Menu

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ έχει μόλις 23,5% πιθανότητες να περάσει την Μποέμιανς…

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ έχει μόλις 23,5% πιθανότητες να περάσει την Μποέμιανς…

Ενόψει της ρεβάνς του ΠΑΟΚ με την Μποέμιανς (ή, για να είμαστε ιρλανδόφωνα σωστοί, Μποχίμιανς) η παράδοση και η στατιστική δεν είναι με το μέρος του «δικεφάλου του Βορρά». Ηττήθηκε με 2-1 στο Δουβλίνο και καλείται να νικήσει με ένα γκολ διαφορά, για την παράταση, και με δύο για την πρόκριση. Ανέφικτο ή όχι, θα φανεί στο γήπεδο της Τούμπας…

Οι Θεσσαλονικείς εκκίνησαν άλλες 17 φορές τις υποχρεώσεις τους σε διπλά νοκ άουτ ματς στα Κύπελλα Ευρώπης, με ήττα. Εξ αυτών, κατόρθωσαν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να προκριθούν τις τέσσερις, από τις οποίες τις μισές είχαν ηττηθεί με σκορ… Δουβλίνου: 2-1.

Εξειδικεύοντάς το, με το εν λόγω σκορ, ο ΠΑΟΚ συνολικά βρέθηκε στη φετινή θέση άλλες τρεις φορές και το ποσοστό επιτυχία του ήταν 66,6%: προκρίθηκε τις δύο.

Τον Σεπτέμβριο του 2002 απέκλεισε στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη Λεϊσόες, τότε ομάδα β’ κατηγορίας στην Πορτογαλία (!). Στο πρώτο είχε σκοράρει ο Κουκιέλκα, με τον Φρούσο να χάνει στις καθυστερήσεις διπλή ευκαιρία και ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε μιλήσει τότε με σκληρά λόγια στους παίκτες του. Στη ρεβάνς η κατάσταση ομαλοποιήθηκε: 4-1 με γκολ από Σαλπιγγίδη, Οκκά (δις) και Κουτσόπουλου.

Το 2015, στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, βρέθηκε στα… σχοινιά χάνοντας με 2-1 από τη Λοκομοτίβα στο Ζάγκρεμπ, με τον Ιγκόρ Τούντορ να δέχεται δριμεία κριτική για τις επιλογές του αλλά τον κράτησε «ζωντανό» το τέρμα του Ρόμπερτ Μακ στο 92’. Ο επαναληπτικός όμως εξελίχθηκε σε… πάρτι για τους Θεσσαλονικείς, που διέλυσαν με 6-0 τους Κροάτες με γκολ των Λούκας (3’), Μακ (6’ και 84’), Πέλκα (14’), Κίτσιου (34’) και αυτογκόλ του Αντριάσεβιτς (57’). 

Η τρίτη φορά, που ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να ανατρέψει σκορ 2-1, αποδείχθηκε και… φαρμακερή. Στα περσινά (2020-21) play offs του Champions League ηττήθηκε στο Κρασνοντάρ εν αδίκω, βάση της απόδοσης που είχε και προηγούμενος στο 32’ με τον Πέλκα, και με το ίδιο σκορ και στη ρεβάνς της Τούμπας όπου είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Ελ Καντουρί στο 77’. Κατά γενική ομολογία ο «δικέφαλος του Βορρά» αδίκησε εαυτόν με τον αποκλεισμό του…

Υποδεχόμενος το βράδυ της Πέμπτης την Μποέμιανς, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί για 18η φορά σε μειονεκτική, μετά από ήττα (με οποιοδήποτε σκορ στο πρώτο ματς) θέση. Και πλην των προαναφερθέντων, με Λεϊσόες και Λοκομοτίβα, άλλες δύο φορές τα κατάφερε. Συνολικά; 4/17 προκρίσεις, ήτοι μόλις 23,5% οιες ήταν οι άλλες δύο;

Η πρώτη, προ 21 ετών πια, με την Ουντινέζε για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Στο «Φρίουλι» είχε ηττηθεί με 1-0 με τον ΠΑΟΚ να δέχεται μάλιστα το γκολ στο 95’ από τον Μαρτζιότα, που είχε μπει αλλαγή στο 80’ από τον Ντι Κάνιο. Στον επαναληπτικό, ωστόσο, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν εξαιρετική, σκόραρε με τον Πατρίτσιο Καμπς στο 73’ στέλνοντας το ματς στην παράταση και πέρασε χάρη σε δεύτερο γκολ του Καμπς (στο 102’) και ενέργεια του Φρούσου (108’).

Και η δεύτερη ήταν στα play offs του Europa League το 2014-15 με αντίπαλο τη Ζίμπρου Κισινάου, ξανά με Αναστασιάδη στον πάγκο. Ο «δικέφαλος» είχε δοκάρι στο 36’ με τον Κατσικά και δέχθηκε το γκολ (1-0) στο 80’ από τον Μπούρχιου. Στην Τούμπα ωστόσο ήταν όλα διαφορετικά και ο ΠΑΟΚ διέλυσε με 4-0 τους Μολδαβούς, παίζοντας από το 42’ με παίκτη παραπάνω λόγω αποβολής του Αμάνι. Σκόρερ οι Περέιρα στο 11’, Κλάους στο 44’, Μακ στο 79’ και Μάρτενς στο 84’.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 10/8/2021