Menu

Η Premier League 2021-22 σε 10+1 σημεία

Η Premier League 2021-22 σε 10+1 σημεία

Οι τίτλοι στο Νησί μοιράστηκαν, η αλήθεια είναι, την περσινή σεζόν. Η Σίτι ανέκτησε τα πρωτεία κατακτώντας το πρωτάθλημα… από του Αγίου Βαλεντίνου πρακτικά, πήρε και το Λιγκ Καπ (1-0 την Τότεναμ στον τελικό), η -εξαιρετική σε όλη την περίοδο- Λέστερ κατέκτησε πανάξια το Κύπελλο νικώντας 1-0 την Τσέλσι, η οποία Τσέλσι όμως έφερε στη χώρα το πιο βαρύτιμο τρόπαιο. Το Champions League. Και, δη, στον «αγγλικό» τελικό ενάντια στη Σίτι, λίγο έλειψε να κλείσει τη χρονιά με τίτλο και η άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ, αλλά απώλεσε το Europa League στα πέναλτι από τη Βιγιαρεάλ.

Η σεζόν 2021-22 στην Premier League εκκινεί, λίγο ως πολύ, αναμενόμενα. Με προφανή φαβορί για τον τίτλο, με αουτσάιντερ που θα διεκδικήσουν μια θέση στο top-4 για το επόμενο Champions League, με ομάδες που ευελπιστούν σε ευρωπαϊκή έξοδο, με τις «ούτε πάνω, ούτε κάτω» και όσες διεκδικήσουν τη σωτηρία.

Manchester’s duo

Κατέκτησε τον τίτλο δια περιπάτου, κι όμως η σεζόν έκλεισε με τη χειρότερη δυνατή ψυχολογία για τη Μάντσεστερ Σίτι. Η απώλεια του Champions League, στον «εμφύλιο», με θύτη την Τσέλσι, «πόνεσε», έστω κι αν για πρώτη φορά στην ιστορία του ο σύλλογος έφτασε ως τον τελικό.

Η Premier League 2021-22 σε 10+1 σημεία

Εξελίσσεται σε… ψύχωση πια το εν λόγω τρόπαιο, παρά το εξαιρετικά μεγάλο μπάτζετ (και την εν λόγω αποτυχία), ούτε ζητήθηκε ο λόγος από τον Πεπ Γκουαρδιόλα ούτε έγιναν αλλαγές, πλην της άφιξης του Τζακ Γκρίλις της Βίλα (και, πιθανώς σύντομα, του «πολύ» Χάρι Κέιν).

Αντίθετα, το μισοάδειο ποτήρι της Σίτι ήταν μισογεμάτο για το άλλο μισό της πόλης, τη Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ με εξαιρετική αποτελεσματικότητα εκτός «Ολντ Τράφορντ» τερμάτισε στη δυάδα μόλις για δεύτερη φορά την τελευταία 8ετία (ήτοι, όσα χρόνια έχει να πάρει το πρωτάθλημα…), έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό, στήριξε τον Νορβηγό προπονητή και, κυρίως, ενισχύθηκε, ειδικά με τους Ράφα Βαράν και Τζέιντον Σάντσο.

Κατάρα ή… ευλογία το «άγιο δισκοπότηρο»;

Η Σίτι πήρε το πρωτάθλημα Αγγλίας, η Τσέλσι το πρωτάθλημα… Ευρώπης νικώντας τη Σίτι, στον τελικό του Πόρτο, και μπήκε στη συνείδηση αρκετών ως η καλύτερη ομάδα της σεζόν στη χώρα. Στην κρίση σας, στην κρίση όλων τούτο.

Οι Λονδρέζοι, πάντως, έχουν φέτος να αντιμετωπίσουν και το στατιστικό που θέλει μόλις 4/14 αγγλικές ομάδες, που κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League, να παίρνουν την αμέσως επόμενη χρονιά το πρωτάθλημα Αγγλίας. Τέσσερις; Ψέματα. Οι εξής δύο είναι: η Λίβερπουλ (το 1978-79 και το 2019-20) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (το 1999-00 και το 2008-09) κατόρθωσαν να συνδυάσουν το «άγιο δισκοπότηρο» με… ευρωκούπα, 12 μήνες μετά.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Τσέλσι αναγεννήθηκε άμα τη αφίξει του Τόμας Τούχελ στον πάγκο, τον Ιανουάριο, και επί δικαίω συγκαταλέγεται στα φαβορί. Θα είναι, ειδικά αν αφιχθεί ο Ρομέλου Λουκάκου από την Ιντερ.

Let’s talk about… six, babe

Let’s talk about you and me. Για τον εξής έναν. Τον Γιούργκεν Κλοπ, που προκάλεσε φρενίτιδα τον Ιούνιο του 2016 όταν τραγουδούσε «Let’s talk about… six, babe», παραφράζοντας το γνωστό άσμα των Salt-n-Pepa. Διότι το έκτο είχε γίνει ψύχωση στο «Ανφιλντ». Το έκτο Champions League: το πήρε, το 2019.

Πήρε και τον τίτλο, το πρώτο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, στην επανέναρξη μετά το πρώτο (παγκόσμιο) lockdown το επικύρωσε αλλά η σεζόν 2020-21 ήταν μέτρια όσο δεν πάει. Ως και εκτός Champions League κινδύνεψαν να μείνουν οι reds,  εντέλει τα κατάφεραν αλλά στο λιμάνι δεν κινείται φύλλο ως τώρα, πλην της άφιξης του Κονατέ, της αποχώρησης του Βαϊνάλντουμ και της επιστροφής, μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη, του Φαν Ντάικ.

Σαν κάτι να λείπει από τη μαγιά, η ομάδα φωνάζει για ενίσχυση. Ο Γιούργκεν όμως, ακούει;

Καρέ αλλαγών στους πάγκους

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι ομάδες να αλλάζουν προπονητή, και στο Νησί αλλά επιμέρους στην Premier League, εξ ου και δεν ξενίζει που μόνο 4/20 ομάδες θα πορευτούν φέτος με νέο… τιμονιέρη. Μία εκ των οποίων αναγκαστικά μιας και ο Ρόι Χόντγκσον αποδέχθηκε ότι ήρθε η ώρα της σύνταξης και η Κρίσταλ Πάλας έφερε στο Λονδίνο τον Πατρίκ Βιεϊρά, σε ένα από τα στοιχήματα της σεζόν. Με πρότερη προπονητική εμπειρία σε Νέα Υόρκη (2016-18) και Νις (2018-20) ο Γάλλος άλλοτε σταρ των Αρσεναλ, Ιντερ και Σίτι ευελπιστεί να καθιερωθεί και στους πάγκους.

Πορτογαλική αλλαγή στην Τότεναμ, η οποία… έφαγε όλο το καλοκαίρι με το «φεύγω / μείνε» του Χάρι Κέιν αλλά αντικατέστησε εγκαίρως τον Ζοσέ Μουρίνιο με τον συμπατριώτη και άλλοτε παίκτη του, Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Ο πρώην αναπληρωματικός κίπερ της Πόρτο την εποχή που ήταν προπονητής ο Special One, παρήγαγε έργο στη Γουλβς οδηγώντας τους «λύκους» ως την 8άδα του Europa League το καλοκαίρι του 2020. Τη θέση του άλλοτε προπονητή τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκού (επί εποχής Ζεσουάλδο Φερέιρα) έλαβε ο Μπρούνο Λάζε, άνεργος πέρυσι μετά την αποχώρησή του από την Μπενφίκα.

Η Premier League 2021-22 σε 10+1 σημεία

Και, τέλος., η τέταρτη αλλαγή προπονητή εμπεριείχε άρωμα… προδοσίας. Διότι στο μουσείο του «Ανφιλντ» υπάρχει μια ολόκληρη αίθουσα με το όνομα του Ράφα Μπενίτεθ, πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ το 2005. Και ο Ισπανός, επιστρέφοντας μετά από διετία από την Κίνα (εργαζόταν στην Ντάλιαν) αποδέχθηκε την κενή, μετά την αποχώρηση του Κάρλο Αντσελότι για τη Ρεάλ Μαδρίτης, θέση. Ναι, στον πάγκο της… αιώνιας αντιπάλου της Λίβερπουλ, Εβερτον! Τοιουτοτρόπως, φετινό ντέρμπι της πόλης απέκτησε ήδη ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Τα (άλλα) ερωτήματα

Οι προαναφερθείσες Τότεναμ και η Εβερτον είναι δύο εκ των ερωτημάτων της νέας σεζόν. Τρίτο, η Άρσεναλ του Μίκελ Αρτέτα η οποία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια έμεινε εκτός Κυπέλλων Ευρώπης και για δεύτερη σερί σεζόν ήταν κάκιστη. Η τακτική των μεταγραφικών επενδύσεων σε νεαρούς συνεχίστηκε (Λοκόνγκα, Ταβάρες κλπ.) αλλά απουσιάζουν παίκτες – σημεία αναφοράς.

Αντιθέτως, η Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς μάγεψε ακόμη και τον πιο δύσπιστο με την εξαιρετική μπάλα που έπαιξε, με την κατάκτηση του Κυπέλλου να βάζει σφραγίδα σε μια μαγική σεζόν. Σαφώς, το να παραμείνεις ψηλά είναι δυσκολότερο από το να ανέβεις, το ρόστερ ακόμη δεν έχει κλείσει, θα έχει ενδιαφέρον φέτος η χρονιά της.

Υποσχέσεις άφησε πέρυσι και η Λιντς, στην επάνοδό της. Ήταν βέβαια η πιο fun to watch ομάδα της κατηγορίας, ελέω Μαρσέλο Μπιέλσα βεβαίως βεβαίως. Στις, δε, απογοητεύσεις, ήταν η Σαουθάμπτον που κινδύνεψε ακόμη και με υποβιβασμό, ωστόσο ο Ραλφ Χάζενχουτλ στηρίζεται απόλυτα από τη διοίκηση, πλην όμως (χάνοντας Μπέρτραντ και Ινγκς) χρήζει άμεσης, και γερής, ενίσχυσης.

Οι νεοφώτιστες…

…που, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, άλλο ένα λεκτικό λάθος είναι (κι ας το συνηθίσαμε τόσα χρόνια). Κυριολεκτικά σημαίνει ότι μια ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία αλλά πλέον έχει καθιερωθεί για όσες πήραν την άνοδο. Ας είναι.

Τρεις οι νεοφώτιστες, κλασικά. Η Νόριτς και η Γουότφορντ έμειναν μόνο μια χρονιά στην Championship, αναδιοργανώθηκαν, έκαναν σωστές κινήσεις και επανήλθαν άμεσα… στα σαλόνια. Ο Ντάνιελ Φάρκε συνεχίζει από το 2017 στα «παγώνια» και, μετά τον Δημήτρη Γιαννούλη, απέκτησε από τον ΠΑΟΚ και τον Χρήστο Τζόλη ενώ ο Σίσκο Μουνιόθ μετέτρεψε τον… πύργο της Βαβέλ ονόματι Γουότφορντ σε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως.

Από κοντά και μια ομάδα που περίμενε… 74 ολόκληρα χρόνια να επιστρέψει σε top επίπεδο. Η Μπρέντφορντ τα κατάφερε, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση: στα play offs αυτή τη φορά ήταν αποτελεσματική και αποτελεί το πιο ενδιαφέρον project τα τελευταία 20-30 χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο, και δίχως υπερβολή. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Μάθιου Μπρένχαμ, λάτρης των αριθμών σε τέτοιο βαθμό που αποφασίζει για μεταγραφές και προετοιμασία βάσει… αλγορίθμων, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει εκτός τον Τόμας Φρανκ, ανανεώνοντάς του το συμβόλαιο. Και θα γίνει ο πρώτος Δανός προπονητής στην ιστορία της Premier League.

Των σκόρερ τα ρεκόρ

Η αποχώρηση του Σέρχιο Αγουέρο από τη Σίτι στην Μπαρτσελόνα έφερε στην πρώτη θέση… τον Χάρι Κέιν. Ο Αργεντινός μέτρησε 184 γκολ στην κατηγορία, τερματίζοντας (σ.σ. εκτός κι αν επιστρέψει, μελλοντικά…) στην 3η θέση, πίσω από τα 260 τέρματα του Αλαν Σίρερ και τα 208 του Γουέιν Ρούνι. Τέταρτος είναι ο Φρανκ Λάμπαρντ και πέμπτος, και μόνος εν ενεργεία εξ αυτών στο Νησί, ο Κέιν με 166. Με υποσημείωση αν όντως πάει στη Σίτι ή παραμείνει στην Τότεναμ.

Ο αμέσως επόμενος εν ενεργεία αρχισκόρερ είναι στη 18η θέση: ο Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ με 118 γκολ…

Τούτα, για την Premier League, ήτοι από το 1992 ως σήμερα. Διαχρονικά οι… παλιοί υπερτερούν, και με διαφορά: πρώτος ο Τζίμι Γκριβς με 357 γκολ και έπονται ο Στιβ Μπλούμερ με 314 και ο Ντίξι Ντιν με 310. Πού να τους πιάσεις…

Η Premier League 2021-22 σε 10+1 σημεία

Όπως και η επίδοση του Ντιν, γκολτζή της Εβερτον, είναι ασύλληπτη καθώς το 1927-28 έβγαλε 60 γκολ (!). Στην εποχή της Premier League τα περισσότερα τέρματα μπήκαν από τους Αντι Κόουλ (με τη Νιούκαστλ το 1993-94) και Αλαν Σίρερ (με την Μπλάκμπερν το 1994-95): έβαλαν από 34. Εξ ου και η πρόσφατη, και τρομερή, επίδοση του Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ (38 γκολ το 2017-18) τον κατατάσσει στην τρίτη θέση…

To top-10 των μεταγραφών στην Premier League
Τζακ ΓκρίλιςΑστον ΒίλαΜάντσεστερ Σίτι
Εμιλιάνο ΜπουένδιαΝόριτςΑστον Βίλα
Ντάνι ΙνγκςΣαουθάμπτονΑστον Βίλα
Μπεν ΓουάιτΜπράιτονΑρσεναλ
Τίο ΓουόλκοτΕβερτονΣαουθάμπτον
Ζούνιορ ΦίρποΜπαρτσελόναΛιντς
Πάτσον ΝτάκαΣάλτσμπουργκΛέστερ
Ιμπραΐμα ΚονάτεΛειψίαΛίβερπουλ
Τζέιντον ΣάντσοΝτόρτμουντΜάντσεστερ Γ.
Κρίστιαν ΡομέροΑταλάνταΤότεναμ
To top-10 των αποχωρήσεων από την Premier League
Ματέο ΓκεντουζίΑρσεναλΜαρσέιγ
Ολιβιέ ΖιρούΤσέλσιΜίλαν
Ζορζίνιο ΒαϊνάλντουμΛίβερπουλΠαρί Σεν Ζερμέν
Σέρχιο ΑγουέροΜάντσεστερ ΣίτιΜπαρτσελόνα
Ερικ ΛαμέλαΤότεναμΣεβίλλη
Φελίπε ΑντερσονΓουέστ ΧαμΛάτσιο
Ρουί ΠατρίσιοΓουλβςΡόμα
Ντάνι ΠρόπερΜπράιτονPSV Αϊντχόφεν
Βίκτορ ΜόουσεςΤσέλσιΣπαρτάκ Μόσχας
Τζο ΧαρτΤότεναμΣέλτικ

Η λίστα των νικητών

Κατακτώντας τον τίτλο, η Σίτι… ισοφάρισε την Αστον Βίλα σε πρωταθλήματα. Έχουν από επτά, καταλαμβάνουν την 5η θέση, με τη Γιουνάιτεντ πρώτη και στο +1 σε τίτλους από τη μισητή της αντίπαλο, Λίβερπουλ. Μεσολαβούν η Αρσεναλ και η

Εβερτον.

ΟΜΑΔΑ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ 
Μάντσεστερ Γ.202012-13
Λίβερπουλ192019-20
Αρσεναλ132003-04
Εβερτον91986-87
Αστον Βίλα71980-81
Μάντσεστερ Σίτι2020-21
Σάντερλαντ61935-36
Τσέλσι2016-17
Νιούκαστλ41926-27
Σέφιλντ Γουένσντεϊ1929-30
Γουλβς31958-59
Λιντς1991-92
Χάντερσφιλντ1925-26
Μπλάκμπερν1994-95
Πρέστον21889-90
Τότεναμ1960-61
Ντέρμπι Κάουντι1974-75
Μπέρνλι1959-60
Πόρτσμουθ1949-50
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ11897-98
Γουέστ Μπρομ1919-20
Ιπσουϊτς1961-62
Νότιγχαμ Φόρεστ1977-78
Λέστερ2015-16

Οι Έλληνες και… οι «Ελληνες» της Premier League 2021-22

Ο Κώστας Τσιμίκας ανήκει από πέρυσι στη Λίβερπουλ, ερώτημα αν φέτος δοθεί δανεικός ή παραμείνει στο «Ανφιλντ». Αντίθετα, στη (σίγουρη) παρουσία του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς προστέθηκε από φέτος και ο Χρήστος Τζόλης.

Η Premier League 2021-22 σε 10+1 σημεία

Πού βρίσκεται ο Κώστας Μαυροπάνος; Είναι δανεικός από την Αρσεναλ στη Στουτγκάρδη και για την προσεχή σεζόν.

Όσο για ξένους που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα;

  • Ο Σέρβος χαφ Λούκα Μιλοβόγεβιτς που το 2017 πωλήθηκε από τον Ολυμπιακό στην Κρίσταλ Πάλας.
  • Ο Πορτογάλος μέσος Σίλβα της Γουέστ Χαμ έπαιξε πέρυσι δανεικός στον Αρη.
  • Ο Πορτογάλος κίπερ Ζοσέ Σα πήγε φέτος από τον Ολυμπιακό στη Γουλβς, απ’ όπου είχε αποκτηθεί δανεικός ο Ρούμπεν Βινιάγκρε πέρυσι.
  • Ο Γκανέζος Τζορτζ Μπόατενγκ (Ξάνθη 2010-11) είναι στο coach team της U23 της Αστον Βίλα.
  • Και, τέλος, ο Νούνο Σάντο που ανέλαβε από φέτος τα ηνία της Γουλβς, ήταν προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό το 2010-11, στο πλευρό του Ζεσουάλδο Φερέιρα.