Menu

Ligue 1. Αφιέρωμα 2021-22. Η Παρί, τα αουτσάιντερ και οι επικίνδυνες

Ligue 1. Αφιέρωμα 2021-22. Η Παρί, τα αουτσάιντερ και οι επικίνδυνες

Τι κι αν κατέκτησε επτά από τα τελευταία εννέα γαλλικά πρωταθλήματα, εκ των οποίων ένα στα… χαρτιά, ελέω της διακοπής λόγω κορωνοϊού; Η Παρί Σεν Ζερμέν κατόρθωσε να φτάσει τους 9 τίτλους στη γαλλική Ligue 1 και παραμένει… εκτός πρωτιάς στη λίστα των κατόχων, η οποία εδώ και 11 χρόνια παραμένει απαράλλαχτη: από 10 πρωταθλήματα έχουν η Μαρσέιγ, με τελευταία κατάκτηση το 2010, και η Σεντ Ετιέν με έσχατη το μακρινό 1981.

Και παρέμεινε απαράλλαχτη ελέω της τρομερής Λιλ, η οποία τα έβαλε με όλους και με όλα, κυρίως με τα… πετροδόλαρα των Αράβων της Παρί και πήρε το πρωτάθλημα πανάξια, κερδίζοντας και την «κούπα» μα και το χειροκρότημα της ποδοσφαιρικής γηραιάς ηπείρου. Το Championnat πήγε για 4η φορά στη Λίλλη, μεσολαβούν (με την πρώτη τριάδα) οι 6 των Ρεμς και Μπορντό, οι 8 τίτλοι της Μονακό και άλλοι τόσοι της Ναντ και οι 7 της Λιόν.

Το νέο πρωτάθλημα ξεκινά τούτο το Σαββατοκύριακο, 7-8 Αυγούστου 2021, με ξανά φαβορί τη… ζάμπλουτη Παρί και αουτσάιντερ τη Λιλ, τη Λιόν και τη Μονακό. Από κοντά και οι άλλες, θεωρητικά πάντα – και όχι με αυτή τη σειρά, παρά την πρόσφατη κατάκτηση του γαλλικού Σούπερ Καπ από πλευράς «λιλουά» – ναι, ενάντια στην Παρί…

Η Παρί και τα αουτσάιντερ

Παρά τον «λιλουά» θρίαμβο λοιπόν, εκκινούν στη σεζόν, βάσει αποδόσεων στη Fonbet, ως τέταρτο φαβορί με απόδοση 18.00, έναντι 15.00 της Μονακό, επίσης 15.00 της Λιόν και μόλις… 1.15 της Παρί. Μα, και πέρυσι και πρόπερσι και… παραπρόπερσι, τόσο δεν πλήρωναν οι Παριζιάνοι; Ναι, τόσο.

Η πρωταθλήτρια Λιλ κατέκτησε πανάξια το πρωτάθλημα ούσα άκρως σταθερή, ο Κριστόφ Γκαλτιέ παρήγαγε έργο αλλά επέλεξε να αποχωρήσει και τον διαδέχθηκε ο σαφώς λιγότερων «κυβικών» Ζοσελέν Γκουβερνέκ. Πούλησε τους Μενιά και Σουμαρέ κερδίζοντας 30 εκατ. ευρώ, ακόμη δεν έχει κάνει κάποια σημαντική προσθήκη.

Η Παρί Σεν Ζερμέν ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ζάμπλουτο ρόστερ της: και τερματοφύλακα βρήκε με τον Ντοναρούμα της Μίλαν που… οργίασε στο Euro με τους «ατζούρι», και στόπερ βρήκε με την προσθήκη του Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ, και all field μπακ βρήκε με τον Χακίμι της Ιντερ, και ποιοτικό μέσο με τον Βαϊνάλντουμ της Λίβερπουλ. Ε, τι άλλο να πάρουν στον Μαουρίτσιο Ποσετίνο για να πάρει το πρωτάθλημα; Οτιδήποτε άλλο, συνιστά αποτυχία ενώ ουδείς αποκλείει την πώληση του Εμπαπέ ως τα τέλη του καλοκαιριού.

Η Μονακό… αναγεννήθηκε από τις στάχτες της διεκδικώντας σε κάποια φάση τον τίτλο και κάνοντας εντυπωσιακά απρόσμενη πορεία καθώς ούτε ο πιο ένθερμος οπαδός της δεν την υπολόγιζε. Το 3-4-2-1 του Νίκο Κόβατς με τους Μπεν Γεντέρ και Φόλαντ αιχμές του δόρατος, τα 76 γκολ και η 3η θέση την επανέφεραν στο προσκήνιο ενώ συνέχισε τις επενδύσεις σε παίκτες: Μποαντού (φορ, ΑΖ Αλκμααρ), Γιάκομπς (μπακ, Κολωνία), Ζαν Λούκας (χαφ, Λιόν) και έπεται συνέχεια…

Το καρέ συμπληρώνει η Λιόν που έβγαλε αήττητη τον πρώτο γύρο, έθεσε υποψηφιότητα ακόμη και για τίτλο αλλά στο τέλος «κάθισε» αγωνιστικά. Εξ ου και γύρισε σελίδα: αποχώρησε ο Ρουντί Γκαρσιά, αφίχθη ο Ολλανδός Πέτερ Μπος μετά από τριετία στο Λέβερκουζεν. Απώλεια ο ηγετικός γκολτζής Ντεπάι που πήγε στην Μπαρτσελόνα, ενισχύθηκε με Ονάνα (γκολκίπερ, Αγιαξ), Ντα Σίλβα (στόπερ, Ρεν) και Ενρίκε (μπακ, Βάσκο Ντα Γκάμα).

Για την Ευρώπη

Η Μαρσέιγ έχει βαριά φανέλα αλλά όχι δυναμική για να διεκδικήσει κάτι ούτε φέτος, ο Χόρχε Σαμπαόλι διεδέχθηκε μεσούσης της σεζόν τον Αντρε Βίλας-Μπόας, πήρε Πέρεζ (στόπερ, Σάντος), Ζέρσον (χαφ, Φλαμένγκο), Γκεντουζί (χαφ, Αρσεναλ) αλλά αποχαιρέτησε ο εμβληματικός εξτρέμ Τοβέν. Η Ρεν από την προπέρσινη 3η θέση απογοήτευσε, εντός κι εκτός συνόρων, τον Μάρτιο απολύθηκε ο Ζιλιάν Στεφάν και αφίχθη ο Μπρούνο Ζενεσιό που την έκανε πιο αμυντικογενή.

Η Λανς, ως νεοφώτιστη, διέπρεψε και διεκδίκησε ως και ευρωπαϊκό εισιτήριο, ομάδα του προπονητή Φρανκ Εζ με «όπλο» την ομοιογένεια, η Μονπελιέ του Μισέλ Ντερ Ζακαριάν έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη με το 4-3-3 που παίζει αλλά ο κόουτς έφυγε και αφίχθη ο Ολιβέρ Νταλ’ Ολιό της Μπρεστ: ερώτημα. Τουλάχιστον κράτησε το επιθετικό δίδυμο των Ντελόρ και Λαμπόρντ, που μέτρησαν 37 γκολ και 18 ασίστ, μαζί.

Η Νις ήταν από τις απογοητεύσεις αλλά φέτος… τζογάρει κοιτώντας ψηλά: έφερε τον (πρωταθλητή με τη Λιλ) Κριστόφ Γκαλτιέ στον πάγκο, τους Μπαρ (μπακ, Λιόν), Τοντιμπό (στόπερ, Μπαρσελόνα), Λεμινά (χαφ, Σαουθάμπτον), Ροζάριο (χαφ, PSV Αϊντχόφεν) και Στενγκς (εξτρέμ, ΑΖ Αλκμααρ) και ευελπιστεί σε 6άδα.

Ούτε πάνω, ούτε κάτω

Η ιστορική Σεντ Ετιέν για δεύτερη σερί σεζόν έμεινε εκτός 10άδας, κάνοντας αδιάφορη πορεία αλλά έχοντας αρκετούς νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, εγγύηση αποτελεί το όνομα του 59χρονου κόουτς Κλοντ Πιέλ, κανένα απόκτημα ακόμη ενώ ήδη έληξαν οι δανεισμοί και αποχώρησαν οι Ρέτσος (Λεβερκούζεν), Σισέ (Ολυμπιακός) και Μοντέστ (Κολωνία).

Η Μετς μπορεί να… έβγαλε μάτια πέρυσι αλλά εκτιμούν πολλοί ότι πρόκειται για «φωτοβολίδα», παρά την παρουσία του πολύπειρου Φρεντερίκ Αντονετί στο «τιμόνι», στοίχημα η έλευση αρκετών νέων παικτών. Η Μπορντό στηρίχθηκε στον… γερο-Χατέμ Μπεν Αρφά, ο οποίος ήδη αποχώρησε, όπως και ο κόουτς Ζαν Λουί Γκασέ και αφίχθη, μετά από επτά χρόνια ως ομοσπονδιακός στην Ελβετία, ο Βλαντίμιρ Πέτκοβιτς.

Το Στρασβούργο ήταν από τις ομάδες που πλήρωσε το τίμημα της πανδημίας με συχνά κρούσματα στην αρχή της περιόδου κι έμεινε πίσω, η έλευση του κόουτς Ζιλιάν Στεφάν που είχε μεταμορφώσει τη Ρεν προ διετίας του δίνει λαβή για αισιοδοξία, όπως και οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ συν την προσθήκη του πολύπειρου Γκαμεϊρό από τη Βαλένθια.

Στο εν λόγω γκρουπ και η Ναντ, αν και σώθηκε… στο τσακ πέρυσι (στα μπαράζ, με την Τουλούζ), αλλάζοντας τρεις προπονητές και κρατώντας τον Αντουάν Κομπουαρέ που βρήκε «χημεία» μπροστά με τους Μουανί, Κουλιμπαλί. Προφανώς μπορεί και καλύτερα.

Για την παραμονή

Ετησίως η Ανζέ έχει στόχο τη σωτηρία, έκανε ένα βηματάκι παραπάνω ως τον Μάιο ωστόσο ο Στεφάν Μουλέν αποχώρησε μετά από μια 10ετία από τον πάγκο και η έλευση του 51χρονου Ζεράλντ Μπατίκλ αποτελεί ερώτημα, όπως και η μικρή μεταγραφική ενίσχυση.

Στα ίδια… κυβικά και η Ρεμς, που ενώ μετείχε στα προκριματικά του Europa League έφτασε να κινδυνεύει με αποτέλεσμα επίσης να αλλάξει τεχνικό κι αντί του Νταβίντ Γκιόν να φέρει τον Ισπανό Οσκαρ Γκαρσία, άλλοτε τεχνικό του Ολυμπιακού.

Η Λοριάν είναι ομάδα του προπονητή (Κριστόφ Πελισιέ) και ομάδα έδρας, εκεί θα στηριχθεί και φέτος με έναν τεχνικό-μετρ της ψυχολογίας, η Μπρεστ έχει επίσης δυναμική εντός Βρέστης και νέο τεχνικό τον Μισέλ Ντερ Ζακαριάν αντί του Ολιβέρ Νταλ’ Ολιό.

Από κοντά και οι τρεις νεοφώτιστες. Η Τρουά του Λοράν Μπαλτέ που επέστρεψε στα… σαλόνια μετά από τριετή αποχή ενώ οι μετοχές εξαγοράστηκαν από το City Football Group (που ανήκουν Μάντσεστερ Σίτι, Τζιρόνα, Γιοκομάχα Μαρίνος, Μουμπάι Σίτι, Μέλμπουρν Σίτι και άλλες) κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μπάτζετ για να καθιερωθεί. Αντίθετα η Κλερμόν, που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα μετάσχει στην πρώτη κατηγορία, έχει κίνητρο και επιθυμία αλλά στερείται εμπειριών, όπως άλλωστε και ο κόουτς Πασκάλ Γκαστιέν. Όπως στερείται και μεγάλου μπάτζετ: δύσκολα θα σωθεί.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 6/8/2021