Menu

Τα 12 ψέματα που είπε, χαμογελαστά, ο Μητσοτάκης

Τα 12 ψέματα που είπε, χαμογελαστά, ο Μητσοτάκης

ο να ψεύδεται ένας Μητσοτάκης δεν είναι νέο, πολλώ δε μάλλον για τον Κυριάκο. Έτσι έμαθε, έτσι μας έμαθε. Είχε το θράσος να βγει χθες, χαμογελαστός (!) παρά την καταστροφή από τις πυρκαγιές κι ενώ μαίνονται αρκετά μέτωπα ακόμη, και να πει… τι; Ψέματα. Πόσα; Δώδεκα.

Προ αυτών, των ψεμάτων, μια μικρή, μικρή λεπτομέρεια που δείχνει ότι ο άνθρωπος, για να το πω ευγενικά, πάσχει σίγουρα από έλλειψη ενσυναίσθησης. Εκτός του ότι χαμογελούσε διαρκώς (!), έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του επειδή ζήτησε συγγνώμη. Σοβαρά! «Απηχώντας το προσωπικό μου συναίσθημα, ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου».

Κάπου εδώ θα έπρεπε να μπει το «δεν περιγράφω άλλο», αλλά ας είναι… Ιδού τα 12 ψέματα που είπε.


«Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια. Η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε».

Τι… απέδωσε; Σοβαρά τώρα; Επί δέκα ημέρες εκκένωναν χωριά που κινδύνευαν, ενώ καίγονταν άλλα, και άφηναν και αυτά να καούν! Είναι εκατοντάδες οι μαρτυρίες πυρόπληκτων που δεν… υπάκουσαν, έμειναν, υπερασπίστηκαν τα σπίτια τους και τα έσωσαν.

Δείτε μία, από τις πάμπολλες, μη εκκενώσεις. Το «Σχέδιο: Εκκένωση» δεν ήταν σχέδιο. Ήταν η πιο εμφανής παραδοχή του κρατικού μηχανισμού για πλήρη παραίτηση στο θέμα της κατάσβεσης. Όχι, δεν υπήρξαν νεκροί: έμειναν όμως εκατοντάδες ζωντανοί – νεκροί, χωρίς σπίτια, χωρίς περιουσία, χωρίς μαγαζιά. Επειδή τους άφησαν να καούν.

 «Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων»

Ειδικά στη βόρεια Εύβοια, αμέτρητα ζώα κάηκαν ζωντανά. Αμέτρητα. Κι αν ακόμη δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος αυτού, δείτε το ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ βίντεο..

 «Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής».

Σε Μουζάκι και Καρδίτσα ακόμη περιμένουν, μετά τις πλημμύρες. Στη Σάμο, μετά τον σεισμό, επίσης. Να συνεχίσω;

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της»

Δεν έχει, δύο χρόνια τώρα, αναγνωρίσει ΚΑΝΕΝΑ. Και δεν ήταν και λίγα.

«Ο Σταύρος Μπένος είναι ένας έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας».

Ναι, η εμπειρία του κ. Μπένου τον έφερε σε θέση ευθύνης. Α, και η φερόμενη συμμετοχή της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη στο σωματείο «Διάζωμα», του ιδίου. Αμ, πώς…

«Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων».

Για τις εκκενώσεις τα είπαμε: η κυβέρνηση δεν είχε άλλο πλάνο, απλά (και λογικό) δεν ήθελε να βρεθεί μπροστά σε ένα δεύτερο Μάτι. Εκκένωσε και άφησε πίσω ζωντανούς – νεκρούς. Όσο για τα social media, αν δεν υπήρχαν, ούτε τα μισά δεν θα είχαμε μάθει από όσα καταστροφικά έγιναν στις πυρκαγιές…

 «Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112».

Το 112, εκτός ότι έστελνε… αλλού για αλλού (έλαβα κι εγώ ενώ ήμουν μίλια μακριά…), και σε άσχετες ώρες, όχι δεν βοήθησε. αρκετές εκκενώσεις άλλωστε έγιναν, διότι τόσο αποτελεσματικές ήταν, με το ζόρι και τη συνδρομή της αστυνομίας.

«Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες».

Ως και η Deutsche Welle άσκησε κριτική, λέγοντας την αλήθεια: ότι το αίτημα της κυβέρνησης για συνδρομή ευρωπαϊκών πυροσβεστικών δυνάμεων έγινε με μεγάλη καθυστέρηση.

 «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι από δω και στο εξής» (απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι φταίει τελικά κι αν τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά αποδείχθηκαν ανεπαρκή).

Να δει με καθαρό μυαλό, τι; Τον Κολοκούρη;

«Τα βασιλικά κτήματα είναι, πρέπει να σας πω, μέσα στην καρδιά μου όπως και για πολλούς Αθηναίους».

Άντε τώρα να εξηγήσεις στον Κυριάκο τη διαφορά του «βασιλικά κτήματα» από το «πρώην βασιλικά κτήματα». Εξ όσων γνωρίζω η βασιλεία καταργήθηκε εν Ελλάδι από το 1974. Αλλά το Μητσοτακέικο είχε πάντα αγαστές σχέσεις με το παλάτι, όπως η Δεξιά γενικότερα. Στο ενσταντανέ ο μπαμπάς Μητσοτάκης στην ορκωμοσία μετά τα Ιουλιανά του 1965. Χαμογελαστός – κι αργότερα έλεγε ότι με το ζόρι τον έβαλαν στην κυβέρνηση! Γεννημένοι ψεύτες σε αυτό το σόι.

 «Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός»

Ο Κ. Τσουβάλας όντως έγινε αρχηγός της ΕΛΑΣ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, παραιτήθηκε και αποστρατεύθηκε μετά το Μάτι και σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι επετηρίδα, αλλά υπουργικός και πρωθυπουργικός διορισμός.

 «Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι τραγικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, αλλά θα το ξαναχτίσει και θα το ξαναχτίσει καλύτερο με άλλες προδιαγραφές και τα δάση θα ξαναγίνουν με το ρυθμό τους».

Ναι, θα ξαναχτιστούν. Πώς; Ποιος θα πληρώσει; Πριν καν φύγει η κάπνα, τα βγάζουν… κίτρινα ενώ είναι κόκκινα.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 13/8/2021