Menu

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Το clasico των… Χριστουγέννων και του ξενοδοχείου!

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Το clasico των… Χριστουγέννων και του ξενοδοχείου!

Με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, που περιλαμβάνουν ακόμη και τη διαμονή στο ίδιο ξενοδοχείο (!) το «Princess Sofia» που απέχει μόλις 800 μέτρα απ’ το «Καμπ Νου», διεξάγεται απόψε το πρώτο clasico της χρονιάς. Η διεξαγωγή του ντέρμπι, που αρχικά ήταν ορισμένο για τις 26 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε για σήμερα μετά από απόφαση της La Liga καθώς εκείνη την περίοδο υπήρχε μεγάλη ένταση και καθημερινά επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή μετά τη φυλάκιση εννιά αυτονομιστών ηγετών της Καταλωνίας. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα σε συνεργασία με τις αρχές έχει πάρει απίστευτα μέτρα ασφαλείας. Eνα απ’ αυτά ήταν η επιλογή του «Princess Sofia» απ’ όπου θα αναχωρήσουν μαζί οι ομάδες συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να είναι τα δύο πούλμαν έγκαιρα στο γήπεδο όπου, βάσει προγράμματος, θα πρέπει να είναι δύο ώρες πριν απ’ τη σέντρα.

Φυσικά τα δωμάτια είναι σε διαφορετικούς ορόφους όπου δεν μένει κανένας άλλος ένοικος του πολυτελούς ξενοδοχείου, ενώ η κάθε ομάδα είχε χωριστή τραπεζαρία για πρωινό, γεύμα και δείπνο αλλά και για τις ομιλίες των προπονητών. Α, στο «Princess Sofia» μένουν και οι διαιτητές!


Ντέρμπι υπ’ αριθμόν 179 για την Primera Division το αποψινό, το 90ό στη Βαρκελώνη και το 244ο στο σύνολο σε όλες τις διοργανώσεις. Στα προηγούμενα 89 με γηπεδούχο την Μπαρτσελόνα, οι Καταλανοί έχουν σαφές προβάδισμα στις νίκες (50-20) με 178-105 τα γκολ ενώ είναι εντυπωσιακή η ισορροπία στο σύνολο με 72 νίκες η κάθε μία, με τους Καταλανούς να έχουν ελαφρύ προβάδισμα στα γκολ (288-286).

Ωστόσο, η Ρεάλ έχει να νικήσει την Μπάρτσα στο πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως έδρας, από τον Απρίλη του ’16, με το 2-1 της Βαρκελώνης χάρη στα γκολ των Μπενζεμά και Ρονάλντο, παρά την αποβολή του Ράμος στο 83’. Εκτοτε, 5-3-0 για την Μπαρτσελόνα, πάντα στην Primera. Η τελευταία νίκη της Ρεάλ σε επίσημο ήταν στα διπλά Supercopa του ’17, 3-1 στο «Καμπ Νου» και 2-0 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Το clasico των… Χριστουγέννων και του ξενοδοχείου!

Και, ως είθισται εδώ και χρόνια, αναφέρω το τελευταίο… 0-0 μεταξύ τους: 23 Νοεμβρίου 2002, «Καμπ Νου». Η Ρεάλ ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο και έπαιζε με Λουίς Φίγκο και Ραούλ μπροστά, και τους Γκούτι, Καμπιάσο, Μακελελέ και Σολάρι στο κέντρο, ως αλλαγή στο 60’ πήγε ο Ραούλ Μπράβο αντί του Σολάρι και ο ΜακΜάναμαν αντί του Μακελελέ για να πιέσει, χάνοντας δύο ευκαιρίες.

Η Μπάρτσα του Λουίς φαν Χάαλ είχε κορυφή τον Κλάιφερτ και ψευτοεννιάρι τον Ρικέλμε, ο Μεντιέτα ήταν στα χαφ (αλλά ποτέ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην Καταλωνία), ο Οφερμαρς μπήκε στο τέλος αντί του Τιάγκο Μότα. Οσο για τις άμυνες; Ράιτσιχερ, Ντε Μπουρ, Πουγιόλ οι Καταλανοί, που έπαιζαν με τρεις πίσω, Σαλγάδο, Ελγέρα, Παβόν και Ρομπέρτο Κάρλος η Ρεάλ. Ωραίες εποχές. Στο τέλος, τότε, η Ρεάλ πήρε τον τίτλο οριακά από την τρομερή Σοσιεδάδ ενώ η Μπαρτσελόνα τερμάτισε 6η και βγήκε Ευρώπη για ένα βαθμό στη μάχη με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.


Στα του σήμερα, οι δυο τους είναι ισόβαθμες, δεν είναι σταθερές σε απόδοση όμως, συμπτωματικά έρχονται από ισοπαλίες με Σοσιεδάδ και Βαλένθια, με Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Ντε Γιονγκ στα χαφ και Μέσι, Σουάρες, Γκριζμάν μπροστά η Μπάρτσα που πλην Ντεμπελέ δεν έχει άλλο σημαντικό απόντα. Χωρίς Μαρσέλο, Αζάρ, Ασένσιο και Χάμες και πάλι η Ρεάλ που κατεβαίνει με 4-4-2 (όπως στο «Μεστάγια») και τον  Κασεμίρο αντί του Ισκο στα χαφ, συν τον Ροδρίγο αντί του Μπέιλ δίπλα στον Μπενζεμά.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 18/12/2019