξύ τους (3-3-0 σε όλα η Φόρεστ). Σημαντικό, ότι ανεξαρτήτως έδρας τα τελευταία 8/10 μεταξύ τους έληξαν no goal.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 8/11/2019